joi, 19 martie 2009

Totul despre tenul tau

*** ten normal ***

Este tenul pe care si l-ar dori sa-l aiba majoritatea femeilor, dar pe care il au in special copiii mici. Metabolismele apei si grasimilor functioneaza perfect la acest tip de ten. La examenul vizual, pielea fetei are o culoare usor rozacee (de culoarea piersicii), ceea ce inseamna ca circulatia sanguina iriga bine aceasta zona. Porii sunt ca si inexistenti. Pielea are un aspect usor lucios, este foarte neteda, iar ridurile sunt absente. La examenul cu lupa pielea apare foarte fina. La palmare pielea este foarte fina.
Intretinerea acestui tip de ten incepe sa se facadupa varsta de 25 - 26 de ani. Ingrijirea, desi simplanecesita totusi tratamente lunara. Se incepe cu demachiere - cu un lapte demachiant pentru tenul normal sau uscat. Expunerea la vapozon se face timp de 3 - 4 minute. Urmeaza extragerea comedoanelor, in cazul in care exista. Dezinfectia se face cu o lotiune dezinfectanta. Urmeaza o sedinta de un minut cu aparatul de inalta frecventa.
Schema de tratament acasa. In fiecare seara demachierea este obligatorie. Se foloseste un lapte demachiant dintre cele aflate in comert sau preparate, recomandate pentru tenul normal sau uscat. Fardul se indeparteaza cu mici tampoane de vata muiate in demachiantul respectiv.

In scopul mentinerii tonusului pielii si pentru prevenirea aparitiei ridurilor se recomanda aplicarea unei creme grase in jurul ochilor, prin miscari circulare de masaj usor, repetate de cateva ori, miscari care se fac cu pulp degetului mijlociu, incepand de la tampla spre uncgiul intern al ochiului (radacin nasului). Pentru hidratare se recomanda infuzii din musetel si nalba. Se tin circa 10 minute pe fata comprese reci (din tifon, bine inmuiate in infuzie) sau se pulverizeaza infuzia pe fata daca dispunem de un pulverizator si se lasa pana se evaporeaza.Intre tratamente, o data pe luna, se pot face un gomaj cu tarate de grau: se demachiaza fata, se expune 2 - 3 minute la aburi de musetel, deasupra unui vas, , dupa care, cu jutorul unor tampoane de vata, se aplica taratele pe fata. In acest scop se umecteaza tamponul, se inmoaie in tarate si se freaca obrazul cu miscari circulare. In felul acesta se indeparteaza celulele moarte de l suprafata si se activeaza circulatia; dupa acest gomaz pielea capata un aspect luminos si neted, catifelat.
Important ! Apoi se aplica o masca nutritiva - Una dintre cele mai importante masti, usor de preparat si de aplicat, cu efectele cele mai spectaculoase este urmatoarea: galbenus de ou + 3 picaturi de vitamina A + 3 picaturi de vitmina E si 10 picaturi de infuzie de musetel. Se amesteca bine si se intinde pe fata cu ajutorul unei pensule. Se lasa sa se usuce si se indeparteaza cu infuzie de musetel.

*** ten uscat ***

Pielea uscata are un aspect mat, este subtire, fragila, usor iritabila si prezinta riduri fine, vizibile cu ochiul liber. Uneori se exfoliaza si, in mod obisnuit, are porii inchisi. In general este pecifica blondelor. Tenul uscat se caracterizeaza printr-un numar redus de glande sebacee sau printr-o secretie insuficienta a acestora. Acest tip de ten necesita o ingrijire timpurie, deoarece imbatranesc prematur. Tenurile uscte pot fi alipice (lipsa de grasime) sau deshidratate (lipsa de apa). Pielea acestui tip de ten, prinsa intre degete, se caracterizeza prin lipsa de suplete si elasticitate. Tenul uscat este forte sensibil la frig (iarna, apar pe fata pete rosii din loc in loc) si, de asemenea, la vant si soare.Cauzele uscaciunii tenului pot fi atat interne, cat si externe. Practica a aratat ca aceste tipuri de ten sunt in marea lor majoritate atat alipice, cat si deshidratate (un ten deshidratat se poate intalni si la persoanele in varsta, ca urmare a procesului de imbatrnire).La tenurile uscate, ridurile apar repede. La palpare, pielea este subtire, fara elasticitate, sensibila la praf sau alte impuritati din mediul inconjurator. In cazul acestui gen de ten se recomanda demachierea in fiecare seara, indiferent dca s-a aplicat sau nu un machiaj. Operatia se executa cu lapte demachiant pentru ten uscat sau cu galbenus. Se trece apoi la aplicarea pe fata, gat si in unghiul extern al ochiului a unei creme grase pe baza de lanolina, uleiuri vegetale si vitamine.Inainte de dus se va proceda la aplicarea unei creme grase pentru ca pielea sa nu ia contact cu elementele iritante din apa (clor, saruri si altele).
Femeile care au un astfel de ten este bine sa nu foloseasca sapunul: daca, totusi, il folosesc, li se recomanda (pentru copii sau sapun de barbierit). La plaja, fata si gatul trebuie sa fie bine unse cu o crema protectoare, deoarece razele solare si vantul sunt factori externicare usuca puternic tenul. Si frigul, dar mai ales gerul, accentueaza uscaciunea tenului. Pentru evitarea acestui neajuns dimineata se aplica o crema grasa si se maseaza fata usor pentru ca aceasta sa patrunda in piele. Dupa 10 minute se pune o compresa muiata intr-o infuzie usoara, emolienta. Se aplica apoi un servetel moale care sa absoarba apa si se fardeaza cu un strat de pudra fina.
Seara se demachiaza fata cu un lapte demachiant emolient si se aplica o crema grasa hranitoare. Se va evita atingerea fetei cu mana murdara deoarece un astfel de ten se irita foarte usor. La multe persoane cu asemenea ten, pot aparea chiar usturimi si mancarimi ale pielii datorita tocmai supersensibilitatii acesteia.

In cabinetele cosmetice tenurile uscate se pot trata lunar sau chiar la 3 saptamani, completand tratamentul de intretinere acasa. Tratamentul consta in demachiere, expunere la aburi 4 - 6 minute. Urmeaza extragerea comedoanelor, daca este necesar. Dezinfectarea se face cu o lotiune usor stringenta. Masjul facial al gatului si decolteului dureaza 20 - 25 minute si se executa cu o crema hranitoare cu miscari lin, usoare pentru a nu irita pielea. In ordine, urmeaza pulverizari cu diferite lotiuni tonice si hidratante, ionizari cu aparatul de ionizare (galvanodermul) si aplicare de masti emoliente.
Schema de tratament acasa: demachierea se va face cu o emulsie emolienta, dupa care se aplica o cremagrasa bazata pe lanolina sau uleiuri vegetale. Hidratarea tenului uscat se poate face cu infuzii de nalba si musetel sau cu miere de albina 4 g + apa 80 ml si alcool 5 ml. Revenim si insistm chiar, ca persoanele care au un ten uscat, fie el alipic sau deshidratat, sa tina cont de urmatoarea recomandare: inainte de a intra sub dus, fata trebuie sa fie bine cremuita, se poate spune chiar "naclaita" cu crema pentru ca pielea sa nu ia contact cu apa de la dus care contine clor, calcar si alte substante iritante pentru ten. Dupa ce se iese din dus, corpul se sterge cu prosopul, asa cum este normal, cu exceptia fetei si a gatului, pe care se aplica un servetel moale, ce se lipeste, presandu-l usor. Acest servetel va absorbi surplusul de apa si de grasime. Daca mai este necesar se mai poate da crema pe fata, dar nu in cantitatea dinaintea dusului.
Dimineata dupa dus, se sta cu crema pe fata 10 - 15 minute. In timpul acesta se pot face toate cele necesare pregatirii pentru micul dejun. Inainte de a pleca la serviciu se aplica servetelul pe fata ca sa absoarba surplusul de crema si se pudreaza cu o pudra fina, aplicata intr-un strat foarte subtire. In timpul zilei este interzis sa se atinga fata, palmeke fiind, de obicei, murdare.

*** ten gras ***

Cum se recunoaste tenul gras ? Metodele si procedeele sunt aceleasi ca si in cazul tenului uscat. Cu ochiul liber - se remarca o piele cu porii dilatati, cu aspect lucios, de culoare usor cenusie; atingand foita de tigara de fata, aceasta ramane unsuroasa. Daca examinarea se face cu lupa, caracteristicile constatate cu ochiul liber devin si mai evidente. La lampa Wood (lampa cu filtru de oxid de nichel care emite radiatii ultraviolete), tenul gras prezinta o fluorescenta albicioasa. Pielea grasa se caracterizeaza printr-un exces de sebum si o cantitate marita de grasimi fixe in tesutul adipos subcutanat. Activitatea glandelor sebacee este strans legata de functia glandelor sexuale.
Glandele sexuale incep sa se dezvolte in perioada pubertatii, atunci cand diminueaza secretia glandei de crestere, numit timus. De obicei, in aceasta perioada se produc tot felul de dereglari in organism, care se repercuteaza si asupra tenului; de aceea, intalnim fete si baieti care prezinta comedoame infectate, pustule cu puroi, acnee. Dupa pubertate, in general, "furtuna hormonala" inceteaza si aceste inconveniente estetice dispar. Dar, pielea grasa mostenita sau dobandita, caracterizeaza multe persoane, de ambele sexe si necesita ingrijiri adecvate.

Tenul gras se poate prezenta in doua variante: ten gras uleios si ten gras asfixic. Indiferent de varianta, pielea prinsa intre doua degete este ingrosata si, la pipait, se simte o granulatie mai mult sau mai putin dura.
Uneori se poate intalni o deshidratare superficiala, datorita faptului ca sebumul in stare de seboree este hidrofob si aceasta anomalie blocheaza circulatia apei intercelulare. Tenul gras este caracteristic si persoanelor cu un psihic stresat si un moral scazut. De obicei, axul facial, impreuna cu aripioarele nasului sunt zonele fetei in care pielea prezinta un exces de grasime. Aceasta hiperactivitate a glandelor sebacee este influentata de multi factori, printre care mentionam: constipatia, tulburarile hepatice, stressul (stres), tulburarile endocrine, tulburarile nervoase.

*** ten gras-uleios ***

Acest tip de ten gras se caracterizeaza printr-o hipersecretie a glandelor sebacee la nivelul pielii. La examenul vizual aspectul pielii este lucios, unsuros, iar culoarea galbuie sau cenusie. Foita de tigara aplicata pe piele ramana unsuroasa. Examenul prin palpare evidentiaza o piele ingrosata si cu granulatii sesizabile la pipait. Cu lupa se vad pori deschisi din care musteste grasimea. Supusa la lampa Wood pielea are o fluorescenta albicioasa. PH-ul pielii este spre alcalin (deci un mediu favorabil dezvoltarii microbilor). In cazul acestor tipuri de ten intalnim comedoanele (cosmeticienele le cunosc sub numele de demodex foliculorum) care sunt, de fapt, sebum ingrosat in canalul pilosebaceu. Ca urmare, acestea se obstrueaza, la suprafata pielii, se inchide. Aglomerarile de grasime oxideaza in contact cu aerul si formeaza comedoanele (acele puncte negre pe piele care sunt foarte inestetice)
Schema de tratament aplicata in cabinetul cosmetic: o data la doua sau trei saptamani tenul va fi curatat conform regulilor cosmetice: demachierea cu lapte demachiant pentru ten gras, expunere la vapofor 10 - 15 minute, timp in care se va rasuci capul de la stanga la dreapta, pentru ca aburirea sa se faca bine si egal pe toata suprafata pielii fetei. Planta care se pune de obicei pentru aburire este floarea de musetel. Dupa expunere la abur se sterge fata si se procedeaza la extragerea comedoanelor. folosindu-se in acest scop tifoane sterile sau fasii de material din bumbac, bine sterilizate. Apoi se dezinfecteaza tenul cu o lotiune dezinfectanta si astringenta, care ajuta la inchiderea porilor. Lotiunile astringente pentru ten gras contin saruri de aluminiu, alaun, saruri de potasiu sau saruri de zinc in mediu hidroalcoolic, cu un continut de 20% alcool.

Lotiuni pentru ten grasDat fiind efectul deosebit al sucului de castraveti, toate persoanele care au un ten gras trebuie sa aiba in casa o lotiune pe care si-o pot pregati singure, aceasta leguma fiind cunoscuta pentru calitatile sale de astringent si hidratant al pielii.
- cativa castraveti bine spalati si curatati de coaja, se introduc in masina de stors fructe: zeama rezultata se filtreaza prin tifon, ca sa nu contina samburi. Sucul obtinut se amesteca cu 50 ml alcool, 10 picaturi de glicerina si 2 g borax. Se amesteca bine si se pune in sticle, pastrandu-se la loc racoros si intunecos.- 50 ml de castraveti, 10 ml suc de lamaie, acid boric 1 g, alcool 20 ml, apa 70 ml. Se dizolva acidul boric in apa, se adauga sucul de lamaie, cel de castraveti si apoi alcoolul. - alcool de 90 grade 45 ml, apa 60 ml, alaun 1 g, acid salicilic 1g, camfor 1 g. Se dizolva alaunul in apa cu acid salicilic, iar camforul in alcool. Apoi se amesteca solutia alcoolica cu solutia apoasa. Se obtine o lotiune astringenta cu efecte foarte bune.- alcool 40 ml, apa distilata 70 ml, borax 2 g. Se dizolva boraxul in o parte din apa, se adauga alcoolul si apoi se completeaza cu restul de apa.- tinctura benzoe 4 g, alcool 10 ml, glicerina 10 g, apa de roze 100 ml. In apa distilata se adauga glicerina si alcoolul, iar in urma tinctura benzoe. Se agita bine sticluta in care au fost turnate, pana cand solutia se omogenizeaza.
Lotiuni alcoolice astringente- camfor 0,30 g, mentol 0,5 g, acid boric 3 g, acid citric 0,50 g, acid lactic 1 g, alcool 30 ml, apa 70 ml. Camforul si mentolul se dizolva in alcool, iar acidul boric, acidul citric, acidul lactic si alaunul in apa fierbinte. Se toarna treptat lotiunea apoasa peste solutia alcoolica. Se agita bine si se filtreaza. Inainte de intrebuintare, lichidul se amestecascuturand bine sticla in care se afla. - mentol 20 g, camfor 1 g, acid lactic 0, 30 g, glicerina 5 g, tinctura armeea 3 g, alcool 50 ml, apa 20 ml. Se dizolva mentolul si camforul in alcool si se amesteca cu tinctura de armeea. Acidul lctic si glicerina se amesteca cu apa; solutia apoasa se adauga , treptat, peste cea alcoolizata, agitand continuu continutul, pentru a se amesteca cat mai bine. La sfarsit se filtreaza.
Toate lotiunile prezentate se pot prepara in farmacii. Ele se folosesc acasa, la recomandarea cosmeticienei, umezind bine un tampon de vata cu care se sterge usor, cu miscari circulare, evitandu-se zona ochilor. Folosirea lor excesiva poate avea efecte nedorite.
Lotiuni pentru ten seboreic cu comedoane: alcool 50 ml, mentol 0,5 g, acid citric 0,5 g, acid benzoic 1g, alaun 2 g, glicerina 5 g. Se dizolv mentolul si acidul benzoic in alcool, apoi acidul citric si alaunul in apa impreuna cu glicerina. Se adauga solutia apoasa peste solutia alcoolica, omogenizandu-se bine. Se agita putin flaconul inainte de intrebuintarea lotiunii.
Lotiune pentru ten seboreic: alcool de 90 grade 5 ml, apa distilata 50 ml, camfor 1 g, acid salicilic 1 g, acid tartric 0,5 g, rezorcina 1 g, sulf precipitat 5 g, glicerina 5g. Se dizolva camforul si acidul salicilic in alcool putin diluat, iar acidul tartric si glicerina in apa. Sulful se tritureaza cu glicerina, apoi se adauga apa, se amesteca cu solutie alcoolica si se agita bine sticluta in care s-au pus. Se aplica pe fata seara, cu ajutorul unui tampon de vata, agitandu-se sticla inainte de intrebuintarea lotiunii.

*** tenul gras - asfixic ***

Acest gen de ten gras este dificil de tratat, dar cu rabdare si pricepere, apeland la cosmeticiana, aspectul lui se poate ameliora simtitor. Pentru a intelege mai bine procesele care stau la baza acestei imperfectiuni cat si modalitatile de tratament, consideram necesare cateva cunostinte de ordin general.Pielea absoarbe oxigenul din sange si cedeaza dioxid de carbon. Tot ceea ce impiedica sau incetineste aceste schimburi, produce asfixia cutanata. Un ten asfixic se caracterizeaza prin retentie de sebum, pori dilatati, comedoane, piele aspra, cu forme neregulate si ingrosate, datorita sebumului uscatcare se afla in foliculii pilosebacei. Factorii care determina asfixia cutanata sunt:- descuamarea incompleta a stratului cornos;- sebumul uscat din foliculii pilosebacei;- exces de secretie sudoripara (evaporarea apei si depunerea sarurilor din transpiratie in orificiile canalelor excretoare);- irigarea sanguina micsorata si implicit aportul de oxigen redus la nivelul tesuturilor pielii.
Cum recunoastem un ten gras asfixic ? La examenul vizual se vad comedoane proeminente, culoarea pielii este cenusie, aspectul neregulat si pori dilatati. La examenul cu lupa tot ce se remarca cu ochiul liber apare si mai evident. La palpare pielea se simte aspra, rugoasa, cu aspect neregulat datorat micilor chisturi care se formeaza in foliculii pilosebacei. Lampa Wood determina o fluorescenta albicioasa a pielii.In cabinetul cosmetic se va urmari de catre cosmeticiana in primul rand evacuarea (extragerea) comedoanelor si a chisturilor sebacee pentru a eliberaporii pilosebacei si a facilita astfel functia respiratorie a pielii; apoi se va lucra pentru refacerea aspectului pielii utilizand lotiuni si masti care sa favorizeze inchiderea porilor. La inceput tratamentul se va face din doua in doua saptamani si se recomanda sa nu se extraga toate comedoanele intr-o singura sedint, pentru a nu irita prea mult pielea. In cazul acestui tip de ten se impune un tratament de durata care solicita perseverenta persoanei respective si atentia cosmeticienei.

Tratamenul se desfasoara dupa urmatorul tipic: se demachiaza bine fata cu lapte demachiant pe baza de suc de castraveti si de stearati. Se expune fata la vapofor timp de 10 - 15 minute pana se inmoaie bine pielea. In felul acesta porii se deschid bin, comedoanele pot fi extrase mult mai usor, astfel incat durerea si traumatismele sunt mai mici si mai usor de suportat. Se procedeaza la extragerea comedoanelor si a chisturilor dupa care se dezinfecteaza fata cu o lotiune astringenta. Daca tenul prezinta pustule infectate acestea se extrag dupa ce au fost extrase comedoanele si se dezinfecteaza de mai multe ori zonele respective, pentru a se evita deseminarea microbilor. In cazul in care exista mai multe pustule infectate putem vorbi de un ten acneic. Din practica s-a constatat ca tenurile grase asfixice in marea lor majoritate prezinta pustule infectate.
O lotiune foarte buna pentru aceste tipuri de ten este urmatoarea: - camfor 1 g, rezorcina 1 g, hidrocortizon fiole lactic 10 g, oxid de zinc 10 g, precipitat de sulf 10 g, glicerina 10 g, alcool 30 ml, apa distilata 100 ml. Aceasta lotiune folosita si in cabinetele cosmetice, este bine sa o aiba acasa oricare persoana cu un asftel de ten. Dimineata se va sterge cu lotiunea indicata fara a agita sticluta; seara se agita sticla si apoi se da cu ea pe fata cu lotiunea laptoasa, care nu se sterge decat dimineata.Oxidul de xinc si precipitatul de sulf aflate in solutie sunt sicative, iar hidrocortizonul este dezinflamator. Dupa dezinfectie se maseaza bine fata cu putina sulfamida sau cu un antibiotic (ex. tetraciclina unguent) si se supune la aparatul de inalta frecventa 1 - 2 minute. Se face o sedinta de ultraviolete, dupa care se aplica o masca astringenta si calmanta, de obicei cu caolin si infuzie de musetel, la care se adauga 2 picaturi de mentol. Daca sunt prezente pustule infectate, nu se va proceda nici la dezincrustare, ni la gomj, deoarece exista pericolul de a se intinde infectia de la un por la altul. Aceste operatii se aplica numai dupa vindecarea zonelor infectate.
O masca eficienta in cazul acestui gen de ten este urmatoarea: - caolin 50 g, acid citric 2 g, glicerina 2 g, carbonat de calciu 30 g, infuzie de musetel atat cat este necesar pentru a se obtine o pasta de consistenta smantanii proaspete. Masca va fi stearsa cu o infuzie de plante dupa care se pot aplica pulverizari cu infuzii de plante recomandate la capitolul destinat tenului gras si se poate face o sedinta de 10 minute cu vapozonul, pentru oxigenarea pielii.
Schema de tratament pentru acasa:rehidratarea si ozonificarea tenului asfixic:- pastrarea unei igiene foarte riguroase (generale si faciale);- spalarea mainilor cu sapun si cu periuta de unghii, inainte de aplicarea procedurilor recomandate;- rezolvarea problemelor psihice, a tulburarilor endocrine, a tulburarilor hepatice, a constipatiei;- respectarea indicatiilor cosmeticienei si ale medicului, privind tratamentul si eventuala medicatie;- infrangerea obiceiului de a pune mana pe fata, care la unele persoane devine tic;- aplicarea lotiunilor dezinfectante si astringente si a compreselor cu infuzii de plante cu actiune astringenta, calamanta si dezinfectanta.
In cazul acestor tenuri se recomanda creme de fata medicamentoase, pe baza de stearati si sulf, in care, de regula, se tritureaza si oxid de zinc sau carbonat de calciu. Foarte bine le "merge" acestor tenuri cu putin "Cutaden" aplicat seara sau chiar in timpul zilei (Cutadenul contine si ihtiol). Scopul urmarit in cazul acestor tenuri este de a le transforma din tenuri grase asfixice in tenuri normale. Nu trebuie sa ne asteptam la rezultate imediate, spectaculoase. Transformarea se face lent si necesita multa rabdare si atentie. Acasa se poate aplica seara, dupa demachierea atenta a pielii (demachiat bine inseamna demachiat cu mai multe tampoane de vata pana cand ultimul ramane absolut curat) o crema din cele prezentate anterior.

*** tenul gras - acneic ***

Un ten dificil de tratat, pe cat de usor este de identificat il reprezinta tenul acneic. Intalnit relativ frecvent, mai ales in perioada de pubertate si adolescenta, acest ten poate provoca uneori adevarate complexe de inferioritate si chiar complicatii in cazurile mai grave, Binenteles ca in anumite etape de tratament el beneficiaza de aportul produselor naturale.Mentionam ca acest tip de ten afecteaza ambele sexe si, dupa cum spuneam, creeaza "necazuri" adolescentilor. Aceasta afectiune se manifesta prin eruptii de comedoane (puncte negre), papule foliculare (mici ridicaturi rosietice denumite popular "cosuri"), noduli inflamatori sau mici abcese localizate in zonele unde glandele sebacee functioneaza in exces (frunte, obraji, barbie). Acneea este rezultatul unui dezechilibru glandular intre hormonii androgeni (specifici masculini) si estrogeni (specific feminin) la nnivelul organismului. Exista si alti agenti: unele alimente (ciocolata, alunele, cafeaua, alcoolul) stresurile emotionale, uni iritanti chimici (clorurua, iodul, bromul), administrarea prelungita a unor medicamente cum sunt corticoizii, aplicarea gresita a unor produse cosmetice, constipatia, etc.Can avem de-a face cu un ten acneic prima recomndare este ca persoana in cauza sa se adreseze unui medic dermatolog. De altfel, in cazurile mai putin grave aceasta maladie poate fi tratata de la inceput si de cosmeticiana, in colaborare cu medicul dermatolog. Frecvent, in cabinetele de cosmetica se trateaza cu bune rezultate tenurile grase cu tendinta de acnee. Este foarte important de retinut posibilitatea de transformare a tenurilor grase, uleioase, grase-asfixice, in tenuri cneice. Pe fondul de seboree microbii, ca de exemplu streptococul, gasesc un mediu prielnic si acneea apare imediat. Sa retinem, deci, ca tenurile grase sunt un mediu bun de dezvoltare a microbilor si ca un tratament preventiv, de normalizare a acestora se impune pentru a se evita instalarea acneei.Cum recunoastem un ten acneic ? Cu ochii se remarca aspectele proprii tenului gras, la care se adauga prezenta pustulelor infectate. Cu lupa se observa porii dilatati prin care se prelinge sebumul si prezenta mult mai pregnanta a pustulelor infectate. Lampa Wood confera tenului o lumina albicioasa. La palpare se constata epiderma ingrosata, lunecoasa, prezenta chisturilor sebacee si a comedoanelor. Cauzele interne care pot determina tenurile acneice, sunt, in general, tulburarile endocrine, tulburarile hepatice, gastrice, constipatia rebela si ceilalti factori favorizanti pe care i-am enumerat. Cauzele externe constau in netratarea la timp a tenurilor seboreic si asfixic, precum si nerespectarea regurilor de igiena personala. Tratamentul persoanelor care prezinta un astfel de ten necesita in primul rand ingrijiri medicale, in scopul inlaturarii cauzelor interne, iar in cabinet o curatare riguroasa a pielii. Aceasta presupune eliminarea pustulelor infectate, curatarea tuturor chisturilor sebacee, diminuarea secretiei sebacee. Pentru ca rezultatele sa fie cat mai bune si mai sigure, tratamentul unui ten acneic se face in mai multe etape.

In prima etapa se urmareste eliminarea si vindecarea colectiilor purulente. Aceasta operatiune nu poate fi facuta decat de specialista, intrucat necesita indemanare si masuri igienice speciale. Daca la un ten uscat mai putem sa intervenim singure, extragand un comedon, in cazul celui acneic chiar acest lucru simplu este total contraindicat, deoarece urmarile pot fi neplacute si greu de remediat. Tratamentul se face din doua in doua saptamani, la un cabinet de specialitate pana la vindecarea tuturor zonelor infectate.
In aceasta prima etapa tratamentul se desfasoara conform urmatoarei scheme: demachierea cu lapte de demachiant pentru ten gras si stergerea cu o lotiune detergenta (demachierea se repeta pana cand tamponul de vata ramane curat). Urmeaza expunerea la vapofor timp de 10 - 15 minut, pentru ca stratul cornos sa se inmoaie foarte bine, astfel incat sa asigure posibilitatea evacuarii pustulelor acneice. Indepartarea lor se face in conditii perfecte de igiena, cu ajutorul tampoanelor sterile, care se schimba dupa extragerea fiecarei pustule in parte. Dupa extragere, pustula va fi stoarsa pana cand din ea iese sange curat. Daca tenul este suprainfectat, in nici un caz nu se va proceda la extragerea tuturor pustulelor intr-o singura sedinta. Vor fi necesare mai multe sedinte, iar dupa extragerea tuturor si vindecarea totala se vor da indicatiile necesare pentru continuarea tratamentului acasa. Urmeaza, apoi, dezinfectarea foarte energica si insistenta cu o lotiune dezinfectanta: - hidrocortizon 10 fiole, camfor 1 g, rezorcina 1 g, oxid de zinc 10 g, precipitat de sulf 10 g, glicerina 10 g, alcool 30 ml, apa distilata 100 ml.
Acesta lotiune este recomandabila si pentru uzul la domiciliu. Seara, sticla se va agita bine astfel incat oxidul de zinc si precipitatul de sulf amestecate , sa ramana pe fata supa stergerea cu tamponul, deoarece fiind foarte sicative usuca pielea. Se doarme peste noapte cu aceasta lotiune pe fata. Dimineata se sterge fata cu lotiunea amintita, fara a agita sticla (numai cu lichidul limpede). Dupa dezinfectie, in tratamentul din cabinetul de cosmetica se face o sedinta cu aparatul de inalta frecventa, timp de 2 - 3 minute, insistandu-se cu electrodul "punctator" pe varful pustulei tratate. Se aplica sedinta de inalta frecventa timp de 3 minute, timp in care se produce si activarea circulatiei, lucru foarte necesar la aceste tenuri. Se face apoi timp de 7 - 8 minute masaj pe sulfamida, urmarindu-se golirea surplusului de sebum si inlaturarea deseurilor cutanate. O sedint de ultraviolete de 1 minut completeaza dezinfectia. Expunerea la vapozon pentru oxigenare si hidratarea pielii, timp de 10 minute, incheie prima parte a tratamentului.
In partea a doua a tratamentului, se aplica o masca astringenta si absorbanta din caolin, carbonat de Ca, 2 picaturi de ihtiol si 2 g de metosept. Masca se tine circa 15 minute si se indeparteaza cu infuzie de musetel sau de cimbru. Tratamenul cu ultraviolete se continua in cabinetul cosmetic atat cat considera necesar cosmeticiana. In plus, in toata aceasta perioada se recomanda respectarea cu strictete a indicatiilor medicului si cosmeticienei. Tratamenul continua acasa, conform recomandarilor.
Regimul alimentar va fi fara condimente, excitante, alcool si se va evita fumatul. Respectarea unei igiene mai mult decat stricte, spalarea mainilor cu periuta, schimbarea fetei de perna in fiecare seara sau aplicarea pe perna a unui tifon care se schimba in fiecare seara , fierberea lenjeriei, sunt obligatorii. Este bine sa nu se poarte pulovere rulate pe gat care irita pielea. De asemenea, se recomanda ca parul sa fie bine si des spalat, strans la spate si, pe cat posibil, sa nu ajunga pe frunte si pe fata. Seara, demachierea se face cu lapte demachiant pentru ten gras. Spalarea fetei se face cu infuzie de coada calului sau de fasole (teci), musetel, urzica, tataneasca, trei-frati-patati, patlagina, iarba de mare. Tratamentul in cazul tenurilor acneice se repeta la intervale de trei saptamani. Cand pustulele au disparut se continua cu extragerea comedoanelor si curatarea porilor.
In etapa a doua cand pe fata nu mai sunt prezente pustule, tratamentul consta in demachiere, expunere la vapofor, extragere, dezinfectare, sedinta cu radiostatul si dezincrustare cu o solutie de carbonat de sodiu 10 %. Prin dezincrustare se degreseaza bine pielea. si se regleaza fluxul sebaceu. Se mai poate aplica un gomaj, care prin manevrele mecanice de curatare antreneaza si celulele moarte; pielea incepe sa capete un aspect mai putin neregulat mai "luminos" si mai placut. Produsele aplicate dupa gomaj patrund mai bine in piele si regleaza fluxul sebaceu.
Dupa dezincrustare se face un masaj, timp de 7 - 8 minute, dupa care se aplica masti calmante si astringente cu sucuri de fructe, pentru echilibrarea pH-ului pielii. In ordine, urmeaza aplicarea unei masti medicamentoase preparata din caolin, carbonat de calciu carbonat de Mg si ihtiol (2 picaturi) sau aceleasi componente la care se adauga ulei de menta (o picatura). Pentru o buna dezinfectare sunt necesare 5 sedinte de ultraviolete a cate 1 minut sedinta, efectuate 5 zile consecutiv.
In cea de a treia etapa cand pielea trebuie sa fie deja neted, cu porii inchisi, cu pustulele complet vindecate, culoarea tenului nu mai este cenusie si fata pare mult mai luminoasa. De asemenea, moralul, starea de spirit a persoanei respective sunt ameliorate simtitor. S-ar putea ca uneori pe fata sa apara descuamari. Nu trebuie sa ne speriem. Acestea se pot datora ultravioletelor sau stratului carnos care se exfoliaza. Cu timpul ele dispar si urmeaza transformarea tenului din gras in uscat si apoi in ten normal, binenteles daca tratamentul este urmat cu perseverenta. Schema de tratament in aceasta etapa este urmatorea: demachierea vaporizare 10 minute, extragerea de comedoane, dezinfectarea, radiostat (aparat de inalta frecventa). In continuare se recomanda tot masaj Jacke care, daca starea pielii permite, se poate face cu o crema hidratanta, in loc de unguente medicinale, ca de exemplu:- stearina 50 g, lanolina 3 g, cetaceum 3 g, trietanolamina 6 picaturi, glicerina 10 picaturi, borax 5 g, apa distilata 150 ml, esenta de menta.In baie marina se topesc stearina, lanolina si cetaceumul. Separat se incalzeste apa distilata, pana la 70 grade C si in ea se pun boraxul, trietanolamina si glicerina. Se incorporeaza treptat grasimile ambele fiind preparate la aceeasi temperatura. Rezulta o crema de consistenta groasa. La sfarsit se adauga esenta de menta. Rezultate si mai bune se obtin atunci cand crema hidratanta executa acest masaj cu crema hidratanta, se pune in functie si vapozonul, manevrele efectuandu-se sub jet de vapori cu ozon, timp de cel putin 10 minute. In final se aplica una din urmatoarele masti:- caolin 40 g, carbonat de Mg 7 g, amidon 3 g, infuzie de nalba.- caolin 40 g, tarate de grau 20 g, miere 40 g, infuzie de musetel.Dupa circa 12 minute, masca se indeparteaza cu o compresa inmuiata in infuzie de musetel. Schema de tratament pentru acasa prevede, in continuare, recomandarea de a nu se pune mana pe fata si respectarea unui regim alimentarcu excluderea condimentelor si bauturilor alcoolice. Demachierea se face zilnic, cu un lapte demachiant adecvat urmata de stergerea cu una din lotiunile astringente preparate conform retetelor care le-am recomandat pentru tenul gras. Daca este necesar (pielea "simte" nevoia) se va proceda l aplicarea unei creme hidratante. Si compresele cu infuzii calmante din plante sunt cat se poate de eficiente.

*** tenul pletoric ***

Persoanele care au un astfel de ten trebuie sa stie ca el se datoreaza unui metabolism defectuos al protidelor si glucidelor, la care se adauga si tulburari ale metabolismului lipidic si hidromineral. Pielea examinata cu ochiul liber prezinta depuneri anormale de substante grase si apa si are permanent un aspect congestionant. Cu lupa se pot observa, pe langa o piele ingrosata, pori dilatati, comedoane si chisturi sebacee.Lampa Wood determina o lumina albicioasa, datorata pielii ingrosate si chiar violcee, in locurile unde pielea este congestionata. La palpare pielea se simte groasa, cu caracter cornos. La acest tip de ten, pielea este foarte sensibila si reactioneaza la orice fel de excitanti. Gerul si soarele puternic, precum si efortul sau consumul de alcool ori de cafea sunt factori favorizanti accentuand congestionarea, deci pe cat posibil, trebuie evitati.
Tenul pletori este, totodata, putin rezistent in sensul ca se poate infecta foarte usor, pielea fiind aspra prezinta si fragilitate vasculara. Persoanelor cu un astfel de ten li se recomanda, din punct de vedere cosmetic, un tratament sustinut cu produse nutritive si rehidratante care stimuleaza functiile pielii, tratament insotit si de un regim alimentar adecvat - fara grasimi, fara alcool si condimente (ardei, piper, si altele).
Ingrijirea tenului pletoric. Dimineata si seara fata se demachiaza si apoi se sterge cu cateva tampoane de vata muiate intr-o lotiune tonica. In cabinetul cosmetic expunerea la vapofor se face maxim 10 minute, iar in zonele cu capilarele dilatate se aplica doua tampoane de vata uscata, lipite pe fata cu putina crema. Se procedeaza apoi la estragerea comedoanelor si se curata porii incarcati, dupa care se dezinfecteaza cu o lotiune astringenta, bazata pe alcool si camfor, la fel ca la tenurile grase.Daca tenul este foarte "incarcat" masajul facial se face pe baza de sulfamida (de exemplu "Saprosan", "Nebacetin"). Se aplica apoi aparatul de inalta frecventa timp de 2 minute. Daca tenul este mai putin incarcat, masajul facial se face cu o crema grasa, continand si vitaminele A, E si F sub jetul de vapori de ozon al aparatului "Vapozon", pentru reoxigenarea tesuturilor, rehidratarea si nutritia acestora. Rehidratarea tenului se mai poate face folosind urmatorul procedeu: se aplica pe fata o compresa imbibata in infuzie de musetel, nalba sau in apa minerala si se trece pe toata suprafata de masat cu electrodul de perisaj l aparatului radiostat. In general, la acest gen de ten zona periauriculara este foarte grasa, necesitand acelasi tratament cu substante astringente. Chiar si pavilionul urechilor prezinta, uneori, puncte negre. Cu ajutorul tricomedonului si ele se pot curata in cadul unui tratament cosmetic practicat cu grija si cu pricepere. Masca aplicata unui astfel de ten va fi astringenta pe zona grasa si emolienta pa gat si restul fetei.

Cu mare efect se folosesc in tratarea tenurilor pletorice si mastile cu mucilagiu de amidon, tarate de grau si miere:- o lingurita de amidon se amesteca cu putina apa rec. Se toarna peste ea apa calda si se amesteca tinand-o pe foc pana aproape de fierbere. Se adauga apoi tarata de grau si mierea si se amesteca in continuu, 2 - 3 minute, pana se ingroasa; se aplica pe fata si se tine circa 15 minute. Aceasta masca se scoate cu o bucata de tifon inmuiata in apa minerala. La inceput tratmentul se repeta la intervale de 3 saptamani, exclusiv in cabinetele cosmetice. Acasa, tratamentul se continua si consta, pe scurt, in demachiere, lotiune tonic, comprese cu infuzie de flori de salcam sau lotiune tonica cu flori de salcam. - lotiunea de flori de salcam: 200 g, flori de salcam, puse la macerat in 200 ml alcool. Se lase sa se macereze timp de 30 - 40 zile, la loc intunecos si racoros. Se strecoara apoi printr-un tifon si se completeaza cu apa distilata. Daca tenul este gras, proportia trebuie sa fie cam 40 % alcool, iar daca tenul este uscat, sa ramana 20 % alcool.
Se recomanda si decoctul de frunze de laptuca care in cosmetica au efect hidratant, cicatrizant si tonic. Frunzele sunt bogate in vitaminele C, B, E si P. Cu efect nutritiv si emolient se foloseste si sucul din frunze de spanac amestecat cu mucilagiu de amidon. Tot acasa, intre tratamente se poate efectua un gomaj cu una dintre cele trei preparate pe care vi le prezentam: 1. mucilgiu din flori de tei, tarate de grau si carbonat de calciu; 2. o lingura tarate de grau, o lingura carbonat de calciu; 3. tarate de castan.
Cum se aplica gomajul ? Tenul trebuie sa fie bine demachiat si aburit 5 minute cu abur de musetel; apo, fata se sterge. Se inmoaie in taratele de grau un tampon de vata, care in prealabil a fost umectat si se freaca fata (zona grasa) in mici cerculete. In felul acesta se indeparteaza celulele moarte, se activeaza circulatia sanguina si, in consecinta epiderma este mai bine irigata, hranita si oxigenata. Pielea devine imediat foarte moale si fina. Tratamentul se completeaza apoi cu aplicarea unor masti astringente, emoliente sau mixte in functie de starea in care se afla tenul. Daca tenul este foarte gras se procedeaza ca in cazul tenului gras. In general, insa, aceste tipuri de ten sunt de obicei tenuri mixte si, ca atare, mastile vor fi astringente (vezi cele citate la tenul gras) pe zonele grasi si emoliente, pe zonele uscate (vezi mastile recomandate pentru tenul uscat)

*** tenul casectic ***

Acest tip de ten este specific celor care au grave afectiuni interne, cu tulburari metabolice intense, ce se evidentiaza si la nivelul pielii avand un aspect specific, care denota o atrofie generala a tesuturilor. Se observa pielea subtire, uscata, deshidratata, flasca, palida si ridata. Cu ochiul liber se remarca faptul ca este palida, uscata, deshidratata si subtiata.Cu lupa se constata lipsa grasimii si porii inchisi. La Lampa Wood tenul are o luminozitate slab fluorescenta. Prinsa intre doua degete pielea este flasca si subtire, lipsindu-i elasticitatea. Acest gen de ten are la baza o piele uscata si subtire; el poate fi intalnit la orice varsta. Tratamentul cosmetic trebuie sa urmareasca procesul de tonifiere, de hidratare, de hranire si, in general, de revitalizare a tesuturilor cutanate.
Schema de tratament, in cabinetul cosmetic, prevede modalitati si mijloace care sa rezolve pe cat posibil, aceste inconveniente. Insotit de un tratament medical adecvat al afectiunilor organice care sunt implicate si cu o vitaminizare intensa a organismului se pot obtine rezultate satisfacatoare mai ales la persoanele tinere. Demachierea se face cu lapte demachiant pentru un ten uscat. Inainte de a expune fata la vapoforse aplica o crema grasa in jurul ochilor si pe frunte. Expunerea la vapofor este de scurt durata - 5 minute. Extragerea eventualelor comedoane (de regula pe nas), comport atentie si delicatete pentru a nu leza tesuturile. Dezinfectia se realizeaza cu o lotiune usor astringenta. Masajul facial se realizeaza folosind o crema grasa, cu vitamine, sub jet de abur cu ozon, timp de 20 - 25 minute. Se incepe cu miscari de netezire si se accentueaza tapotamentul, ciupitul, palmuitul si vibrtiile, cu scopul de a stimula inervtia si circulatia la nivelul fibrelor musculare pentru a le reda elasticitatea.

Se completeaza masajul cu ventuza aparatului sebasper care se va plimba in special in jurul ochilor, pe santul nazo-labial si pe ridurile fruntii. Se fac apoi ionizari cu fructe sau sucuri de fructe, pe toata suprafata pielii folosnd aparatul galvanoderm. Dupa masajul manual si dupa ionizare, in mod normal tenul trebuie sa se coloreze, iar circulatia in piele sa se activeze. Mastile aplicate, vor face parte din categoria celor emoliente si hranitoare prezentate la capitolul tenului uscat. Tratamentul cosmetic al acestui ten este bine sa se faca o data pe luna, iar din doua in doua saptamani sa se repete numai masul facial si ionizarea.
Acasa tratamentul trebuie continuat cu perseverenta, respectand toate indicatiile cosmeticienei. Demachierea dimineata si seara cu lapte demachiant cu vitamine, pentru ten uscat, este absolut obligatorie. Aplicarea seara si dimineata a unei creme cu adaos de vitamine (A si E) masand fata usor pentru a fi bine absorbita trebuie sa devina o regula. Hidratarea pielii se face cu infuzii de nalba, musetel, flori de soc, galbenele, aplicate sub forma de comprese, dupa ce fata a fost bine impregnata cu crema.Se recomanda de asemenea, aplicarea saptamanala a masti emoliente cu galbenus de ou, vitamina A, miere de albine (mucilagiu de amidon) sau cu sucuri de fructe (piersica, portocala, pepene galben).

*** tenul cuperozic ***

Cuperoza se datoreaza unor tulburari de ordin vascular, avand drept consecinta dilatarea unor vase capilare superficiale, astfel incat acestea sunt vizibile la nivelul fetii. La inceput apar sub forma unor pusee congestive repetate. Zonele de localizare sunt cu predilectie obrajii. Cu timpul, datorita repetarii permanente a puseelor congestive, capilarele raman dilatate si evidente, congestia se instaleaza definitiv, iar pielea capata un aspect total inestetic. Cuperoza se poate instala si pe fondul unei eritroze faciale care este tenul unei viitoare acnei rozacee sau pe orice ten predispus aparitiei cuperozei datorita insuficientei elasticitati a peretilor vasculari, respectiv al capilarelor care hranesc tesutul cutanat.
Cauzele aparitiei cuperozei pot fi, atat interne, cat si externe. Factorii interni sunt in primul rand proasta elasticitate a peretilor vasculari, tulburari digestive si nervoase care pot declansa pusee congestive repetate. Datorita tulburarilor nervoase multe persoane rosesc excesiv de usor; la cea mai mica emotie sangele navaleste in obraji, dilatand capilarele. La inceput aceasta roseata dispare si reapare. Cu varsta, insa se instaleaza cuperoza. De asemenea, incriminate in aparitia si instalarea cuperozei sunt si tulburarile digestive.
Dintre factorii externi, favorizanti, amintim vantul puternic, gerul, soarele puternic, schimbarile bruste de temperatura. Nu de putine ori, cuperoza se poate declansa si datorita folosirii unor produse neadecvate cosmetice sau a unora depasite ca termen de garantie, care produc iritarea pielii si chiar aparitia diverselor dermatoze. Toate acestea sunt factori agravanti de cuperoza. In general, tenul cuperozic este foarte dificil de tratat si necesita timp, o atentie deosebita si multa rabdare.

Schema de tratament in cabinetul cosmetic prevede demachierea cu lapte demachiant pentru ten uscat, aplicarea unei creme grase in jurul ochilor si a unui strat de crema grasa pe locurile unde cuperoza este deja instalata. Peste crema se pun doua tampoane de vata (cate unul pe fiecare obraj) pentru a proteja zona afectata de cuperoza de aburii fierbinti ai vapoforului, vapori care favorizeaza vasodilatatia. In cazul acestui ten expunerea la abur nu va dura mai mult de 5 - 6 minute. Extragerea comedoanelor existente, se face cu mare grija pentru a nu irita fata.
Dezinfectia cu lotiune dezinfectanta si astringenta este urmata de aplicarea radiostatului peste o compresa de tifon muiata intr-o infuzie calmanta din plante. Masajul facial, un masaj special, se va face cu miscari usoare de netezire, mangaiere si multe vibratii, urmarindu-se cu precadere descongestionarea si calmarea fetei si, in acelasi timp, evacuarea sangelui care stagneaza in capilarele dilatate. Masajul se executa in directia circulatiei, adica de jos in sus. Numai in regiunea geniana frictionatul se va face cu presiune marita la coborare, in sensul circulatiei venoase.
Sunt interzise manevrele de masaj dure, energice. Masajul se incheie cu o serie de miscari vibratorii aplicate atat pe fata, cat si pe gat. Ionizarea se va face ocolind zona cuperozica. Se pot folosi sucuri din fructe de sezon sau miere de albine, completate cu polen de flori sau propolis. Mastile recomandate sunt cele, care pot asigura efecte descongestive ale zonelor atinse de cuperoza si de cheratizare a stratului cornos. In compozitia lor intra sulf si camfor. In plus, trebuie sa fie hidratante, calmante, vitaminizante si tonice.
Schema de tratament pentru acasa: demachierea cu lapte demachiant adecvat tipului de ten, Protejarea in permanenta cu o crema (aceste creme au fost prezentate si nu se aplica decat la indicatia cosmeticianei) grasa a regiunilor afectate de cuperoza, impotriva tuturor intemperiilor (frig, soare, vant). Se recomanda folosirea unor infuzii speciale (rachitan sau sulfina) compresele fiind aplicate cu lichid aflat la temperatura camei.Pentru a-si proteja tenul, persoanele predispuse la cuperoza este bine, iarna sa foloseasca o pudra buna de calitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu