marți, 24 august 2010

FASCIAPULSOLOGIA,magia atingerii


Terapiile manuale, si ele „emigrate” dinspre Orient catre Europa, au cucerit deja lumea vestica a terapiilor blande. Vorbim azi despre o procedura ce nu aduce doar o stare de confort, de relaxare, ci si vindeca. Bazata pe aparent banala atingere a corpului cu palmele, fasciapulsologia trateaza tulburarile legate de stres, dar si durerile musculare sau articulare.

A doua piele

Stres, migrene, fibromialgie, dureri de spate – toate acestea isi cunosc, in principiu, remediile alopate, insa nu de putine ori se intampla ca ele sa se dovedeasca ineficiente, facand sa persiste simptomele neplacute si accesele de nervozitate. Procedura la care ne referim are o vechime de numai trei decenii, totusi si-a dovedit deja eficacitatea. Nu este nici masaj propriu-zis, nici tehnica de manipulare corporala, ci se refera la o subtila arta a atingerii, deopotriva interioara si profunda. Scopul terapiei – eliberarea prin atingere a blocajelor din corp si readucerea in prim-plan a armoniei cu spiritul.

Dupa cum indica si denumirea terapiei, se actioneaza asupra fasciilor – foite fibroase care acopera muschii, organele si alte structuri ale corpului, servind la insertia acestora in pozitiile lor normale. Este un fel de „a doua piele”. Adunate la baza craniului, fasciile se ramifica apoi in tot organismul, legate unele de altele, ca o imensa panza de paianjen. Ele au particularitate comuna: sunt sensibile atat la stresul fizic, cat si la cel psihic. De aceea, la cea mai mica agresiune asupra corpului nostru, ele se contracta, independent de vointa noastra.

Daca nu se face nimic in scopul detensionarii, aceste microcontracturi se acumuleaza in timp si perturba echilibrul general al organismului, putand determina grave disfunctionalitati. Al doilea element al terapiei la care ne referim, nu mai putin important, este pulsologia, adica pulsul arterial. Sangele nu circula la fel intr-o zona sanatoasa a corpului, ca intr-una afectata, unde fluxul sau este infranat.

Tratamente multiple

Fasciapulsologia inseamna mobilizarea fasciilor printr-o atingere foarte blanda, „dezlegarea” nodurilor de tensiune formate prin microcontracturi si eliberarea circulatiei in zona respectiva, astfel incat sa se restabileasca echilibrul. Acesta poate fi un remediu important in mai multe afectiuni. Dupa numai cateva sedinte, se poate regla in sens pozitiv starea anumitor maladii psihosomatice, se poate elimina o eczema, se alunga insomniile. Fasciapulsologia vindeca migrenele, tulburarile digestive, durerile ginecologice.

S-au inregistrat cazuri de diminuare a crizelor de astm, a problemelor musculare si articulare (lumbago, sciatica, artroza, entorse). Asadar, nu e de mirare ca numerosi sportivi de performanta apeleaza frecvent la aceasta terapie manuala, in masura sa previna eventualele complicatii in urma unui traumatism si sa gestioneze stresul premergator competitiilor. Fasciapulsologia poate fi folosita si pentru prevenirea efectelor imbatranirii, fie ele pierderi de echilibru ori intepenirea articulatiilor. Iar daca nu poate trata boli grave, precum cancerele sau SIDA, in schimb contribuie la suportarea in conditii mai bune a tratamentelor specifice acestora. Se recomanda totusi prudenta in cazul persoanelor cu stimulatoare cardiace si al celor cu hipertensiune, mai ales daca nu sunt supravegheate medical.

Intalnire cu propriul corp

Pentru desfasurarea sedintei, pacientul va sta culcat pe spate iar terapeutul incepe sa „sondeze” corpul, punandu-si mainile pe abdomenul subiectului si pe zona renala. Astfel, se indreapta cu toate simturile si abilitatile sale catre „ascultarea” pacientului, iar corpul ii indica zona care sufera. Palmele se opresc asupra punctelor de tensiune si, prin apasari bine dozate, fac ca sangele sa circule din nou in mod normal. Apoi, cu atentia concentrata in continuare pe reactiile organismului, se avanseaza treptat la problema initiala. Oricare ar fi suferinta precisa de care se plange bolnavul, tratamentul este deci unul global, deoarece o durere – sa zicem – poate sa apara destul de departe de punctul din corp unde se afla cauza aparitiei sale.

De exemplu, daca ea se manifesta la umarul stang, poate sa indice o problema cardiaca, dar si un dezechilibru al vezicii biliare. La fel, o lombalgie poate proveni dintr-o disfunctie ginecologica. Pacientul are si el un rol important in vindecare. Pentru o eficacitate sporita a tratamentului, el trebuie sa se lase in mainile terapeutului, sa participe la propria vindecare, acceptand specificul procedurii. Considerata o terapie blanda, fasciapulsologia are efecte pozitive deosebite, in special in unitati de tratament din tari occidentale. Daca ea nu poate inlocui procedurile medicale clasice in cazuri grele, in schimb medicii o recomanda, in anumite situatii, pacientilor lor. La randul sau, fasciapulsologul nu isi asuma niciodata riscul de a stabili el un diagnostic si, la orice motiv de indoiala, isi indruma pacientul catre medicul de familie.

Sarcina fara probleme

In mod cu totul special, fasciapulsologia se adreseaza viitoarelor mame, in perioada sarcinii putand face mai suportabile eventualele manifestari mai putin agreabile si indepartand posibilitatea aparitiei unor complicatii specifice. Incepand cu luna a treia de sarcina, exercitiile pregatitoare permit mentinerea elasticitatii tesuturilor care urmeaza a fi puternic solicitate in momentul nasterii. De altfel, acest tip de gimnastica adaptata la fascii ii este de mare ajutor si fatului, acestuia permitandu-i-se sa ocupe spatiul si pozitia de care are nevoie pentru a evolua la nivel optim. Totodata, fasciapulsologia are capacitatea de a veni in sprijinul mamelor afectate de stari depresive in perioada de dupa nastere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu