vineri, 29 ianuarie 2010

Dubai...no comment


Cel mai inalt bloc din lume se afla in Dubai. O statiune de schi in plin desert? Tot in Dubai. O insula uriasa in forma de palmier? Dubai... Locuitorii acestui mic emirat din Orientul Mijlociu au mania grandorii? Vom vedea... Emiratele Arabe Unite. O tara in care petrolul curge „in valuri”: in largul coastelor capitalei Abu Dhabi, se pompeaza 2,5 milioane de barili pe zi! Datorita acestui corn al abundentei, Dubai s-a lansat intr-o cursa frenetica spre un viitor marcat de constructii faraonice. Unul dintre exemple este aeroportul. Peste tot sunt instalate ecrane mirobolante. In sala de bagaje se afla coloane de 10 metri inaltime, cu reflexe hipnotice.

Un oras din Guinness Book

Cea mai importanta artera a capitalei e Sheikh Zahed Road, care se intinde de-a lungul litoralului, flancata de zgarie-nori octogonali, hexagonali, cu fatade captusite cu oglinzi aurite... Soptuozitatea arhitectonica a fost un vis al seicului Rasid, fostul emir al statului, pe care a inceput sa-l materializeze, proiectul cu destinatie turistica fiind continuat de fiul sau Mohamed, aflat acum la putere.

Hoteluri de lux, centre comerciale de un rosu aprins, parcuri de distractii... Emiratul finanteaza direct aceste lucrari dar si investitori din toata lumea, atrasi de faptul ca in aceasta tara banii lor fac sa tasneasca din nisip zgarie-nori care le multiplica investitiile prin turism. Si asta, fara impozite! O febra imobiliara care a atras specialisti si muncitori din intreaga lume: americani, englezi, francezi, indieni, pakistanezi, egipteni..., emiratul ajungand sa fie populat in proportie de 85% cu straini (90% dintre soferi sunt pakistanezi).

Printr-un mic port de pescuit, Dubai a devenit terenul de joaca preferat al arhitectilor. Proiecte nebune, precum un zgarie-nori care sa se roteasca... Un oras al Cartii Recordurilor, care primeste 8 milioane de vizitatori pe an, in 2015 numarul lor urmand sa ajunga la 15 milioane.

Dincolo de miraj

Santierele sunt deschise peste tot cu un personal impresionant. Unde locuiesc muncitorii orasului viitorului? In hoteluri? Nicidecum. Li s-a alocat zona induatriala Al-Quoz, in locuinte ce apartin intreprinderilor de constructii, lanturilor de magazine sau companiilor de taxi. In cladiri care au aerul unor inchisori. Mobilierul costa enorm in Dubai, asa incat „celulele” sunt dotate in special cu rogojini. Intr-o camera locuiesc pana la 10 persoane, la o temperatura de peste 40sC. Conditii execrabile, dupa o zi de munca extenuanta, unele santiere fiind aflate la o inaltime de sute de metri altitudine. In 2004, 880 de muncitori si-au gasit sfarsitul in Emiratele Arabe Unite.

Insula-palmier, Palm Jumeirah, a devenit emblema tarii

A fost construita langa coasta. Vazuta din aer, seamana cu un palmier care se intinde pe o lungime de 5 kilometri in Golful Persic. Santierul a demarat in 2001. Insula a primit primii locatari in 2006 iar acum e acoperita de hoteluri si case luxoase ocupate de cei mai bogati locuitori ai emiratului. Proiectul nu e insa finalizat. Urmeaza construirea unei planisfere cu arhipelaguri care vor lua forma continentelor, inca doua insule-palmier si un complex de insule (asa cum s-a procedat in jurul actualei insule-palmier) ce vor reprezenta Soarele si planetele, totul fiind inconjurat de recifuri artificiale pentru a sparge curentii marini care ar distruge plajele si in final, insulele. S-au creat insa deschideri in barierele de recifuri pentru a permite apei din larg sa se infiltreze intre „ramurile” palmierului, pentru a o improspata. Esential, pentru inotatori, dar si pentru fauna marina. Recifurile artificiale au fost colonizate in scurt timp de alge, scoici, pesti..., dand nastere unui bogat ecosistem.

Pentru a construi palmierul s-au folosit 94 de milioane de metri cubi de nisip care a fost dragat in golf. Intr-o prima faza, nave uriase echipate cu trape ventrale in coca, au deversat nisipul in apa, in pozitii precis localizate de GPS. Cand nivelul nisipului nu mai permitea manevrarea navelor, au fost puse in functiune tunurile cu jeturi de nisip. Apoi, solul a fost tasat prin „vibrocompactare”. Nisip aruncat de la inaltimea macaralelor care genereaza un efect de vibratie in sol.
Ceea ce pune in miscare firele de nisip si reorganizeaza pozitia lor. Astfel, se minimalizeaza volumele de aer (vid) dintre ele, facand ansamblul mai compact.

„Lux si calm” in Atlantis

E unul dintre cele mai luxoase hoteluri din lume, un adevarat palat cu 1539 de camere, construit pe insula Palm Jumeirah. Inaugurarea a avut loc in 20 noiembrie 2008, fiind marcata de un joc de artificii mai spectaculos decat cel de la Jocurile Olimpice din Pekin, in prezenta unui public numeros, printre care s-a regasit si Robert de Niro, coproprietar al unuia dintre cele 17 restaurante din hotel.

Cel mai frapant loc din hotel e acvariul: un bazin urias ce contine 11 milioane de metri cubi de apa. Doua dintre cele mai frumoase camere au deschidere spre acvariu; o priveliste magica, ce nu poate fi comentata. Doar pretul, de 5.900 euro pe noapte! Un pret pe masura spectacolului exceptional. Supervedeta e Sammy, un rechin-balena lung de 4 metri, pescuit in apele golfului. Agapele sale sunt departe de a fi sangeroase, monstrul hranindu-se exclusiv cu plancton, care i se serveste de doua ori pe zi.

Ninsori in plin desert

Tineri care schiaza in zig-zag sau in coborare libera pe partii de zapada. Nimic neobisnuit. Numai ca „banala” statiune de schi e in... desert! Pentru a crea conditii hibernale, arhitectii au acoperit „muntele” cu o imensa carcasa frigorifica care asigura o perfecta izolare termica. Fiecare perete e constituit din doua transe de material izolant, intre care se lasa un strat gros de aer (de 5 metri), ceea ce impidica patrunderea caldurii din exterior. Frigul e asigurat de lichidul refrigerant care circula printr-un sistem de tevi lungi de cativa kilometri, asigurand o temperatura de –2 +2ºC.

Interiorul pare rupt din realitatea alpina: stanci acoperite cu zapada, partii, brazi inzapeziti. Pana si plafonul imita cerul instelat, iar peretii sunt pictati cu peisaje alpine cat se poate de credibile. Nu lipseste, fireste, nici telescaunul care ii poarta pe schiori spre „inaltimi”. 22.500 m2 de zapada artificiala (echivalentul a trei stadioane de fotbal) produsa cu instalatii pe baza de glycol. Cu un consum de petrol, urias, care elibereaza in atmosfera gaze cu efect de sera. Si toate astea pentru cei 450 de metri de piste de schi! In viitor se vor folosi panouri solare pentru a compensa o parte din combustibilul toxic.

Burj Dubai

De departe, silueta sa pare un brad plantat in cer, varful cladirii fiind vizibil de la distanta de 100 de kilometri. 330.000 m3 de beton (echivalentul a 100.000 de elefanti), 39.000 m3 de otel, 142.000 m2 de sticla, prin care circula 54 de ascensoare. O constructie incredibila (are aproximativ 800 de metri inaltime), ce pare inaltata de extraterestri... Mai e asemanata cu o floare a desertului (Hymenocallis) sau mai degraba cu o stalagmita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu