marți, 24 august 2010

Mentalitatea,iti aduce linistea

Ai ajuns in situatia in care propriul corp iti creeaza, daca nu chiar repulsie, cel putin o stare de idiferenta. Cu alte cuvinte, nu te (mai) simti confortabil in propria piele, te uiti in oglinda si nu-ti vezi decat defectele. Pentru remedierea situatiei, iti punem la dispozitie unsprezece idei de lucru cu propriul mental si implicit cu propriul corp. Complexele se dezvolta, inainte de toate, in mintea „victimei” lor. De aceea, inainte de a va lasa pe mana medicilor, incercati sa urmati sfaturile de mai jos.

Esti frumoasa sau... frumos! Accepta-ti fizicul asa cum este el si, mai ales, iubeste-te ! Nu te lua dupa criteriile catorva producatori de film ori tabloide, potrivit carora nu ai fi o persoana seducatoare! Asemenea standarde aleatorii nu te impiedica absolut deloc sa ai un partener/ o partenera si amici care sa-ti aprecieze calitatile. Uita de nasul pe care ti-l consideri a fi prea mare: toata lumea va spune, de fapt, ca ai ochii foarte frumosi si expresivi.

Gata cu lamentarile inutile! Nu atribui toate grijile pe care le ai pe cap complexelor tale. Nu din cauza celulitei ti-ai pierdut locul de munca. Iar daca e asa, cu-atit mai bine: persoanele care nu stiu sa-ti observe si sa-ti aprecieze calitatile, impiedicandu-se de false pretexte, inseamna ca nu te merita. Si, mai ales, inceteaza sa-ti spui ca esti prea... „asa cum nu-ti place sa fii” sau deloc „asa cum ai dori sa fii”. Tot repetandu-ti asemenea idei, vei sfarsi prin a le crede.

Foloseste-te de limbaj! Invata sa te confesezi! Vorbeste-i despre problemele tale unei persoane in care ai incredere deplina si solicita-i o parere sincera in legatura cu acestea. Daca veti vorbi numai despre defectele care te obsedeaza inseamna fie ca nu iti este chiar asa bun(a) prieten(a) sau, dimpotriva, ca este prea sincer(a).

Fa schimb... de defecte! Cere-le prietenilor sa-ti spuna daca au defecte pe care ar vrea sa si le corecteze. Vei vedea ca toata lumea are cate ceva sa-si reproseze. Si totusi, toata lumea traieste bine si confortabil astfel. Pe „patul lui Procust”. Daca intr-adevar, complexele pe care le ai iti afecteaza viata, nu ezita sa consulti un specialist. Un psiholog sau un psihanalist te va putea ajuta sa-ti recastigi increderea in propria persoana.

Alege-ti prietenii! Este recomandabil sa stii sa te inconjori de persoane care te iubesc sincer, dezinteresat, pentru ceea ce esti tu. Evita-i pe cei care iti critica defectele cu foarte mare usurinta si care nu cauta decat sa te demoralizeze. Daca va fi cazul, fa-ti prieteni noi! Bunii colegi, care-ti tot spun „nu crezi ca te-ai cam ingrasat in ultima vreme?”, chiar crezi ca iti sunt prieteni adevarati? Contabilizeaza-ti calitatile! Scrie pe o lista toate calitatile pe care consideri ca le ai: umor, onestitate, eficacitate etc. Vei vedea ca acest lucru va fi de bun augur pentru tine. La nevoie, pune lista undeva, la indemana, pentru a o putea consulta atunci cand vei simti ca deprimarea iti da tarcoale.

Termina cu problema greutatii! E cazul sa incetezi cu tentativele de a slabi! Chiar vrei sa semeni cu manechinele anorexice (care stii bine ca pot sfarsi tragic, uneori)? In mod sigur, ai o greutate perfecta (pentru a verifica acest lucru, iti poti calcula indicele de masa corporala – IMC). Daca totusi exista unele probleme in acest sens, e recomandabil sa incepi un regim alimentar serios, dar numai cu sprijinul unui nutritionist. Reinnoada legaturile cu corpul tau! Incearca sa-ti regasesti trairile intime si sa-ti satisfaci placerile. Nu ezita sa mergi la sauna (vei vedea acolo ca nimeni nu este perfect) si fa o sedinta de masaj. De asemenea, din cand in cand, e cazul sa iei o masa buna.

O garderoba noua. Incearca sa nu-ti ascunzi varsta si nici trecerea timpului. Imbraca-te cu vesmintele care iti vin cel mai bine si atunci vei fi pus(a) in valoare si apreciat(a). Arunca fara retinere toate hainele care stii ca te transforma intr-un... „sac” si fa un tur al magazinelor, pentru a alege lucruri in culori vii si vesele. Coboara cu picioarele pe pamant! Fii realist(a)! Inceteaza sa te mai compari cu starurile reale ori fabricate, care apar prin tot felul de publicatii! Priveste fiintele umane normale, din jurul tau: nu-i asa ca oamenii reali au o frumusete „mai adevarata”?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu