vineri, 23 octombrie 2009

O alta fata a bolilor cu transmitere sexuala (BTS)

Cine este predispus la BTS-uri ?86% dintre persoanele care dobandesc BTS-uri au intre 15-25 ani. La orice varsta, riscul de a contracta o BTS este mai mare pentru femeile cu mai multi parteneri sexuali, care au mai avut BTS-uri, au folosit droguri si, de asemenea, pentru femeile ai caror parteneri au avut contacte sexuale neprotejate cu altcineva in ultimele 3 luni. Unele BTS-uri nu au simptome mai severe decat mici iritatii sau disconforturi, iar deseori femeile nu prezinta simptome deloc. Deci, daca nu se testeaza regulat, ele sunt supuse riscului de complicatii de la infertilitate, boli pelvio-inflamatorii, dureri abdominale, pana la cancer cervical. Pe langa pericolele aduse propriei sanatati, o femeie insarcinata poate transmite o BTS fetusului, in timpul sarcinii sau nasterii. Unele BTS-uri pot duce la pierderea sarcinii sau la o nastere prematura. Virusii pot determina aparitia SIDA, a hepatitei, care sunt prezente in fluidele din corpul unei femei infectate si pot fi transmise in timpul alaptatului. Cele mai populare forme de contraceptie sterilizarea chirurgicala si pilulele contraceptive nu ofera protectie impotriva BTS-urilor, deoarece nu ofera o bariera intre organismul infectat si celalalt. Cu toate acestea, pilulele contraceptive si sterilizarea protejeaza impotriva aparitiei bolii pelvio-inflamatorii.


1. Principalele boli cu transmitere sexuala

SancroidAceasta BTS, cauzata de o bacterie, este mai intalnita la persoanele care traiesc in climate tropicale. Sancroid este o boala care poate aparea la oricine care a avut contact sexual sau dermic cu o persoana infectata, chiar daca nu prezinta simptome. Majoritatea femeilor infectate cu sancroid nu prezinta simptome. Daca simptomele apar, ele, de obicei, implica aparitia unei rani mici, reliefate si dureroase, inconjurate de o margine rosie, care se dezvolta de la 3 la 7 zile dupa infectarea initiala. Ea apare, de obicei, pe vulva, pe vagin, cervix si pe interiorul coapselor. Este tratabila cu antibiotice.

2. Chlamydia

De obicei, nu produce simptome mai ales la femei ceea ce face ca, deseori, sa nu fie descoperita. Clamydia, in present, este cauza a multor cazuri de boli pelvio-inflamatorii, care pot creste riscul de infertilitate, dureri cornice pelviene si sarcini ectopice. Chlamydia este, de asemenea, cauza multor cazuri de cervicita (inflamarea colului uterin) si uretrita (inflamarea uretrei). Este usor curabila cu antibiotice. Chlamydia este o infectie bacteriana care poate fi dobandita prin sex anal sau vaginal sau, cateodata, prin sex oral. Daca o femeie cu chlamydia este lasata gravida, infectia poate face ca apa sa se rupa, degenerand intr-o nastere prematura. Boala poate fi transmisa bebelusului in timpul nasterii. Ea poate produce pneumonie, care poate ameninta viata copilului si care poate produce probleme respiratorii pe termen lung. Din aceste motive, daca planuiesti sa faci un copil, este bine sa faci un test de chlamydia. Diagnosticarea Deoarece oamenii care sunt infectati cu chlamydia pot sa nu prezinte simtome, diagnosticarea este dificila. Cea mai riguroasa metoda de a o diagnostica la femei este testarea unei mostre de scurgere vaginala.Tratamentul Chlamydia este, de obicei, tratata cu antibiotice luate pe cale bucala. In cazuri grave, medicatia este data pe cale intravenoasa. Si tu si partenerul tau trebuie sa va tratati in acelasi timp; ar trebui sa va abtineti de la a face sex pana cand tratamentul este complet. Daca infectia a progresat pana in trompele uterine ar putea fi nevoie sa te internezi in spital si sa faci injectii intravenoase cu antibiotice pentru a elimina infectia. Infectarea trompelor uterine poate cauza crestarea tesutului local, care le poate bloca facandu-te infertila si marind riscul unei sarcine ectopice.Daca esti diagnosticata cu chlamydia si exista posibilitatea sa fii insarcinata, spune-i doctorului. Acesta trebuie sa elimine sansa unei sarcini ectopice si sa se asigure ca primesti un antibiotic care nu afecteaza sarcina.

3. Negii genitali

Acestia sunt in general cresteri benigne in zonele genitale si anale, cauzate de virusul pamilomatos uman(HPV), dar unele cazuri au fost asociate si cu cancerul genital. Negii genitali rezulta din contactul cu un partener infectat, desi, pot fi transmisi prin atingerea genitalelor cu o mana infectata. Unii sunt insesizabili, dar altii care au peste 7 cm in diametru pot interveni in abilitatea de asezare sau cea de a merge. Cateodata, negii iti pot produce mancarimi sau arsuri si scarpinarea lor poate cauza iritatii. Sunt foarte contagiosi si greu de eradicat. Negii genitali sunt o BTS extrem de intalnita, cauzata de variante ale virusului papilomatos uman. Acesta poate fi transmis prin sex vaginal, oral sau anal. Infectia poate produce negi nedurerosi, carnosi si cu aspect de conopida pe si in organele genitale, anus sau gat.Ca si alte BTS-uri cauzate de virusi, negii genitali sunt incurabili. Cu toate acestea pot fi tratati temporar.

4.Gonoreea

Aproximativ jumatate din oamenii infectati cu acest virus au recurente dupa tratament. Poti transmite virusul unui partener sexual chiar daca nu ai semne evidente de negi. Prezervativele nu blocheaza neaparat transmiterea virusului, deoarece negi invizibili pot fi prezenti la baza penisului, care nu este protejata de prezervativ. Unele variante ale virusului par sa sporeasca riscul de cancer cervical, la vulva (organele genitale externe), vaginal, la anus sau la penis. Daca ai acest virus, a te testa de cancer cervical anual este foarte important.Esti supusa riscului daca ai o boala care iti slabeste sistemul imunitar (SIDA sau diabet), daca faci chimioterapie pentru a trata cancerul sau daca esti insarcinata. Rareori se intampla ca unui copil expus acestui virus, in vagin, in timpul nasterii, sa-i apara negi in gat. Acesti negi pot fi eliminati folosindu-se chirurgie cu laser. Negii pot aparea pe organele genitale ale unui nou-nascut. Aproximativ 80% din femeile infectate cu gonoree nu prezinta simptome, majoritatea suspecteaza ceva cand simptomele apar la partenerul lor (o secretie groasa si laptoasa din penis si o senzatie arzatoare la urinare). Gonoreea, la femei, poate trece netratata. Este considerata cauzatoare a 20-40% din cazurile de boala pelvio-inflamatorie, care la randul ei poate degenera in infertilitate, sarcina ectopica si dureri pelviene si abdominale cornice. Gonoreea este de obicei raspandita prin contact sexual vaginal, anal si oral si este cauzata de o bacterie.Aceasta boala poate fi oprita cu antibiotice. Gonoreea este o infectie bacteriana extrem de contagioasa care poate fi transmisa prin sex anal, vaginal sau oral. Frecventa cazurilor de gonoree este mai ridicata la adolescentele active sexual. Infectarea poate avea loc in cervix, vagin, uretra, rect sau gat. Deoarece 80% din infectarile cu gonoree din adolescenta produc putine simptome la femei, deseori trec neobservate. O infectie a cervixului nedetectata si netratata se poate raspandi in trompele uterine si poate produce abcese in trompe si ovare. Acest process cauzeaza crestarea trompelor uterine, care poate degenera in sarcina ectopica (o sarcina care are loc in afara uterului, de obicei, intr-o trompa uterina), infertilitate si o durere pelviana persistenta.La barbati gonoreea poate duce la infertilitate.O femeie gravida, care este infectata cu gonoreea, o poate transmite copilului in timpul nasterii, cauzand orbirea si infectii serioase, cum ar fi meningita. Pentru a preveni orbirea, datorata gonoreei, la nou-nascuti este necesar ca ochii acestora sa fie tratati cu picaturi cu nitrat de argint sau cu un unguent antibiotic. Simptomele Simptomele gonoreei, daca exista, de obicei, apar de la 2 la 10 zile dupa expunerea la bacteria cauzatoare a bolii. La femei simptomele sunt deseori usoare sau inexistente. Cand apar, simptomele initiale includ o scurgere verde sau galben-verzuie din vagin sau rect si o senzatie arzatoare sau de mancarime in timpul urinarii.

5.Ciupercile

Aceste infectii sunt cauzate de organisme cum ar fi monilia sau candida. Monilia exista in mod normal in vagin si infectia apare cand e favorizata sa se dezvolte. Aceasta are loc cand sunt folosite dusurile vaginale sau sunt puse antiseptice in apa de baie, deoarece acestea dauneaza sistemului care mentine cresterea sub control. Aceste infectii sunt mai des intalnite la anumite grupuri de femei, cum ar fi:-Femei care iau antibiotice: numarul de ciuperci din vagin este in mod normal tinut sub control de bacterii care traiesc tot acolo. Daca un antibiotic ucide bacteriile atunci numarul ciupercilor va creste exagerat. -Femeile care iau progesteron sintetic, cel mai popular exemplu fiind pilulele contraceptive care contin o doza mare de progesteron, sustinand astfel dezvoltarea candidei. -Femeile cu diabet. Cand diabetul devine instabil, prezenta zaharului in urina furnizeaza un mediu favorabil dezvoltarii tuturor organismelor si monilia poate iesi de sub control. -Femeile care au o cantitate de progesteron (hormon steroid secretat de ovar, care are proprietatea de a transforma mucoasa uterina, favorizand nidatia oului fecundat; luteina) ridicata , spre exemplu femeile in stadiu premenstrual si cele insarcinate. Un barbat care contracteaza infectia de la o femeie va avea pe penis, pe scrot, pe pielea zonei genitale si pe o parte din interiorul coapsei o eruptie rosie, aspra si va simti o senzatie de mancarime. Atat la barbati, cat si la femei infectia ajunge pe rect, cauzand durere, mancarime si chiar diaree.

6.Herpseul

Primele lui simptome sunt dureri recurente in zona genitala. Boala este cauzata de virusul herpes simplex, care intra in corp prin mucoase si ajung in terminatiile nervoase unde poate ramane inactiv. Durerile pot reaparea pe o perioada nedeterminata, mai ales in timpul unor boli sau perioade stresante, dar dispar de la sine. Recurentele au tendinta sa scada in severitate si frecventa. Virusul este mai contagios cand o persoana are rani evidente, dar poate fi raspandit si prin secretii sau rupturi in piele sau in mucoase, chiar si in perioadele latente. Desi nu exista nici un tratament pentru herpes, exista medicamente care atenueaza severitatea si frecventa recurentelor. Herpesul este o infectie foarte contagioasa cauzata de virusul herpetic. Nu exista nici o cale de a starpi definitiv herpesul. O infectie cu herpes poate cauza recurente manifestate prin aparitia unor basicute dureroase pe genitale.Exista mai multe tipuri de virusi care cauzeaza herpesul. Oricare din ele pot cauza si herpesul genital. Virusul herpetic poate fi transmis prin contact direct al pielii cu zona infectata, chiar si cand pesoana infectata nu prezinta simptome evidente.

7.Sifilisul

Aceasta BTS este cauzata de o bacterie cu forma spiralata numita spirochet. Este transmisa pe cale sexuala, dar uneori poate fi dobandita si prin transfuzie de sange sau contact al pielii. In primul stadiu, o rana deschisa, cos sau batatura apare in zona infectata, de obicei, cervix, vagin, rect sau alta zona genitala, iar apoi se raspandeste. In a doua faza, apar indispozitii, febra, dureri in gat, dureri ale articulatiilor si ale capului. Simptomele caracteristice sunt eruptiile pe palme si pe talpi. Sifilisul poate degenera, de asemenea, in meningita, uveita (inflamarea ochilor caracterizata de dureri si roseata). Dupa ce dispar aceste simptome, persoana poate sa nu aiba semne exterioare ale bolii pentru mai multi ani, dar spirochetul continua sa dauneze inimii, creierului, vaselor de sange, coloanei vertebrale si oaselor. Stadiul terminal al sifilisului consta in boli de inima, orbire, dementa si moarte. Daca este depistat rapid, sifilisul poate fi tratat foarte rapid cu antibiotice.Acesta este cauzat de un spirochet (bacterie cu forma spiralata), numit treponema. Acum doua-trei secole sifilisul s-a raspandit prin Europa, epidemia ucigand sute de mii de oameni. In zilele noastre el este mult mai rar intalnit. Afecteaza pielea, organele interne si in cele din urma creierul si nervii, cauzand paralizie, nebunie si moarte. In cursul bolii ea poate semana cu mai multe alte boli, cauzand umflarea articulatiilor, durere de coloana, diformitate si boli de inima. Cand e in faza terminala, sifilisul a fost denumit marele imitator, in anumite privinte, al SIDA.

8.Hepatita B

Hepatita B este o infectie virala a ficatului care este transmisa prin folosirea drogurilor injectabile, contactul sexual sau intim cu o persoana infectata si prin expunerea la fluide umane, cum sr fi sperma, secretiile vaginale si laptele de mama.-Multi oameni care dobandesc hepatita B nu prezinta simptome, dar unii pot avea o stare asemanatoare cu cea provocata de gripa.-Semnele bolii, cand e prezenta, pot aparea de la 6 saptamani la 6 luni si includ: febra, oboseala, pierderea apetitului, stare de voma, durerile stomacale, urina inchisa la culoare si ingalbenirea pielii si a ochilor. -O persona infectata fara semne de boala o poate imprastia fara sa stie.-Daca boala avanseaza, poate degenera intr-o infectie pe termen lung, care poate duce la deteriorarea serioasa a ficatului, ciroza si cancer la ficat. -Vaccinul impotriva hepatitei B exista si este foarte efficient.O poti contracta daca: - Ai un partener sexual infectat sau care prezinta risc de a se infecta cu hepatita B. -Daca esti expus la sange infectat. -Ai mai multi parteneri sexuali. -Esti un barbat care face sex cu alti barbati.-Ti-ai injectat droguri folosind in comun acele.-Ai tatuaje sau body piercings. -Ai o boala cronica de ficat.

9.Sida

SIDA a devenit cunoscuta publicului la inceputul anilor ’80. Deoarece aceasta boala fatala a aparut in America si Europa la barbatii homosexuali, la drogati si la cei care si-au facut transfuzii de sange, ea a devenit foarte repede o problema atat sociala, cat si medicala. Virusul imunodeficientei umane (HIV) determina intr-un corp pierderea imunitatii la boli. Odata intrat in corp virusul penetreaza si se multiplica in globulele albe de tip T4, care au un rol vital in apararea corpului impoptriva unor infectii si a cancerului. In cele din urma celulele se sparg, raspandind HIV-ul in sange, fapt care afecteaza si alte celule T4. Cand aceasta se intampla, corpul este vulnerabil la boli, cum ar fi unele tipuri de pneumonie si cancer, care profita de slaba aparare a corpului si sunt deseori fatale. Infectarea cu HIV nu duce imediat la SIDA; asta poate dura pana la 8 ani, asa ca oamenii care au HIV pot sa nu-si dea seama, transmitand-ul si altora.Transmiterea Calea principala de transmitere a virusului este contactul sexual, deoarece virusul este prezent intr-o cantitate foarte mare in sperma unui barbat infectat. Astfel poate fi transmis prin contact sexual, vaginal sau anal. Virusul este prezent si in sangele persoanelor infectate, putand fi transmis prin ace de seringi folosite in comun. De asemenea, poate fi transmis prin sange contaminat (la o tranfuzie) si de la o mama infectata la un nou-nascut, ori in uter ori in timpul nasterii.Exista in prezent doua tipuri de HIV in acest moment : HIV-1 si HIV-2. Pe mapamond, predominat este HIV-1, iar oamenii cand vorbesc despre HIV fara a mentiona tipul, se refera la HIV-1. Atat HIV-1 cat si HIV-2 se transmit pe cale sexuala, prin sange, de la mama la nou-nascut si par a cauza acelasi tip de SIDA. Cu toate acestea, HIV-2 se transmite mai greu, iar perioada de stare latenta este mai lunga decat la HIV-1.Cate subtipuri de HIV-1 exista ? HIV-1 este un virus care are foarte multe mutatii, schimbandu-se foarte rapid. Variantele de HIV-1 pot fi clasificate in grupe si subtipuri si exista doua grupe : M si O. In septembrie 1998 cercetatorii francezi au anuntat ca au gasit o noua varianta de HIV-1 la o femeie din Camerun, in vestul Africii. Aceasta varianta nu apartine nici grupei M nici grupei O si a fost gasita doar la trei oameni, tot din Camerun. In grupa M exista in acest moment 10 subtipuri, distincte genetic, cunoscute. Aceste subtipuri sunt de la A la J. Subtipurile din grupa M difera intre ele la fel de mult cum difera de cele din grupa O. Unde se gasesc diferitele subtipuri ? Subtipurile sunt distribuite inegal pe mapamond, spre exemplu subtipul B este in principal gasit in: Americi, Japonia, Australia, Caraibe si Europa; subtipul A si D predomina in regiunea din sudul Saharei; subtipul C in Africa de Sud si in India; subtipul E in Republica Centrafricana, Tailanda si alte tari din sud-estul Asiei. Subtipul F (Brazilia si Romania), G si H (Rusia si Africa centrala), I (Cipru) si grupa O (Camerun) au o mica raspandire. In Africa exista aproape toate subtipurile, desi subtipul B este mai putin raspandit. Te poti infecta cu HIV… -de la o persoana care are virusul, fie din sperma (daca este barbat) fie din fluidele vaginale (daca este femeie). Fluidele corpului poarta HIV. Asta inseamna ca poti lua HIV prin contact sexual cu o persoana care a fost infectata cu acest virus, chiar daca ea pare sa fie sanatoasa -daca o persoana se protejeaza cu un prezervativ dublat de un lubrifiant pe baza de apa, asta o poate ajuta sa nu se infecteze cu HIV. Sexul neprotejat este extrem de periculos -din sangele persoanei care are virusul. Asta inseamna ca poti lua HIV daca sangele persoanei infectate intra in sangele tau -daca esti dependent de droguri si folosesti ace in comun cu altii. Cand faci o injectie la doctor nu exista acest risc, deoarece sunt utilizate seringi de unica folosinta. Daca iti faci gauri in urechi, nas, etc sau tatuaje asigurate intai ca acul folosit este unul nou, curat si de unica folosinta-femeia cu HIV poate transmite virusul la nou-nascut, in uter sau la nastere. De aceea unii copii se nasc cu HIV. Exista medicamente pe care femeia infectata cu HIV le poate lua pentru a nu transmite copilului virusul. Unele femei pot da virusul copilului prin alaptare. Abstinenta este singurul mod complet sigur de a te proteja.Nu poti lua lua HIV …-prin atingere, lupta in joaca, cand dai mana cu cineva, prin pupic pe obraz sau cand bati palma cu cineva. -din mancarea, farfuria, pieptanele, peria, colacul de la WC, manerul de la usa pe care o persoana cu HIV le-a atins.-la fel cum iei raceala, pentru ca germenele virusului nu calatoreste prin aer. Asta inseamna ca nu poti lua HIV dintr-un stranut sau din tuse. -cand donezi sange sau cand te ciupeste un tantar sau un purice