marți, 24 august 2010

Alimentatia sanatoasa ,cea mai sigura arma impotriva cancerului

Foarte multi ani, cancerologii din intreaga lume au pus la indoiala existenta unei legaturi intre hrana, surplus ponderal si cancer. In prezent insa, rolul deosebit de important pe care mancarea il joaca in aparitia dar si in prevenirea bolii secolului s-a certificat. Ideea potrivit careia alimentatia influenteaza aparitia tumorilor s-a nascut dupa ce s-a constatat ca populatia de mormoni din SUA care consuma cantitati infime de carne in favoarea legumelor si cerealelor de tot felul plus ca nu beau niciodata alcool numara extrem de putine cazuri de cancer de colon si de san.

Mai multe fructe si legume zilnic!

Persoanele care consuma 35 g fibre pe zi in medie (echivalentul a sapte portii de fructe si legume) au un risc de cancer colorectal mai mic cu 40%. Iar procentul este cu atat mai scazut daca obisnuiti sa faceti miscare zilnic. Pentru asta nu trebuie sa deveniti vegetarieni. Un studiu intreprins in Europa pe un lot de 500 de mii de persoane din 10 tari diferite din nordul pana in sudul batranului continent, cu varste cuprinse intre 35 si 70 de ani a demonstrat ca pentru a preveni cancerul la colon nu trebuie sa renunti la carne, ci sa cresti cantitatea de vegetale consumata – principala sursa de fibre naturale. Asigurati-va ca mancati la fiecare masa principala o leguma sau o salata si un fruct la desert. Nu conteaza pentru ce varietate optati, caci toate sunt benefice pentru sanatate. Vegetalele proaspete ajuta deopotriva la prevenirea cancerului pulmonar, esofagian, de stomac ori pancreas.

Peste – de cel putin doua ori pe saptamana

Inca de acum cateva zeci de ani se banuia ca excesul de carne nu este sanatos. Studii relativ recente au confirmat aceasta banuiala. S-a regrupat carnea in trei categorii distincte: carne rosie, mezeluri si carne de pasare. Prima includea carnea de vita, de porc, de miel si de oaie, proaspata, portionata si/sau inghetata. A doua categorie includea carnea de porc si de vita conservata prin adaus de sare (cu sau fara nitriti), fum, marinare, uscare sau coacere: jambon, carnati, pateu etc. Carnea de pasare era reprezentata de gaini si curcani. Rezultatul: riscul de cancer colorectal este mai ridicat la consumatorii de carne rosie si mezeluri la fiecare masa. In schimb, nu sunt probleme in randul consumatorilor de carne de pui si de curcan. Nu se pune problema sa renuntati la consumul de carne, ci doar sa incercati sa va limitati la a o consuma de maximum doua ori pe saptamana. Inlocuiti-o cu peste: se pare ca acizii grasi aflati in cantitate importanta in uleiul de peste, inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase.

Privilegiati cerealele integrale

Fie ca este vorba de grau, de ovaz, linte, soia sau secara toate sunt benefice pentru sanatate. Este timpul sa redescoperiti gustul cerealelor si leguminoaselor cat mai putin prelucrate: continutul mare de fibre le face arme redutabile impotriva cancerului de colon. Invelisul boabelor de grau, tarata cum mai este cunoscut, este campion in acest domeniu. Echivalentul a sase felii de paine integrala ofera protectie maxima impotriva amintitei boli.

Doua avantaje de netagaduit: fibrele si fito-estrogenii

Unele leguminoase prezinta un alt atu: continutul mare de fitoestrogeni. Femeile de origine asiatica ce obisnuiesc sa consume cantitati importante de soia (o excelenta sursa de fitoestrogeni) isi conserva mai multa vreme frumusetea si, foarte important, sunt afectate mai rar de cancer la san. Aceste efecte s-ar datora, se pare, micronutrientilor capabili sa blocheze efectul estrogenilor asupra celulelor mamare. Totusi, ramane dificil de aflat daca si asupra occidentalilor adoptarea stilului de alimentatie asiatic ar avea acelasi efect protector. Chiar daca studiile efectuate pana in prezent sunt promitatoare, sunt necesare noi cercetari pentru a afla mai multe informatii.

Produse proaspete: sunt mai gustoase si mai sanatoase

O problema foarte grava a timpurilor prezente o reprezinta obezitatea, datorata in principal dezechilibrelor alimentare. In ultimii ani, produsele care ascund zahar rafinat si cele mult prea bogate in grasimi animale nu inceteaza sa castige noi si noi adepti, in detrimentul fructelor si legumelor. Consumul unor astfel de preparate, combinat cu lipsa de activitate fizica si multi alti factori de mediu sau genetici au dus, cu siguranta, la cresterea cazurilor de cancer in intreaga lume. Daca impotriva factorilor genetici nu prea avem nimic de facut, in alimentatie unele modificari se pot face lesne si nu pot aduce decat beneficii. Incercati sa mancati cat mai multe cruditati, variati zilnic retetele pentru a le face placute de intreaga familie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu