luni, 20 septembrie 2010

TARTELE - o gustare fina,delicioasa


Gustoase şi uşor de preparat, tartele sunt un preparat delicios atât pentru cei care urmează o dietă, cât şi pentru amatorii de ceva dulce. Dacă îţi doreşti o gustare la prânz, prepară tarte cu legume, carne sau brânzeturi, iar dacă alegi să le umpli cu jeleu de fructe, migdale sau stafide vei obţine un desert gustos şi aromat.
Tartele umplute se pot păstra o zi, iar cele neumplute, maximum trei săptămâni. Poţi coace tartele din timp şi să le umpli când doreşti. Când faci tarte cu fructe proaspete, presară întotdeauna puţin griş peste aluat, înainte să pui fructele, pentru a absorbi surplusul de zeamă.

TARTA CU FRUCTE
Ingrediente: 2 ouă, 250 g zahăr, 150 g făină, 1/2 praf copt, 1 plic zahăr vanilat, zeama şi coaja de la o lămâie, 100 ml apă, o budincă de vanilie, 250 ml lapte, 200 g fructe (mure, sau căpşuni, afine, zmeură etc.), 10 g gelatină transparentă, 50 ml rom.
Preparare: Albuşurile se bat spumă, se adaugă 150 g zahăr şi zeama de lămâie. Apoi se pun gălbenuşurile şi se continuă să se bată. În spuma rezultată se adaugă treptat apă şi făină amestecată cu praf de copt şi arome (coaja de lămâie rasă). Se toarnă în forma tapetată şi se coace la 200 grade, circa 35-40 de minute. Separat, se prepară crema din lapte şi budinca de vanilie (conform indicaţiilor de pe plic.) Fructele se pregătesc, se sortează. După coacerea tartei şi usoară răcire, se va însiropa cu 3 linguri de apă amestecată cu o lingură de rom şi o lingură de zahăr. Crema de budincă se toarnă peste tartă, se nivelează şi se ornează cu fructele de sezon. Se glazurează ca gelatina fierbinte, dizolvată în soluţie de zahăr.

TARTA DE BRANZA CU LEGUME
Ingrediente: 500 g brânză de vaci, 100 g brânză telemea, 300 g cartofi, 2 ardei graşi, 2 cepe, 4 căţei de usturoi, 200 g roşii cherry, 4 ouă, 1 conservă de ciuperci în apă, 1 salată verde, sare, piper, 100 ml ulei.
Preparare: Tai brânza telemea în bucăţi şi o amesteci bine cu brânza de vaci. Cartofii, curăţaţi de coajă, îi speli şi îi fierbi. Laşi la răcit, apoi îi tai în felii subţiri. Cepele şi usturoiul le toci mărunt. Încingi ulei într-o cratiţă şi căleşti ceapa, usturoiul împreună cu ardeii graşi tăiaţi. Le scoţi cu o spumieră şi le pui peste brânză. Adaugi salata verde tăiată în fâşii, feliile de cartofi şi ciupercile scurse de apă. Condimentezi cu sare şi piper, adaugi ouăle bătute, roşiile cherry şi amesteci. Ungi o formă de tartă cu ulei şi torni compoziţia. Nivelezi, introduci tava în cuptor şi laşi să se coacă, la foc mediu, până când tarta capătă o culoare aurie.

TARTA PICANTA (APERITIV)
Ingrediente: Aluatul: 200 g făină, 100 g margarină, 1 ou, sare şi piper, 50 ml apă. Umplutura: 200 g salam uscat picant, 1 ardei capia roşu, 80 g caşcaval, 2 ouă, 1 lg smântână, pătrunjel verde.
Preparare: Se frământă aluatul, se acoperă şi se lasă la rece jumătate de oră. Separat, se taie cubuleţe salamul şi ardeiul. Caşcavalul se dă pe răzătoarea mică. Se bat ouăle, se pune smântâna şi se amestecă împreună cu ardeiul, salamul şi pătrunjel tocat. Se îmbracă forme mici de tarte, se pune umplutura şi se dau la cuptor, la foc mediu, 40 minute. Peste tartele calde se rade puţin caşcaval. Umplutura poate fi diferită, funcţie de preferinţe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu