sâmbătă, 13 noiembrie 2010

LEONARDO DI CAPRIO -heruvimul celei de-a saptea arte


Atunci cand a aparut in Titanic, carcotasii au spus ca frumusetea lui a fost suficienta spre a-l propulsa in distributia acestui grandios film. Au trecut anii si Leonardo DiCaprio, pustiul cu chip angelic care, murind la finalul filmului lui James Cameron, inlacrima milioane de fane din lumea larga, a dovedit din plin ca nu este doar chipes, ci a fost harazit de zei si cu un talent rar intalnit. Si nu-i de mirare ca de atunci, fiecare film in care a jucat a fost un succes...

Numele lui a fost ales de parinti in urma unei intamplari stranii. Pe cand mama lui, de origine germana, si tatal, provenind dintr-o familie de emigranti italieni, se aflau in vacanta la Florenta – femeia fiind insarcinata – pruncul inca nenascut a inceput, pentru prima oara, sa dea din picioruse chiar cand mama lui admira o pictura a lui Leonardo da Vinci, in Galeriile Uffizi. Asa ca, atunci cand pe 11 noiembrie 1974, bebelusul a venit pe lume, in Los Angeles, California, el a primit numele genialului artist si savant renascentist. Atitudinea liberala a parintilor fata de el i-a permis lui Leo, cum i se spunea in copilarie, sa duca o viata foarte fericita, in care i s-a permis practic orice. La scoala nu prea a stralucit si, dupa cum insusi va marturisi, obisnuia sa copieze spre a-si trece examenele.

Adevarul e ca scoala nici nu-l interesa, dupa ce, la cinci ani primise primul sau rol, in spectacolul de televiziune Romper Room. De atunci, n-a incetat sa viseze ca va deveni actor. La 11 ani, un impresar a incercat sa-l introduca in lumea de la Hollywood, sugerandu-i sa-si schimbe numele in „Lenny Williams’: „Cu numele de DiCaprio ai sa ajungi sa vinzi bilete de autobuz”, i-a spus agentul, insa pustiul, mandru de originile sale, nici n-a vrut sa auda de asa ceva. Si-a continuat cariera, cu roluri episodice in seriale precum Lassie, The Outsiders, Roseanne si Parenthood si a jucat in zeci de reclame de televiziune. La 16 ani, va obtine primul sau rol important – cel al unui copil al strazii in sitcomul Growing Pains unde ii va eclipsa, pur si simplu, prin verva sa debordanta, pe ceilalti membri ai distributiei.

Drumul spre glorie

Va urma primul rol principal – Tobias Wolff in filmul This Boy’s Life. Desi nu a fost un mare succes comercial, pelicula a atras atentia asupra calitatilor tanarului actor. Sfatuit de tatal sau, el nu a acceptat roluri considerate „facile”, dar in filme cu mare potential la public – a refuzat de pilda rolul Robin din Batman Forever, in schimb a ales personaje „intunecate” si dificil de jucat, ca Arnie Grape, adolescentul handicapat mintal din What’s eating Gilbert Grape, narcomanul Jim Carrol din Basketball Diaries sau poetul homosexual francez Arthur Rimbaud in Total Eclipse. Odata cu adaptarea in versiune moderna a piesei Romeo si Julieta, DiCaprio a devenit peste noapte un star international. Dar cariera lui va cunoaste cu adevarat o „explozie” prin rolul din Titanic, film castigator a 11 premii Oscar.

Desi Leonardo n-a fost printre nominalizatii la prestigioasa distinctie, el a inceput sa fie asediat, realmente, de producatori, care-l doreau fiecare in filmele lor. Obligat sa aleaga, el a ramas fidel crezului de tinerete, preferand productiile dificile celor facile, comerciale – in Masca de Fier, de pilda, a jucat un rol dublu – Regele Soare si fratele proscris al acestuia – dovedind o data in plus uluitoarele sale valente artistice. Au urmat Plaja, un thriller de exceptie, Prinde-ma daca poti, (alaturi de Tom Hanks) si violentul Gastile din New York, in 2002, film care a deschis colaborarea lui cu Martin Scorsese, ce va face din DiCaprio actorul sau fetis.

De altfel, cei doi se vor revedea in 2004, in Aviatorul, si tot alaturi de Scorsese, Leonardo va savura triumful unor noi Oscaruri (patru la numar, inclusiv pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor), pentru Cartita (2006), desi nici de asta data nu va fi ales el cel mai bun actor... In 2008, el a jucat impreuna cu Russell Crowe in Body of Lies si apoi se va reintalni cu partenera din Titanic, Kate Winslet, in Revolutionary Road. Dupa rolul exceptional din Shutter Island, care releva un actor ajuns la varsta deplinei maturitati artistice, DiCaprio a jucat recent in thrillerul science-fiction Inception, care s-a bucurat, de asemenea, de unele critici favorabile si de profituri fabuloase.

Idile peste idile

Pe plan personal, DiCaprio a avut o viata aventuroasa, presarata cu numeroase aventuri sentimentale, lucru firesc daca ne gandim ca este unul dintre cei mai sarmanti actori de la Hollywood. Dupa ce a avut o relatie cu fotomodelul Kristen Zang, in anii ’90, el a luat, parca, la rand, cele mai frumoase manechine din lume, de la Gisele Budnchen la Vanessa Hayden sau Emma Miller, flirtand chiar cu controversata Paris Hilton, insa nu si-a gasit fericirea alaturi de nici una dintre ele.
In 2005 a cunoscut-o pe fotomodelul israelian Bar Refaeli, cu ocazia unui concert U2 desfasurat la Las Vegas si astfel a debutat o frumoasa idila, intrerupta doar vremelnic in 2009.

Desi presa ii dadea despartiti pentru totdeauna, cei doi au reluat relatia si si-au petrecut cateva scurte vacante impreuna, la Ibiza, in compania modelului Naomi Campbell si a miliardarului rus Vladimir Doronin. Anul acesta, ei au fost in Sardinia, cu yachtul lui Doronin, feriti de ochii indiscreti ai ziaristilor. Desi s-a speculat mult pe seama unei presupuse casatorii a celor doi, DiCaprio a negat permanent zvonurile, sustinand ca nunta poate sa mai astepte si ca doreste sa se concentreze mai ales pe cariera. Unii deja spun ca o ia pe urmele lui George Clooney. Probabil ca o sa aiba parte tot de regretele tardive ale acestuia...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu