marți, 24 august 2010

Pentru un abdomen plat

Abdomenul este zona pe care majoritatea femeilor o considera a fi "cu probleme". Fie ca sunt slabe, fie ca au cateva kilograme in plus, cele mai multe femei sunt nemultumite de felul in care arata abdomenul lor, de burtica ori colaceii care nu vor sa dispara in ciuda tuturor eforturilor depuse.

Problema abdomenului nu se poate rezolva rapid. In definitiv, nu poti scapa de o problema cu care te-ai confruntat toata viata, in doar cateva zile ori saptamani. Ceea ce nu inseamna totusi ca nu poti avea abdomenul la care ai visat dintotdeauna. Totul tine de rabdare si de modul in care abordezi aceasta problema.

Pasul 1 - Constientizarea problemei

E important sa stii de la bun inceput ca pentru a obtine rezultatele dorite vei avea nevoie de timp, ba chiar s-ar putea sa fii nevoita sa-ti schimbi radical modul de viata, in functie de cat de sanatos sau nesanatos este acesta in prezent.

Un abdomen plat nu se poate obtine, dupa cum spuneam, rapid. Vei avea nevoie de timp, de multa munca, dar si de determinare si optimism. Trebuie sa intelegi ca numai daca vei reusi sa imbini toti factorii care pot duce la acest rezultat, il vei si obtine.

Care sunt acesti factori? In primul rand, dieta. Citeste mai mult despre dieta pentru un abdomen plat aici . Apoi, conteaza foarte mult si sportul, mai exact exercitiile pe care le faci pentru zona abdominala, dar si daca te odihnesti sau nu suficient. Despre alte beneficii ale somnului poti citi mai multe aici .

Pasul 2 - Pregatirea

Faza de pregatire consta in mare parte in informare. Exista anumite lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a porni la drum.

Sa vedem care ar fi cele mai importante dintre acestea:

- Degeaba stii ce sa mananci, daca nu stii cum sa mananci. Ca sa eviti balonarea, mananca intotdeauna incet, mesteca bine mancarea si renunta la bauturile carbogazoase.
- Respiratia iti salveaza ... abdomenul (si reputatia). Invata regulile respiratiei abdominale pentru un plus de ajutor in lupta ta. Inspira si umfla-ti abdomenul cat de mult poti. Apoi, incet, expira tinand muschii abdominali incordati. Este un exercitiu grozav si poate fi practicat aproape oriunde.

- Spune adio retentiei de apa. Multe femei se plang ca sufera de aceasta problema, mai ales cu cateva zile inaintea menstruatiei. Daca si tu ai senzatia ca iei in greutate in aceasta perioada, atunci apeleaza la ceaiurile cu efect diuretic. Ele sunt foarte sanatoase si te vor ajuta sa elimini excesul de apa din organism. Ceaiul verde este ideal pentru aceasta problema.
- Ajuta sau nu ajuta cremele pentru abdomen? Ei bine, ajuta... dar cu cateva conditii. Prima conditie ar fi investitia intr-o crema de calitate. Apoi, combinarea acesteia cu sportul si dieta. In ultimul rand, dar nu mai putin important, conteaza si masajul. Aceste creme trebuie sa le aplici cu constinciozitate, regulat, prin manevre de masaj, tocmai pentru a patrunde mai bine in piele.

Pasul 3 - Actiunea

Exista o multime de exercitii pe care le poti face pentru a avea un abdomen plat, asa ca nu te opri la clasica varianta - "abdomenele". Iata cateva exercitii putin mai diferite, cu un grad mediu de dificultate, care te pot ajuta:

Exercitiul 1 - Aseaza-te pe podea ca in pozitia pentru flotari, dar sprijinita pe antebrate. Indreapta-ti picioarele, incordeaza abdomenul si ridica-te usor pe varfurile degetelor de la picioare (vezi foto). Postura ta trebuie sa fie cat mai corecta - spatele drept, bratele si abdomenul incordate, picioarele bine intinse. Mentine pozitia pana la 30 de secunde. Relaxeaza-te si reia exercitiul. Pentru un plus de dificultate, incearca sa ridici cate un picior.

Exercitiul 2 - Aseaza-te pe spate, cu mainile lipite de sol. Ridica usor fundul si picioarele, incercand sa-ti apropii cat mai mult genunchii de umeri. Mentine pozitia cateva secunde, apoi relaxeaza-te. Reia exercitiul. Pentru un plus de dificultate poti ridica si intinde picioarele

Exercitiul 3 - Culcata pe spate, cu mainile la ceafa, ridica usor partea superioara a corpului, incercand sa apropii mana si piciorul opuse. Celalat picior poate fi tinut indoit, pe sol sau, pentru un plus de dificultate, ridicat la 45 de grade. Incearca aceasta varianta alternativa a abdomenelor clasice si vei vedea ca este chiar eficienta.

Sfat - Saritul corzii este un excelent exercitiu cardio care, imbinat cu exercitiile speciale pentru abdomen, poate duce la rezultate spectaculoase. In plus, il poti practica oriunde (atat in casa, cat si in aer liber) si nu te costa nimic.

Pasul 4 - Rezultatele
Tine minte ca rezultatele vor aparea in timp. Nu renunta daca dupa prima saptamana te-ai ales cu febra musculara, dar cu niciun centimetru in minus. Perseverenta conteaza!
Stiai ca:

- Obezitatea abdominala creste riscul cardiovascular? La barbati valorile sunt urmatoarele: risc scazut la mai putin de 94 cm in talie, risc probabil intre 94-101 cm in talie, risc ridicat la peste 102 cm in talie. La femei valorile sunt urmatoarele: Risc scazut la mai putin de 80 cm, risc probabil intre 80-87 cm in talie si risc ridicat la peste 88 cm.
- Obezitatea abdominala creste riscul de diabet, sindromul ovarelor polichistice ori afectiuni digestive?
- Obezitatea abdominal afecteaza articulatiile genunchilor din cauza presiunii exercitate de greutate?
- Obezitatea abdominala creste riscul de cancer la colon cu 16% pentru femei si 33% pentru barbati, pe fiecare 10 cm castigati in plus in jurul taliei?

Atractia marii


Marea constituie un adevarat rezervor de sanatate: apa si aer, nisip si lumina, plante si animale. Nu întâmplator, beneficiind de toate acestea, popoarele insulare înregistreaza de obicei medii de vârsta mai ridicate, precum si mai multa sanatate si vigoare. Acest gigantic rezervor de ape minerale, care acopera peste doua treimi din globul pamântesc, uneste continentele, ii hraneste pe oameni, le aeriseste plamânii.

O lume vie în miscare perpetua

Pestele marin îi furnizeaza omului circa 16% din proteinele animale necesare iar vegetalele marine degaja 70% din oxigenul prezent în atmosfera. Apa sa contine toate oligoelementele si substantele chimice necesare organismului. În plus, zooplanctonul asigura curatarea de microbi si de deseuri într-un ritm mai rapid decât apa dulce sau decât aerul. Este o apa care traieste si astfel tonifica, protejeaza, adaposteste o fauna si o flora ale caror calitati dietetice se impun tot mai mult.

Apa, vânt, presiune

Cura helio-marina formeaza un întreg, binefacerile apei si ale algelor gasindu-si o inspirata complementaritate în climatul specific marii, având la baza stabilitatea meteorologica. Temperatura blânda, fara mari variatii sezoniere ori pe parcursul unei zile, provine din inertia termica a apei, astfel ca marea tempereaza climatul. Gradul de umiditate din atmosfera ramâne mereu ridicat, ceea ce explica brumele frecvente. În fine, sa nu uitam luminozitatea specifica zonei de tarm, care are efect pozitiv asupra moralului. De altfel, tratamentele antidepresive includ uneori cure de lumina electrica puternica. Pe de alta parte, vânturile marine constituie un veritabil aerosol de iod, de saruri si de siliciu, iar presiunea barometrica ridicata din zonele litorale îmbogateste sângele în oxigen.

Aerul marin stimuleaza organismul

Climatul marin actioneaza asupra organismului ca o lovitura de bici si stimuleaza sistemul de aparare natural al acestuia. De exemplu, îmbunatatirea circulatiei sangvine se realizeaza prin batai de inima mai puternice si mai rare. Rezultatul: toate regiunile corpului se iriga mai bine. Acelasi lucru se petrece si cu plamânii si functia respiratorie, caci aerul marin permite o respiratie mai profunda. Pe de alta parte, numarul globulelor rosii creste cu circa 10%, iar forta musculara este stimulata.

De aceea, vântul marin constituie pentru sportivi o excelenta modalitate de revenire în forma, plasându-i în conditii identice de efort. Exista solutii si pentru persoanele care nu pot face o plimbare pe plaja, zilnic, de o ora: aerosoloterapia, practicata în centrele de talasoterapie, prin pulverizarea apei de mare bogate în ioni negativi. Efectul: mucoasa respiratorie se curata, sistemul nervos face sa dispara stresul, aducând în schimb un somn odihnitor si acea roseata a fetei echivalenta cu sanatatea.

Nisipul si pielea

Irigata mai bine sub efectul climatului marin, pielea poate beneficia si de o împrospatare substantiala, chiar pe plaja. Nisipul foarte fin reprezinta un excelent agent de elastificare pentru toate partile corpului, exceptând fata si gâtul. Pentru aceasta, înainte de baie va puteti freca usor pielea cu un pumn de nisip, executând miscari circulare. Apoi, mersul pe plaja ofera o ocazie foarte buna de întarire a gleznelor si a calcâielor, ca si un masaj plantar complet, cu conditia ca picioarele sa fie descaltate.

În plus, câteva asemenea plimbari sunt suficiente si pentru eliminarea dezagreabilelor calozitati de pe talpa. Si, fiindca am amintit de talasoterapie, sa spunem ca ea elimina unele dureri si tulburari legate de stres (insomnia, deprimarea etc.) si permite astfel reducerea consumului de medicamente specifice: antiinflamatorii, antidepresive, somnifere s.a. Cura este indicata în afectiunile coloanei vertebrale, începând de la reumatismele degenerative si consecintele lor asupra vertebrelor cervicale, dorsale si lombare (osteoporoza, tasari de vertebre, lombosciatica). Baile cu alge marine ajuta si în tratarea scoliozei, a hiperlordozei, a sechelelor traumatice, a reumatismelor inflamatorii, a artrozelor.

Marea e bun remediu si în dereglari ale sistemului venos (varice, sechele ale flebitei, probleme ale pielii crapate sau cianozate), în neurologie (spasmofilie), în curele de slabire si de sevraj tabagic. Cât despre asa-numitele efecte secundare, trebuie precizate si contraindicatii ale curei marine – care înseamna si un efort fizic – în cazul cardiacilor, al persoanelor cu boli de piele contagioase sau inflamatorii în pusee evolutive. Totusi, cele precizate pâna aici nu reprezinta decât o parte din binefacerile marii, motiv pentru care vom reveni cu alte informatii foarte utile.

FASCIAPULSOLOGIA,magia atingerii


Terapiile manuale, si ele „emigrate” dinspre Orient catre Europa, au cucerit deja lumea vestica a terapiilor blande. Vorbim azi despre o procedura ce nu aduce doar o stare de confort, de relaxare, ci si vindeca. Bazata pe aparent banala atingere a corpului cu palmele, fasciapulsologia trateaza tulburarile legate de stres, dar si durerile musculare sau articulare.

A doua piele

Stres, migrene, fibromialgie, dureri de spate – toate acestea isi cunosc, in principiu, remediile alopate, insa nu de putine ori se intampla ca ele sa se dovedeasca ineficiente, facand sa persiste simptomele neplacute si accesele de nervozitate. Procedura la care ne referim are o vechime de numai trei decenii, totusi si-a dovedit deja eficacitatea. Nu este nici masaj propriu-zis, nici tehnica de manipulare corporala, ci se refera la o subtila arta a atingerii, deopotriva interioara si profunda. Scopul terapiei – eliberarea prin atingere a blocajelor din corp si readucerea in prim-plan a armoniei cu spiritul.

Dupa cum indica si denumirea terapiei, se actioneaza asupra fasciilor – foite fibroase care acopera muschii, organele si alte structuri ale corpului, servind la insertia acestora in pozitiile lor normale. Este un fel de „a doua piele”. Adunate la baza craniului, fasciile se ramifica apoi in tot organismul, legate unele de altele, ca o imensa panza de paianjen. Ele au particularitate comuna: sunt sensibile atat la stresul fizic, cat si la cel psihic. De aceea, la cea mai mica agresiune asupra corpului nostru, ele se contracta, independent de vointa noastra.

Daca nu se face nimic in scopul detensionarii, aceste microcontracturi se acumuleaza in timp si perturba echilibrul general al organismului, putand determina grave disfunctionalitati. Al doilea element al terapiei la care ne referim, nu mai putin important, este pulsologia, adica pulsul arterial. Sangele nu circula la fel intr-o zona sanatoasa a corpului, ca intr-una afectata, unde fluxul sau este infranat.

Tratamente multiple

Fasciapulsologia inseamna mobilizarea fasciilor printr-o atingere foarte blanda, „dezlegarea” nodurilor de tensiune formate prin microcontracturi si eliberarea circulatiei in zona respectiva, astfel incat sa se restabileasca echilibrul. Acesta poate fi un remediu important in mai multe afectiuni. Dupa numai cateva sedinte, se poate regla in sens pozitiv starea anumitor maladii psihosomatice, se poate elimina o eczema, se alunga insomniile. Fasciapulsologia vindeca migrenele, tulburarile digestive, durerile ginecologice.

S-au inregistrat cazuri de diminuare a crizelor de astm, a problemelor musculare si articulare (lumbago, sciatica, artroza, entorse). Asadar, nu e de mirare ca numerosi sportivi de performanta apeleaza frecvent la aceasta terapie manuala, in masura sa previna eventualele complicatii in urma unui traumatism si sa gestioneze stresul premergator competitiilor. Fasciapulsologia poate fi folosita si pentru prevenirea efectelor imbatranirii, fie ele pierderi de echilibru ori intepenirea articulatiilor. Iar daca nu poate trata boli grave, precum cancerele sau SIDA, in schimb contribuie la suportarea in conditii mai bune a tratamentelor specifice acestora. Se recomanda totusi prudenta in cazul persoanelor cu stimulatoare cardiace si al celor cu hipertensiune, mai ales daca nu sunt supravegheate medical.

Intalnire cu propriul corp

Pentru desfasurarea sedintei, pacientul va sta culcat pe spate iar terapeutul incepe sa „sondeze” corpul, punandu-si mainile pe abdomenul subiectului si pe zona renala. Astfel, se indreapta cu toate simturile si abilitatile sale catre „ascultarea” pacientului, iar corpul ii indica zona care sufera. Palmele se opresc asupra punctelor de tensiune si, prin apasari bine dozate, fac ca sangele sa circule din nou in mod normal. Apoi, cu atentia concentrata in continuare pe reactiile organismului, se avanseaza treptat la problema initiala. Oricare ar fi suferinta precisa de care se plange bolnavul, tratamentul este deci unul global, deoarece o durere – sa zicem – poate sa apara destul de departe de punctul din corp unde se afla cauza aparitiei sale.

De exemplu, daca ea se manifesta la umarul stang, poate sa indice o problema cardiaca, dar si un dezechilibru al vezicii biliare. La fel, o lombalgie poate proveni dintr-o disfunctie ginecologica. Pacientul are si el un rol important in vindecare. Pentru o eficacitate sporita a tratamentului, el trebuie sa se lase in mainile terapeutului, sa participe la propria vindecare, acceptand specificul procedurii. Considerata o terapie blanda, fasciapulsologia are efecte pozitive deosebite, in special in unitati de tratament din tari occidentale. Daca ea nu poate inlocui procedurile medicale clasice in cazuri grele, in schimb medicii o recomanda, in anumite situatii, pacientilor lor. La randul sau, fasciapulsologul nu isi asuma niciodata riscul de a stabili el un diagnostic si, la orice motiv de indoiala, isi indruma pacientul catre medicul de familie.

Sarcina fara probleme

In mod cu totul special, fasciapulsologia se adreseaza viitoarelor mame, in perioada sarcinii putand face mai suportabile eventualele manifestari mai putin agreabile si indepartand posibilitatea aparitiei unor complicatii specifice. Incepand cu luna a treia de sarcina, exercitiile pregatitoare permit mentinerea elasticitatii tesuturilor care urmeaza a fi puternic solicitate in momentul nasterii. De altfel, acest tip de gimnastica adaptata la fascii ii este de mare ajutor si fatului, acestuia permitandu-i-se sa ocupe spatiul si pozitia de care are nevoie pentru a evolua la nivel optim. Totodata, fasciapulsologia are capacitatea de a veni in sprijinul mamelor afectate de stari depresive in perioada de dupa nastere.

Mentalitatea,iti aduce linistea

Ai ajuns in situatia in care propriul corp iti creeaza, daca nu chiar repulsie, cel putin o stare de idiferenta. Cu alte cuvinte, nu te (mai) simti confortabil in propria piele, te uiti in oglinda si nu-ti vezi decat defectele. Pentru remedierea situatiei, iti punem la dispozitie unsprezece idei de lucru cu propriul mental si implicit cu propriul corp. Complexele se dezvolta, inainte de toate, in mintea „victimei” lor. De aceea, inainte de a va lasa pe mana medicilor, incercati sa urmati sfaturile de mai jos.

Esti frumoasa sau... frumos! Accepta-ti fizicul asa cum este el si, mai ales, iubeste-te ! Nu te lua dupa criteriile catorva producatori de film ori tabloide, potrivit carora nu ai fi o persoana seducatoare! Asemenea standarde aleatorii nu te impiedica absolut deloc sa ai un partener/ o partenera si amici care sa-ti aprecieze calitatile. Uita de nasul pe care ti-l consideri a fi prea mare: toata lumea va spune, de fapt, ca ai ochii foarte frumosi si expresivi.

Gata cu lamentarile inutile! Nu atribui toate grijile pe care le ai pe cap complexelor tale. Nu din cauza celulitei ti-ai pierdut locul de munca. Iar daca e asa, cu-atit mai bine: persoanele care nu stiu sa-ti observe si sa-ti aprecieze calitatile, impiedicandu-se de false pretexte, inseamna ca nu te merita. Si, mai ales, inceteaza sa-ti spui ca esti prea... „asa cum nu-ti place sa fii” sau deloc „asa cum ai dori sa fii”. Tot repetandu-ti asemenea idei, vei sfarsi prin a le crede.

Foloseste-te de limbaj! Invata sa te confesezi! Vorbeste-i despre problemele tale unei persoane in care ai incredere deplina si solicita-i o parere sincera in legatura cu acestea. Daca veti vorbi numai despre defectele care te obsedeaza inseamna fie ca nu iti este chiar asa bun(a) prieten(a) sau, dimpotriva, ca este prea sincer(a).

Fa schimb... de defecte! Cere-le prietenilor sa-ti spuna daca au defecte pe care ar vrea sa si le corecteze. Vei vedea ca toata lumea are cate ceva sa-si reproseze. Si totusi, toata lumea traieste bine si confortabil astfel. Pe „patul lui Procust”. Daca intr-adevar, complexele pe care le ai iti afecteaza viata, nu ezita sa consulti un specialist. Un psiholog sau un psihanalist te va putea ajuta sa-ti recastigi increderea in propria persoana.

Alege-ti prietenii! Este recomandabil sa stii sa te inconjori de persoane care te iubesc sincer, dezinteresat, pentru ceea ce esti tu. Evita-i pe cei care iti critica defectele cu foarte mare usurinta si care nu cauta decat sa te demoralizeze. Daca va fi cazul, fa-ti prieteni noi! Bunii colegi, care-ti tot spun „nu crezi ca te-ai cam ingrasat in ultima vreme?”, chiar crezi ca iti sunt prieteni adevarati? Contabilizeaza-ti calitatile! Scrie pe o lista toate calitatile pe care consideri ca le ai: umor, onestitate, eficacitate etc. Vei vedea ca acest lucru va fi de bun augur pentru tine. La nevoie, pune lista undeva, la indemana, pentru a o putea consulta atunci cand vei simti ca deprimarea iti da tarcoale.

Termina cu problema greutatii! E cazul sa incetezi cu tentativele de a slabi! Chiar vrei sa semeni cu manechinele anorexice (care stii bine ca pot sfarsi tragic, uneori)? In mod sigur, ai o greutate perfecta (pentru a verifica acest lucru, iti poti calcula indicele de masa corporala – IMC). Daca totusi exista unele probleme in acest sens, e recomandabil sa incepi un regim alimentar serios, dar numai cu sprijinul unui nutritionist. Reinnoada legaturile cu corpul tau! Incearca sa-ti regasesti trairile intime si sa-ti satisfaci placerile. Nu ezita sa mergi la sauna (vei vedea acolo ca nimeni nu este perfect) si fa o sedinta de masaj. De asemenea, din cand in cand, e cazul sa iei o masa buna.

O garderoba noua. Incearca sa nu-ti ascunzi varsta si nici trecerea timpului. Imbraca-te cu vesmintele care iti vin cel mai bine si atunci vei fi pus(a) in valoare si apreciat(a). Arunca fara retinere toate hainele care stii ca te transforma intr-un... „sac” si fa un tur al magazinelor, pentru a alege lucruri in culori vii si vesele. Coboara cu picioarele pe pamant! Fii realist(a)! Inceteaza sa te mai compari cu starurile reale ori fabricate, care apar prin tot felul de publicatii! Priveste fiintele umane normale, din jurul tau: nu-i asa ca oamenii reali au o frumusete „mai adevarata”?

Alimentatia sanatoasa ,cea mai sigura arma impotriva cancerului

Foarte multi ani, cancerologii din intreaga lume au pus la indoiala existenta unei legaturi intre hrana, surplus ponderal si cancer. In prezent insa, rolul deosebit de important pe care mancarea il joaca in aparitia dar si in prevenirea bolii secolului s-a certificat. Ideea potrivit careia alimentatia influenteaza aparitia tumorilor s-a nascut dupa ce s-a constatat ca populatia de mormoni din SUA care consuma cantitati infime de carne in favoarea legumelor si cerealelor de tot felul plus ca nu beau niciodata alcool numara extrem de putine cazuri de cancer de colon si de san.

Mai multe fructe si legume zilnic!

Persoanele care consuma 35 g fibre pe zi in medie (echivalentul a sapte portii de fructe si legume) au un risc de cancer colorectal mai mic cu 40%. Iar procentul este cu atat mai scazut daca obisnuiti sa faceti miscare zilnic. Pentru asta nu trebuie sa deveniti vegetarieni. Un studiu intreprins in Europa pe un lot de 500 de mii de persoane din 10 tari diferite din nordul pana in sudul batranului continent, cu varste cuprinse intre 35 si 70 de ani a demonstrat ca pentru a preveni cancerul la colon nu trebuie sa renunti la carne, ci sa cresti cantitatea de vegetale consumata – principala sursa de fibre naturale. Asigurati-va ca mancati la fiecare masa principala o leguma sau o salata si un fruct la desert. Nu conteaza pentru ce varietate optati, caci toate sunt benefice pentru sanatate. Vegetalele proaspete ajuta deopotriva la prevenirea cancerului pulmonar, esofagian, de stomac ori pancreas.

Peste – de cel putin doua ori pe saptamana

Inca de acum cateva zeci de ani se banuia ca excesul de carne nu este sanatos. Studii relativ recente au confirmat aceasta banuiala. S-a regrupat carnea in trei categorii distincte: carne rosie, mezeluri si carne de pasare. Prima includea carnea de vita, de porc, de miel si de oaie, proaspata, portionata si/sau inghetata. A doua categorie includea carnea de porc si de vita conservata prin adaus de sare (cu sau fara nitriti), fum, marinare, uscare sau coacere: jambon, carnati, pateu etc. Carnea de pasare era reprezentata de gaini si curcani. Rezultatul: riscul de cancer colorectal este mai ridicat la consumatorii de carne rosie si mezeluri la fiecare masa. In schimb, nu sunt probleme in randul consumatorilor de carne de pui si de curcan. Nu se pune problema sa renuntati la consumul de carne, ci doar sa incercati sa va limitati la a o consuma de maximum doua ori pe saptamana. Inlocuiti-o cu peste: se pare ca acizii grasi aflati in cantitate importanta in uleiul de peste, inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase.

Privilegiati cerealele integrale

Fie ca este vorba de grau, de ovaz, linte, soia sau secara toate sunt benefice pentru sanatate. Este timpul sa redescoperiti gustul cerealelor si leguminoaselor cat mai putin prelucrate: continutul mare de fibre le face arme redutabile impotriva cancerului de colon. Invelisul boabelor de grau, tarata cum mai este cunoscut, este campion in acest domeniu. Echivalentul a sase felii de paine integrala ofera protectie maxima impotriva amintitei boli.

Doua avantaje de netagaduit: fibrele si fito-estrogenii

Unele leguminoase prezinta un alt atu: continutul mare de fitoestrogeni. Femeile de origine asiatica ce obisnuiesc sa consume cantitati importante de soia (o excelenta sursa de fitoestrogeni) isi conserva mai multa vreme frumusetea si, foarte important, sunt afectate mai rar de cancer la san. Aceste efecte s-ar datora, se pare, micronutrientilor capabili sa blocheze efectul estrogenilor asupra celulelor mamare. Totusi, ramane dificil de aflat daca si asupra occidentalilor adoptarea stilului de alimentatie asiatic ar avea acelasi efect protector. Chiar daca studiile efectuate pana in prezent sunt promitatoare, sunt necesare noi cercetari pentru a afla mai multe informatii.

Produse proaspete: sunt mai gustoase si mai sanatoase

O problema foarte grava a timpurilor prezente o reprezinta obezitatea, datorata in principal dezechilibrelor alimentare. In ultimii ani, produsele care ascund zahar rafinat si cele mult prea bogate in grasimi animale nu inceteaza sa castige noi si noi adepti, in detrimentul fructelor si legumelor. Consumul unor astfel de preparate, combinat cu lipsa de activitate fizica si multi alti factori de mediu sau genetici au dus, cu siguranta, la cresterea cazurilor de cancer in intreaga lume. Daca impotriva factorilor genetici nu prea avem nimic de facut, in alimentatie unele modificari se pot face lesne si nu pot aduce decat beneficii. Incercati sa mancati cat mai multe cruditati, variati zilnic retetele pentru a le face placute de intreaga familie.