marți, 11 ianuarie 2011

Prima echipa romaneasca de fotbal - OLYMPIA FC (1909)


Olympia Fc ( anul 1909 )
In randul de sus,de la stanga la dreapta : Neagu Boerescu,Cominovici,Russo,N Apostolescu, G Georgescu,Gogu Dumitrescu,Lazar Breyer.

In mijloc : H Roman, Th Davila, Barbulescu.

In randul de jos : MARIO GEBAUER, Neftzer si Viereck

„Ce-o mai fi şi cu paiaţele astea?!“ – se mirau, conform Gazetei ilustrate din 12 mai 1912, acum aproape un secol, bucureştenii ieşiţi în preumblare la şosea, oprindu-se „la spectacolul unor oameni îmbrăcaţi în jersee viu colorate, cu genunchii goi, care fugeau ca nişte smintiţi, tot dînd cu piciorul într-o minge mare şi strigînd cît îi ţinea gura într-o limbă neînţeleasă“.

Prin 1895, Mario Gabauer a adus prima minge de fotbal în Bucureşti, din Elveţia, unde îşi făcuse studiile. În Transilvania, inclusă atunci în Imperiul Austro-Ungar, fotbalul a avut o dezvoltare mai precoce decît în Regat.

Tradiţia spune că medicul arădean Iuliu Weiner s-a întors din Anglia cu o minge de fotbal şi cu pasiunea pentru acest joc încă din 1890. În ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, industria românească începuse să atragă investitori străini. În zonele unde activau companiile acestora, au apărut primele echipe de fotbal-asociaţie, în care lucrătorii străini jucau un sport cu totul inedit pentru România. „Fotbalul a fost introdus pe teritoriul României de astăzi de străinii veniţi aici la muncă şi de tineri autohtoni care au cunoscut jocul nu atît în Anglia, cît în alte ţări care îl preluaseră mai devreme“ – spune Dan Ovidiu Cristea, preşedintele Comisiei de istorie şi statistică a Federaţiei Române de Fotbal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu