miercuri, 31 martie 2010

ABOUT SEX ep. 16 -episod dedicat sexului frumos ( 5 sex-urgente si solutii pentru ele)

SEX-URGENTA 1: Penisul s-a "rupt" in timpul sexului salbatic
Ca barbat, pot sa spun doar atat: au! Din punct de vedere medical, ruptura de corp cavernos a penisului se intampla rar. Totusi, am vazut cazuri la camera de garda si nu aratau bine deloc, fiind de altfel considerate urgente urologice prioritare.

Cum se produce:
Cand stai deasupra si te ridici pana cand penisul aproape iese din vagin, iar apoi te lasi puternic in jos, iti lovesti din greseala osul pubian de penisul erect. Unul dintre vasele cavernoase inundate de sange datorita erectiei se poate rupe, cauzand nu numai un zgomot sesizabil, ci si durere fizica, umflare si invinetire. Si da, durerea este atroce!

Daca tipul ajunge la spital rapid, chirurgii ii pot remedia "bijuteria" si cam in 6 saptamani va fi ca nou - atat iubitul tau, cat si a sa "comoara".

In cazul in care nu se duce la doctor, este posibil ca penisul sa nu i se vindece niciodata cum trebuie. Ar putea sa se transforme chiar: curbare permanenta si/sau disfunctii erectile.

Ca sa nu patiti asa ceva, incearca sa nu te ridici de pe el atat de sus si sa nu fii prea agresiva - astfel nu risti sa pierzi controlul pelvisului atunci cand te lasi iar in jos. Si daca este el cel care impinge violent, domoleste-l... sau e-n pericol sa plateasca.

SEX-URGENTA 2: Prezervativul s-a rupt si s-a pierdut in tine
Un prezervativ care a alunecat inseamna ca nu a fost pus cum trebuie sau ca avea masura prea mica sau prea mare.

Previne acest incident urmarindu-ti iubitul cum si-l pune. E corect cand tine varful prezervativului cu doua degete (ca sa nu ramana aer inauntru si sa lase loc pentru evacuarea spermei in momentul ejacularii), in timp ce cu cealalta mana il desfasoara.

"Purtatorul" trebuie sa se simta confortabil cu el si sa-i fie intregul penisul acoperit. Daca tragi usor de capul prezervativului si iese cu usurinta, e dovada ca a fost pus gresit.

Daca si-l ruleaza necorespunzator si cade in timpul actului sexual, va fi cam greu sa-l depistezi imediat, deoarece vaginul este mai dilatat si mai umed decat de obicei.

Vestea buna este ca pana la urma va fi recuperat - nu are unde sa "migreze"! Vaginul nu dezvolta enigme gen Triunghiul Bermudelor, unde obiectele se evapora fara urma! Incearca mai intii sa-l scoti singura, sprijinind un picior pe marginea cazii, iar cu degetul aratator si mijlociu introduse in vagin, lanseaza cautarile cu miscari dinspre spate in fata.

Forteaza-te sa impingi ca si cand te-ai chinui sa evacuezi ceva - astfel iti va fi mai usor sa ajungi la partea din spate a vaginului si sa extragi prezervativul.

Tot n-a mers? Apeleaza la ajutor specializat - nu se intampla nimic daca buclucasul prezervativ mai ramane in tine pana a doua zi. Programeaza-te la ginecolog sau du-te direct la sectia urgente de la un spital. Nu vei simti absolut nici o durere in timpul "operatiunii" cu forcepsul.

SEX-URGENTA 3: In timpul ejacularii, prezervativul s-a sfasiat
Dupa cum am mai spus, probabil ca iubitul tau nu a lasat suficient spatiu la varful prezervativului - care joaca rol de rezervor - asa ca sperma nu a avut loc sa se acumuleze. Fara "traistuta" cea mica, sperma s-a imprastiat, provocand ruperea prezervativului... astfel ivindu-se un moment foarte periculos!

Daca esti convinsa ca partenerul tau nu sufera de nici o boala venerica, atunci apeleaza la alte metode contraceptive de urgenta. Asa numita pastila de a doua zi trebuie inghitita la maximum 72 de ore de la contactul sexual si are pana la 89% sanse sa previna eficient o sarcina nedorita.

Pe de alta parte, sanatatea ta este pusa in pericol daca nu cunosti cu siguranta istoricul sexual al partenerului. O picatura de sperma in interiorul vaginului tau te poate expune infectiilor cu chlamydia si/sau gonoree, dar te face vulnerabila si in fata atacurilor virale care produc virusul HIV.

Ia legatura cu ginecologul tau cat mai repede posibil. Cea mai buna solutie ti-o va da medicul, in cazul in care ti se descopera ceva in neregula.

SEX-URGENTA 4: O jucarie sexuala s-a blocat la baza organelor lui genitale
Un inel special pentru penis are rolul sa accentueze erectia si s-o prelungeasca. Dar va rog sa nu duceti jocul la extrem, deoarece urmarile pot fi tragice!

Inelul a fost pus cand penisul era inca flasc, da? Deci acesta va fi scos cand penisul nu mai este absolut deloc erectil! Eventual, sugereaza-i iubitului tau sa intre la un dus cu apa rece, pentru a grabi sangele sa i se re retraga din penis.

Tamponeaza cu varful degetului putin lubrifiant in jurul inelului, pentru a spori alunecarea.

Daca pur si simplu nu-l puteti indeparta, prezentati-va la spital cat mai urgent. Doctorii ii pot da iubitului tau pastile pentru potolirea erectiei si-l vor scapa de inel cu instrumente specifice.

Daca se incapataneaza sa nu primeasca ajutor specializat, tesutul din organul genital va fi lipsit de oxigen pentru mult prea mult timp, asa ca se poate ajunge la varianta in care penisul va trebui amputat. Prin urmare, ai grija!

SEX-URGENTA 5: Simti dureri si arsuri dupa sex
Ce-i drept, nu sunt putine femeile care vin la spital cu aceasta problema! De regula, ele cred ca au infectie urinara. Insa ulterior, micile cosuri sau basicile din jurul sau in apropierea vaginului "vorbesc" de la sine: herpes genital.

Daca te alegi cu o boala venerica, herpesul genital poate sa nu fie cea mai rea totusi.

Insa prima izbucnire poate fi deosebit de severa si sa includa dureri, mancarimi si/sau bubite care furnica si care se "sparg" purulent. Basicile ustura cand intra in contact cu urina (simptomele pot fi similare cu o infectie a tractului urinar) si dureaza chiar saptamani pana se vindeca.

Unele persoane dezvolta aparent semnele unei gripe, ca de exemplu febra si frisoane. Apoi, eruptiile se domolesc si medicamentele antivirale reduc frecventa lor.

Herpesul poate fi periculos daca rabufneste in timpul nasterii (situatie in care se impune cezariana). E trist, insa adevarat: 1 din 5 adulti are herpes si singurii indicatori pot fi zonele dureroase in partea intima.

Remedii din medicina traditionala chineza (terapii alternative)

Ceai din flori, masaje, acupresura: medicina traditionala chineza (cunoscuta in lume sub numele prescurtat de TCM) este o arta a autovindecarii, eficienta si usor de aplicat zi de zi

Ideea de baza a medicinii traditionale chineze este ca lumea vie e guvernata de doua principii opuse: Yin si Yang. Doi poli de energie care se completeaza, se controleaza si se reglementeaza reciproc. Si numai in campul lor de interferenta poate exista energia vitala numita "Qi". Indiferent daca e vorba de respiratie, metabolism, digestie, sexualitate - fara Qi, ele nu ar functiona. Fiecare om mosteneste aceasta forta vitala pe cale genetica, dar ea trebuie completata zilnic cu energie Qi luata din alimente, lichide si respiratie.

Marele echilibru

Partea umbrita si partea insorita a muntelui< /u>

In limba chineza veche, Yin se traduce textual prin "partea umbrita a muntelui", iar Yang, "partea insorita", doua metafore care exprima ideea de rece si cald, feminin-masculin, luna si soare, noapte si zi. La om, fortele Yin si Yang trebuie sa formeze o balanta armonioasa. Atunci suntem sanatosi, relaxati si in pace cu noi insine. Ziua suntem in forma maxima, iar noaptea somnul este profund. Dar aceste stari ideale sunt atinse de putini indivizi. Unora le lipseste energia Yang, si asta se manifesta prin paloare, moliciune si oboseala permanenta, maini si picioare reci, edeme si celulita. Altora le lipseste energia Yin. Sunt nervosi, iritati, au probleme dermatologice, sete permanenta si insomnie, sunt supusi riscului de epuizare totala.

Completarea energiei Yang

Cine sufera de lipsa lui Yang se plange in permanenta de o senzatie de frig. De aceea, organismul lor are nevoie de alimente care sa-l "incalzeasca" (in spiritul TCM). De pilda: cirese, caise, piersici, marar, praz, ceapa, usturoi, orez, ovaz, nuci, seminte de pin, ulei rafinat de rapita, carne de cocos, miel, ghimbir, nucsoara, cardamom, cuisoare aromate. Incalzirea mancarurilor prin foc sporeste calitatile Yang.

Reteta pentru o cura Yang

Doi centimetri de radacina curatata de ginseng, 2 cm de lemn-dulce si 4 smochine se fierb 60 de minute intr-un litru de apa. Se strecoara si se bea intreaga cantitate intr-o zi. La fel de eficienta este o cura de ceai de ginseng, cumparat de la farmacie. Se beau zilnic trei cani, vreme de doua saptamani.

Completarea energiei Yin

Femeile si barbatii cu Yin insuficient sufera adesea de valuri de caldura si transpiratie. Ei au nevoie de alimente care sa le raceasca organismul. Printre ele se numara citricele, ananasul, pepenele rosu, ciupercile, varza chinezeasca, ridichile, castravetii, rosiile, spanacul, lastarii de soia, cartofii, tofu, graul incoltit, mazarea, uleiul de susan, tarhonul, ceaiul de menta, ceaiul verde, branza de vaci si smantana. Trebuie consumate cat mai multe cereale incoltite. Alimentele trebuie fierte scurt, in apa clocotita.

Reteta pentru o cura Yin

O jumatate de ceasca de flori de iasomie uscate si 1 cm de radacina de lemn-dulce se fierb 20 de minute intr-un litru de apa. Se strecoara lichidul si se indulceste cu o lingurita de miere. Se bea zilnic, vreme de doua saptamani.

Exercitii pentru echilibrarea energiilor

Dimineata - forma maxima, seara - oboseala placuta

Aliment Yang, ghimbirul dinamizeaza dimineata metabolismul, produce energie si dinamism. Dimpotriva, ridichea este o leguma Yin. Ea face ca seara, functiile corpului sa se domoleasca, alimenteaza organismul cu lichidele necesare si imbunatateste somnul.
Modul de preparare: * 2-3 bucati de ghimbir proaspat (se gaseste la supermarket) se fierb 10 minute, intr-o jumatate de litru de apa. Se strecoara lichidul si se bea dimineata, pe stomacul gol.
* Ridichea se consuma seara, fie rasa, in salate, fie sub forma de suc preparat in centrifuga.

Energie pe parcursul zilei

Daca va simtiti apatici la mijlocul zilei si mai trebuie sa munciti, masati-va cele doua puncte numite "poarta vietii" (aflate de-o parte si alta a coloanei vertebrale). Puneti pumnii la inaltimea rinichilor, lipiti de sira spinarii, si masati locurile cu oasele pumnului, in miscari de rotatie. Repetati de 20 de ori. Energia vitala va fi pusa din nou in miscare.

Minte limpede, combaterea durerilor de cap

Masajul urmator stimuleaza functia nervilor si elimina blocajele: 1. Stati cu spatele drept, pe scaun sau in picioare. 2. Privirea sa fie atintita inainte. Respirati linistit. 3. Cu toate degetele, masati-va teasta, de la locul unde incepe parul deasupra fruntii, pe toata pielea capului, pana la ceafa, exact ca si cand v-ati pieptana peste cap. Repetati de 36 de ori, pana ce pielea capului se infierbanta. Exercitiul limpezeste mintea si potoleste durerile de cap.

Intarirea puterii de concentrare

Exercitiul urmator imbunatateste circulatia sangelui si stimuleaza metabolismul in creier: 1. Stati drept, pe scaun sau in picioare, si respirati calm. 2. Frecati-va palmele una de alta, pana se incalzesc. 3. Puneti-le pe frunte, apoi coborati cu ele pe tample, peste obraji. 4. Frecati-le din nou, iar cand sunt calde, asezati-le pe mijlocul fetei si mangaiati-va pielea, in directia urechilor. 5. Incalziti-va din nou palmele, apoi asezati-le peste urechi, pe ceafa si pe partea din spate a capului. Fiecare pozitionare sa tina circa 2 minute. Aceleasi tehnici se folosesc si in Reiki si sunt extrem de eficiente.

Mai multa bucurie de-a trai

Prima carte de medicina chineza dateaza din sec. 2 I.Hr.


Un masaj indirect pe tiroida are influenta puternica asupra emotiilor. 1. Apropiati-va palmele si frecati-le pana se incalzesc. 2. Aplicati-le pe cele doua parti ale gatului, sub barbie. Stati asa circa 2 minute.

Masaj facial anti-varsta

1. Fixati varful degetelor aratatoare pe mijlocul tamplelor si apasati. Coborati apoi cu cate trei degete spre urechi. 2. Apasati cu varfurile aratatoarelor pe punctele dinspre coltul interior al ochilor si nas, apoi coborati cu ele de-a lungul nasului pana la nari. Apasati cele doua puncte aflate la baza narilor. 3. Apasati cu varful degetului gropita dintre buza de sus si nas. Apoi masati conturul buzelor intr-o directie si in alta. 4. Strangeti-va buzele cat mai puternic. In vremea asta, apasati cu cealalta mana, in mijlocul barbiei. 5. Loviti-va usor obrajii cu podul palmei, pe toata suprafata lor: de la obraji spre gat si de la nas spre urechi. In final, treceti-va usor palmele peste fata.

Singura metoda sigura de slabit - RELAXAREA

Zece retete antistres fara calorii

Excesul de kilograme depinde, in mod decisiv, de starea noastra afectiva. Hrana din farfurie e mai putin importanta decat hrana de care are nevoie sufletul pentru a fi fericit. Iar fericirea lui e blocata de STRES. Cine vrea cu adevarat sa slabeasca trebuie sa invete sa lupte cu el. Sa se relaxeze in mod consecvent. Exista numeroase optiuni alternative la ciocolata si pizza: miscare, somn sanatos, diverse metode de relaxare si o schimbare de optica in viata noastra de zi cu zi. Depasind tensiunile si frustrarile, facand sa dispara stresul acumulat, vom reusi sa slabim si sa ne pastram greutatea ideala, pe termen nelimitat

>
Faceti sport

Miscarea ajuta la eliminarea stresului - cu conditia sa va mobilizati efectiv si s-o practicati cu regularitate (cel putin de doua ori pe saptamana). Incepatorii trecuti de 35 de ani, persoanele cu un surplus mare de greutate corporala si bolnavii cronici ar trebui sa-si faca mai intai un examen medical, discutand cu medicul oportunitatea alegerii unui anumit gen de sport. In rest, tine de preferintele dvs. personale daca veti dori sa faceti plimbari in pas sustinut, sa inotati ori sa mergeti la sala de fitness. Aveti mai jos o scurta trecere in revista, care va poate fi de folos in luarea unei decizii.


Sport de rezistenta


(ex. alergari, ciclism, inot)
Antrenamentul de rezistenta se numara printre cele mai bune metode de combatere a stresului si se potriveste aproape oricui. Durata programului suporta modificari, in functie de activitatile curente ale zilei si de timpul ramas disponibil. Cine se simte la inceput prea greoi ca sa alerge ar trebui sa incerce niste plimbari in pas voinicesc. Mersul rapid e accesibil si supraponderalilor, ca si oamenilor cu afectiuni cardiovasculare. (Cei inclinati sa-si framante neincetat mintea cu grijile cotidiene ar trebui sa caute un sport care sa le distraga atentia, cum ar fi un joc cu mingea.)


Sport de forta


(ex. antrenament cu gantere sau la aparate)
Antrenamentul de forta nu modeleaza doar corpul, ci ne insufla si optimism, putand atenua chiar si simptomele unei depresii grave. Cel mai mult profita de el sedentarii clasici, pe care profesia ii fixeaza minimum opt ceasuri la un birou. In schimb, pacientilor cu probleme cardiovasculare (de pilda, cu insuficienta coronariana) sportul de forta nu le este recomandat fara rezerve, fiindca le va mari tensiunea arteriala.


Sport de echipa


(ex. fotbal, hochei, volei)
Sporturile cu mingea presupun multa miscare si le sunt recomandate in special persoanelor care se detaseaza cu mare greutate de indatoririle lor profesionale, ca si de grijile de acasa: alergand impreuna cu altii dupa minge, nu vor mai avea ragazul sa se gandeasca la intalnirile de a doua zi sau la ce pozne au mai facut copiii la scoala. Dezavantaj: sporturile ca fotbalul sau handbalul prezinta un risc considerabil de ranire. De asemenea, ele impun respectarea unor termene si programe de antrenament.

Grabiti-va incet

Cand vrem sa rezolvam ceva contracronometru, devenim agitati. Dar stati putin si ganditi-va: cat timp castigati de fapt, atunci cand va aflati intr-o goana continua? Cateva secunde, in cel mai bun caz - minute. In schimb, propria dvs. agitatie va saboteaza si va face sa pierdeti o gramada de timp. Dupa un "sprint", aveti nevoie de niste minute bune pana sa va opriti din gafait si sa puteti vorbi calm. Asa se intampla si in viata. Din pricina grabei comiteti o serie de erori si trebuie sa va intoarceti, pentru a le corecta. Mai bine opriti-va din alergatura, incercati sa va linistiti si intrebati-va: "De ce dau atata zor?". Apoi apucati-va de treaba - calmi si concentrati.

Dormiti sanatos

Si noptile odihnitoare sunt inamici redutabili ai stresului - pe cand, dimpotriva, lipsa de somn epuizeaza trupul si sufletul. Deoarece fiecare om are propriul sau ritm de somn, regula celor opt ore nu trebuie privita ca un imperativ absolut, ci doar ca o sugestie cu valoare orientativa.
Mai importante decat durata odihnei in sine sunt cateva principii ce constituie, dupa parerea specialistilor, un fel de "igiena a somnului". Cine isi face obiceiul de a merge la culcare mereu in jurul acelorasi ore isi programeaza ceasul biologic pentru o alternanta regulata a intervalelor de veghe si somn - si, in consecinta, va adormi mai usor. Cu putin timp inainte de a va baga in pat, n-ar trebui sa mai faceti nimic care sa va poata solicita mental sau fizic, deoarece ulterior mecanismele de stres ale organismului au nevoie de un anumit ragaz pentru a-si micsora din nou turatia. Asadar, daca vreti sa faceti sport seara, programati-l la o distanta suficienta de momentul cand va culcati, pentru ca efectul relaxant al miscarii sa-si poata face aparitia. Dormitorul ar trebui sa fie totdeauna bine aerisit, racoros, insa nu prea rece. Cartile n-au ce cauta in pat - si in nici un caz nu e indicat sa va mai ocupati seara de lucrarile de la serviciu. Nici berea si vinul nu va sunt tovarasi demni de incredere inainte de culcare. Chiar daca va ajuta sa adormiti mai repede, alcoolul deregleaza ritmul normal al fazelor somnului, astfel incat s-ar putea sa va treziti spontan in cursul noptii.

Stop gandurilor negre

Cand grijile ori supararea se tin scai de dvs. si nu vor sa va mai iasa din minte, spuneti energic: "Stop!" (cu voce tare sau in gand) si indreptati-va atentia spre altceva. Daca alunecati mereu inapoi, la acelasi despicat al firului in patru, pronuntati calm, repetand intruna un cuvant complet lipsit de sens, o insiruire intamplatoare de sunete, de exemplu: lava sau melina. Cu putin exercitiu, veti izbuti din ce in ce mai bine sa va stapaniti gandurile fara rost.

Nimic nu "trebuie"

Daca dorim sa controlam mai bine ceea ce ne streseaza, primul pas in aceasta directie va fi sa ne dam seama cu ce ganduri si atitudini contribuim noi insine la disconfortul nostru. O pondere importanta le revine adesea exigentelor mult prea mari fata de propria persoana. Ne lasam striviti de cuvantul "trebuie" - trebuie sa faci totul perfect, trebuie sa fii iubit de toata lumea, trebuie sa fii mereu puternic. Cine intelege ca asemenea modele de comportament agraveaza stresul nu va ramane in continuare o victima a imprejurarilor, ci isi va dobandi libertatea de actiune.

Puneti-va intrebari

Adesea, o singura intrebare poate demonta sursele noastre interioare de tensiune si de intensificare a stresului, caci raspunsul face ca o situatie aparent stresanta sa ne apara dintr-o data intr-o lumina neutra. La inceput, acest dialog cu noi insine va fi neobisnuit, insa cu timpul, el poate deveni o permanenta, influentand modul nostru de a reactiona la provocari. Incercati sa va dati seama ce intrebari va sunt de ajutor. De exemplu:
* Cum ar judeca lucrurile un observator neutru?
* Cum voi gandi despre aceste imprejurari peste o saptamana sau peste un an?
* Cat de importanta este aceasta situatie in realitate?
Multe imprejurari sunt mai usor de suportat, atunci cand gasim in ele un sens. Cautati-l, intrebandu-va la ce va poate folosi aceasta conjunctura stresanta, cum o puteti depasi.

Planificati-va si organizati-va mai bine viata

Managementul timpului nu va pune la dispozitie mai mult timp, insa va ajuta sa-l intrebuintati pe cel disponibil pentru lucruri cu adevarat insemnate. Puteti lucra cu liste de control sau cu o agenda. Asa va va fi mai usor sa constatati progresele si sa bifati ceea ce ati realizat. Ca sa hotarati ce aveti de facut si cand, orientati-va dupa scopurile pe care vi le-ati propus: sarcinile ce va aduc mai aproape de scopurile dvs. ar trebui sa se afle pe primele locuri din lista. Observati in care parte a zilei sunteti mai productivi si rezolvati lucrurile importante in orele cu randament maxim. Atentie: planificati-va totdeauna cu o treime mai mult timp decat vi se pare necesar - ca rezerva, pentru eventuale intreruperi neprevazute.

Nu exagerati

In situatiile generatoare de stres, apar frecvent ganduri negative, care amplifica stresul. Facem pronosticuri pesimiste ("Nu va iesi nimic din asta!"), generalizam ("Intotdeauna am ghinion!"), luam lucrurile prea personal ("Numai mie mi se intampla asa ceva!"). Daca va surprindeti cu un asemenea gand, trageti imediat frana si detasati-va de el. Semnalele unui asemenea tip de gandire sunt superlativele, carora e bine sa le atenuati impactul. Exemple:
Expresii ce amplifica stresul: totdeauna, niciodata, enorm, imposibil.
Variante preferabile: adesea, rar, mult, mi se pare greu.

Spuneti "Nu"

Multor oameni le vine foarte greu sa refuze. Totusi, un management eficient al timpului nu va fi posibil, fara un "Nu" categoric, la adresa tuturor lucrurilor lipsite de insemnatate. Cel mai adesea, cuvantul nu vrea sa va iasa din gura, de teama de a nu-i jigni pe altii, de a nu indispune - poate - persoane importante. De aceea, formulati-va refuzul intr-un mod prevenitor, insa hotarat. Prin urmare, nu spuneti: "Lasa-ma in pace", ci: "Mi-ar face placere sa te ajut, dar as vrea sa termin mai intai cu treburile mele".

Abateti-va atentia

Daca stresul provine din enervare, teama sau dezamagire, va va fi de folos sa va abateti pentru o vreme atentia de la ceea ce v-a trezit aceste sentimente. Faceti cativa pasi pana la usa, dati un telefon, executati doua-trei exercitii de respiratie si de relaxare. Ca sa va domoliti furia, faceti putin sport sau macar urcati si coborati treptele. Aceasta dezamorseaza stresul si va permite sa actionati cu mintea limpede.

Incetiniti ritmul! Odihniti-va!

Cine munceste mult are nevoie si de suficient timp ca sa se refaca. De aceea, stabiliti-va intervale regulate de odihna - mici pauze, o dupa-amiaza fara obligatii, o zi-doua efectiv libere pe saptamana si concedii in fiecare an. Inchideti-va telefonul mobil pentru cateva ore pe zi si nu cititi in timpul dvs. liber e-mail-urile de la serviciu. Introduceti regulat pauze in programul dvs. de lucru - preferabil, inca inainte sa va fi epuizat rezervele de energie.

Nu va pierdeti bucuria

Bucuria este un izvor nesecat de putere. Traind in conditii de stres prelungit, multi oameni nu mai stiu sa se bucure. Daca e si cazul dvs., amintiti-va ce va procura satisfactie altadata. Planificati-va momente de placere de-a lungul zilei ori al saptamanii. Veti astepta cu nerabdare sa le savurati. Iar seara, evocati-va din nou clipele frumoase, bucurandu-va de marile si micile succese ale zilei respective: "Ce am realizat astazi? Ce momente frumoase am trait?".

vineri, 26 martie 2010

Plante pentru frumusetea ta

Plantele medicinale au fost intotdeauna o resursa importanta pentru sanatate, in vremurile indepartate ele fiind singurele mijloace de tratare a afectiunilor.

In prezent, efectele lor benefice sunt extinse si asupra frumusetii, ca o reactie de reintoarcere la natural, dupa o perioada in care substantele sintetice au acaparat industria produselor cosmetice.

Iti prezentam mai jos cateva plante care te pot ajuta sa fii si mai frumoasa, in mod natural.



Ceai verde (Camelia sinensis)

Tinctura de ceai verde are un efect antibacterian, inlatura depunerile de la suprafata pielii si regleaza secretia de sebum, ceea ce il face o arma de temut impotriva acneei.

Poti cumpara tinctura sau ulei de ceai verde din magazinele naturiste, dar poti folosi si infuziile preparate in casa. Toarna apa fierbinte peste cateva linguri de ceai verde, lasa sa se raceasca, apoi tamponeaza-ti tenul cu aceasta infuzie.


Aloe (Aloe Vera)

Gelul de aloe are proprietati antiseptice, hidratante si cicatrizante. Il poti folosi in stare naturala pura pentru a-ti hidrata si curata pielea, dar poate fi folosit si intern, in cure de detoxifiere.

Poti cumpara gel de aloe din magazinele naturiste, de tip plafar, dar daca ai acasa planta in ghiveci, poti extrage cu usurinta gelul din frunze. De asemenea, poti amesteca frunzele in blender, pentru a obtine sucul pentru curele de detoxifiere.


Asparagus (Asparagus officinalis)

Pentru tenul degradat se recomanda tamponarea pielii cu un decoct rece de asparagus.

Obtii un decoct prin fierberea unei lingurite de radacina uscata si pisata cu o lingurita de sare de mare si o cana de apa rece. Strecoara, raceste si foloseste decoctul pentru curatarea pielii.


Limba mielului (Borago officinalis)

Uleiul de limba mielului este recomandat pentru tratarea pielii uscate si iritate. In ceea ce priveste uzul intern, cura cu limba mielului este benefica persoanelor cu parul si unghiile fragile.

Contine acid silicic, acid ce are un efect benefic asupra intaririi unghiilor si a firului de par. Aceasta planta nu trebuie folosita intern pe o perioada indelungata (mai mult de 3 saptamani) din cauza anumitor alcaloizi pe care ii contine si care pot fi daunatori sanatatii in cantitati mari.


Catina (Hippophae rhamnoides)

Uleiul de catina este bogat in acizi grasi esentiali, vitamina E, betacaroten si acid palmitoleic. Este recomandat persoanelor cu tenul uscat. Are efecte benefice si in tratarea matretei.

Pentru ca are un continut bogat de betacaroten, uleiul de catina ofera pielii un aspect asemanator bronzului, iar pe de alta parte, ofera protectie impotriva razelor UV. Il poti folosi cu succes la plaja, pe langa lotiunea ta obisnuita de protectie solara.


Hamei (Humulus lupulus)

Hameiul este indicat in cazul tenului gras, acneic, avand un rol tonic si dezinfectant. Pentru a obtine o lotiune tonica pentru fata, toarna o cana de apa fiarta peste 2 linguri de hamei uscat. Lasa la infuzat 10 minute, apoi strecoara.

De doua ori pe zi, dimineata si seara, sterge-ti tenul cu aceasta solutie, pe care sa o pastrezi in frigider si sa o aplici rece pe fata.


Sulfina (Melilotus officinalis)

Compresele cu infuzie de sulfina reduc cearcanele si umflaturile din jurul ochilor. Pentru a obtine comprese pentru ochi, toarna o cana de apa fiarta peste o lingura de sulfina, o lingura de albastrele si doua linguri de patlagina.

Lasa la infuzat 15 minute, apoi strecoara. Uda doua dischete demachiante cu acest decoct, pune-le pe pleoape si lasa-le timp de cinci minute.

luni, 1 martie 2010

Legenda Babelor din Martie (1-9martie)

Pe teritoriul intregului lant carpatic se afla numeroase coloane de piatra impozante care din departare seamana cu figuri omenesti. Despre acestea in popor se crede ca ar fi reprezentarea unor personalitati mitice. Aceste imagini primitive sunt numai pe varfurile muntilor, ale dealurilor, pe vai, in apropiere de drumuri, de unde se deschide o vasta perspectiva.

Pe platoul Muntilor Bucegi se inalta un grup de stanci cu forme bizare care au fost numite in traditia populara "Babele".

In geografie, aceste roci cu forme ciudate sunt numite "ciuperci", Babele rezultand din actiunea vantului, numita coraziune, care a erodat calcarele si gresiile din care acestea sunt alcatuite.

Istoricii spun ca "Babele", denumire traditionala ce atesta aceste monumente, au fost odata simulacrele unor divinitati montane numite de romani Deae veteres.

Alte stanci care poarta denumirea de "Babe":

Baba Dochia din Muntii Ceahlau, o stanca inalta inconjurata de circa 20 de stanci mai mici. Legendele spun ca o batrana a plecat, de 1 martie, pe munte cu oile la pascut. Ea a fost surprinsa de un ger puternic si a inghetat pe munte impreuna cu mioarele sale, gheata transformandu-se in piatra. O varianta a legendei, mai culta, este cea in care Dochia era preafrumoasa sora a regelui dac, Decebal, iar cand acesta a fost invins, imparatul Traian a vrut sa o ia cu el la Roma. Pentru ca nu dorea sa paraseasca pamantul scump al tarii, Dochia, care era pastorita, a rugat muntele Ceahlaul sa o transforme in stana de piatra. O data cu ea au fost impietrite si cele 20 de oi pe care le pastea.

In locul numit Valea Rea, de la obarsia raului Doamnei (judetul Arges) se vad niste figuri de piatra in forma de femei. Legenda spune ca erau noua batrane care au plecat cu caprele la munte, dar din cauza gerului s-au transformat in stane de piatra.

In apropiere de Vama Buzaului, in valea Urlatoarea, se afla chipul de piatra al unei femei, numite Baba Dochia, de unde izvoraste o apa foarte limpede.

O varianta a legendei despre zilele Babelor (1-9 martie): o femeie batrana a plecat cu oile pe munte. Fiind inca iarna, ea era imbracata gros. Inselata de vremea calda de la inceputul lunii martie, ea si-a scos in fiecare zi cate un cojoc. In ziua a zecea, a venit un ger puternic si a inghetat, mai apoi a fost transformata in stana de piatra.

In acest interval este obiceiul ca toata lumea sa isi aleaga o zi (alegerea zilei se face in functie de ziua de nastere), iar daca acea zi va fi insorita, se crede ca asa va fi viata persoanei respective in acel an.

MARTISORUL - simbolul primaverii


Acest stravechi obicei al primaverii este specific poporului roman si isi are originea in credintele si practicile agrare. Sarbatoarea lui are loc in prima zi a lui martie, considerata ca prima luna a primaverii.

La Roma, inceputul anului nou se sarbatorea la 1 martie, luna care purta numele zeului Marte, ocrotitor al campului si al turmelor, zeu care personifica renasterea naturii. La vechii traci aceleasi atribute le avea zeul Marsyas Silen, considerat inventatorul fluierului, cultul sau fiind legat de glia materna si de vegetatie. Lui ii erau consacrate sarbatorile primaverii, ale florilor si fecunditatii naturii.

In multe sapaturi arheologice din Romania s-au gasit martisoare cu o vechime mai mare de 8000 de ani. Sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu, ele erau insirate pe ata si se purtau la gat. Culoarea rosie, data de foc, sange si soare, era atribuita vietii, deci femeii. In schimb, culoarea alba, conferita de limpezimea apelor, de albul norilor era specifica intelepciunii barbatului. De altfel, snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii ca o permanenta miscare a materiei. El semnifica schimbul de forte vitale care dau nastere viului, necurmatul ciclu al naturii. Culorile alb si rosu au ramas pana in zilele noastre ca simbol al sexelor, ele fiind regasite si la bradul de nunta sau inmormantare. Raspandit in toate provinciile tarii, martisorul este pomenit pentru prima data de Iordache Golescu. Folcloristul Simion Florea Marian relateaza ca in Moldova si Bucovina martisorul consta dintr-o moneda de aur sau de argint legata cu un snur alb si rosu la gatul copiilor. Era credinta ca portul martisorului face ca acestia sa aiba noroc. Fetele il purtau timp de douasprezece zile la gat, dupa care-l prindeau in par si-l tineau astfel pana la sosirea berzelor sau pana ce inflorea primul pom. Dupa aceea, cu snurul legau creanga pomului, iar cu banul respestiv isi cumparau cas, pentru ca tot anul sa le fie fata frumoasa si alba. Pornind de la traditia de mai sus, Tudor Arghezi face speculatii asupra istoricului martisorului. Reproducem in forma originala cateva pasaje din volumul "Cu bastonul prin Bucuresti", recunoscute pentru pitorescul lor:

"...La inceput, atunci cand va fi fost acest inceput, martisorul nu era martisor si poate ca nici nu se chema, dar fetele si nevestele, care tineau la nevinovatia obrazului inca inainte de acest inceput, au bagat de seama ca vantul de primavara le pateaza pielea si nu era nici un leac. Carturaresele de pe vremuri, dupa care au venit carturarii, facand "farmece" si facand si de dragoste, au invatat fetele cu pistrui sa-si incinga grumazul cu un fir de matase rasucit. Firul a fost atat de bun incat toate cucoanele din mahala si centru ieseau in martie cu firul la gat.

...Vantul usurel de martie, care impestrita pleoapele, nasul si barbia, se numea martisor si, ca sa fie luat raul in pripa, snurul de matase era pus la zintii de mart. Daca mai spunem ca firul era si rosu, intelegem ca el ferea si de vant, dar si de deochi.

Un giuvaergiu, ca sa-si vanda firele vindecatoare mai iute, avu ideea sa atarne de ele cate o marturie, care a intrat in pret. Pe cand se platea firul, bijuteria era gratuita. Regula s-a stricat cand bijuteria incepu sa fie vanduta, devenind gratuit firul de matase..."

Martisorul (martu la romani) este un obicei specific romanesc mostenit de la daci si romani, inexistent la alte popoare. Numele popular al lunii martie - "martisor" este de origine latina (martius). La 1 martie, dupa vechiul calendar roman, este prima zi din an si se celebra sarbatoarea "Matronalia". In aceasta zi se desfasurau serbarile lui Marte, zeul fortelor naturii, al primaverii si agriculturii. Fetele si femeile primeau diferite cadouri.

Pentru stramosii nostri, anul nou de la 1 martie insemna reinvierea naturii. Martisorul, simbol al primaverii, se confectiona din fire de canepa sau lana (mai tarziu din bumbac), albe si rosii, care se leaga in forma de 8. De acest snur se atarnau monede din aur sau argint, dar si fire de iarba, muguri sau flori. In zonele romanesti stravechi, mamele prindeau copiilor martisorul la gat, la mana sau la picior, obiceiul pastrandu-se si astazi in unele sate. Martisorul se poarta toata luna martie.

Imbinarea culorilor alb si rosu e traditionala purtandu-se la nunti, cand se nasc copii, la hainele de inmormantare ale batranilor (in Oltenia), cele doua culori simbolizand continuitatea vietii dupa moarte. Cu alb si rosu se impodobesc primele oi care intra in stana si primul plug iesit la arat.

Intre 1 si 9 martie, in "Zilele babelor", primavara se lupta cu iarna alungand-o. In cele noua zile, baba Dochia apare torcand pe langa oi, imbracata in noua cojoace, scuturand in fiecare zi cate unul.

La inmanarea martisorului de 1 martie, ritual arhaic la aromani, copiii vin din locurile insorite de pe munte pana in pragul casei cu brazdele de iarba si cu primele flori de corn. Fiecare membru al familiei trece de trei ori pragul peste brazda, mama iese cu colaci, iar florile se trec din gura in gura, pentru ca oamenii sa devina tari precum lemnul de corn. Floarea de corn se poarta legata impreuna cu cele doua fire, alb si rosu, pana la sfarsitul sarbatorilor.

In ultima zi a lunii martie, inainte de rasaritul soarelui, are loc ritualul scoaterii martisorului si predarii lui catre natura. In localitatile de campie martisorul se pune pe un pom inflorit sau in crengile visinilor, ciresilor, prunilor etc. In satele de la munte si deal, martisorul se pune pe cornul sau macesul inflorit. Cu monedele de la martisoare, fetele cumpara cas, pentru ca toata vara sa le fie fata bucuroasa si alba. Exista credinta ca martisorul este ridicat de randunele si purtat spre soare, binecuvantand astfel norocul celui care l-a pus in pom.

Primul carturar roman care a scris despre martisor a fost Iordache Golescu in "Condica limbii romane", lucrare ramasa in manuscris la Academia Romana si cercetata de Cornelia Calin in studiul "Contributia lui Iordache Golescu la cunoasterea culturii noastre populare".