vineri, 4 martie 2011

Motivele de cearta , pot fi depasite


Probabil nu exista cuplu in care, oricat de multa dragoste reciproca ar exista, sa nu fi aparut si motive de disputa. La fel cum exista cupluri care si-au facut o adevarata „pasiune“ din certurile zilnice.


Fie ca s-au casatorit de doar un an, fie ca sunt de mult impreuna, unii se cion­danesc toata ziua. Daca nu e cazul vostru, probabil cunosti totusi destule cupluri „certarete“. Sa fie acest lucru din pricina ca barbatii si femeile gandesc diferit, asa cum sustin tot felul de psihologi?

Si totusi, oamenii, in general, au pareri diferite unii fata de altii: este acesta un motiv sa nu convietuiasca armonios impreuna? Motive de disputa exista destule si oricand, insa mai importanta decat parerile dife­rite a doua persoane este dorinta lor de a fi respectate si tratate intr-o maniera corecta.

Certurile pornesc, de fapt, din dorinta noastra de a-l schimba pe cel de langa noi si de a-l face sa devina asa cum vedem noi lumea, insa aceasta nu este o solutie nici in cuplu, nici in orice alta relatie avuta cu cei din jur. Poate, pentru inceput, ar trebui sa constientizezi ca cel de langa tine nu trebuie schimbat, ci doar acceptat asa cum este. In fapt, schimbarea incepe de la tine insati si de la felul in care iti tratezi partenerul.

Un motiv aparte: din pricina copiilor
Daca aveti copii, e clar: o parte dintre motivele de disputa o reprezinta felul in care li se face educatie celor mici. Sau felul in care unul dintre voi se poarta cu copiii. Poate celalalt e prea libertin? Prea riguros? Prea „iute la manie“? Prea....

E ste drept ca pe aceasta tema, a copiilor, exista prea multe subiecte si prea multe motive posibile de disputa incat sa poata fi rezumate aici. Unul dintre motive, poate cel mai important, este viziunea celor doi soti asupra educatiei care trebuie facuta celor mici (de exemplu: a fost neascultator? Unul rezolva problema cu bataia, in timp ce altul ii da o ciocolata ca sa-l convinga sa nu mai faca.)

Tot subiecte de cearta pot fi si alimentatia („Iar i-ai luat fast-food? N-am zis noi ca nu-i mai luam?“), hainele, banii de buzunar („lasa, ca mie tata nu mi-a dat atatia bani si uite ce frumos am crescut“) etc.

Solutiile in astfel de situatii vor trebui adaptate de la caz la caz, insa un lucru trebuie respectat cu rigurozitate: indiferent de parerile lor, cei doi parinti nu trebuie sa se certe niciodata in fata copiilor. Ar fi ideal sa puteti avea astfel de discutii departe de urechile lor si sa cadeti de acord inainte. Un singur lucru e mai dificil: ca ambii soti sa respecte, cu rigurozitate, acest acord.

In dormitor: Viata sexuala
Indiferent de aspectul ei, viata sexuala este, de fapt, o reflectie a intregii voastre relatii. Desi parerea generala este ca barbatii dau mai mare importanta acestui aspect, de fapt ambii parteneri resimt la fel efectul a ceea ce se intampla in dormitor.

Viata sexuala implica nu doar actul in sine, ci si o multime de alti factori adesa neglijati si greu de invatat: implica libertatea de fi tu insuti/insati, devotament, incredere deplina in partener, dezinhibitie, tandrete, comunicare...

Dormitorul este un fel de templu al oricarei casnicii: acolo cei doi se pot relaxa cu adevarat, isi pot impartasi unul altuia cele mai ascunse secrete, pot gasi tandretea de care au nevoie, dar si sprijinul moral sau pur si simplu o perioada de liniste, departe de orice agitatie si grija a vietii de zi cu zi. Din nefericire, multi trateaza relatia sexuala (chiar si intr-un cuplu stabil, cu „vechime“), ca pe ceva rusinos sau in care trebuie impuse multe perdele: cu lumina stinsa, „sa nu ma vada”, „intr-o singura pozitie, pentru ca restul sunt «perversiuni»“ etc.

Sunt destui si cei care cred ca exista niste reale „standarde de calitate“, precum timpul, ma­rimea (sa fim seriosi!), dispozitia (orice s-ar spune, nu poate fi intotdeauna la maxim), standarde la nivelul carora, evident, multi cred ca nu se pot ridica.

De vina pentru aceste lucruri sunt desigur prejudecatile legate de sexualitate si, pe de alta parte, tocmai pentru ca sexualitatea este fireasca, de frustarile generate de aceste inhibitii. De aici pana la a exacerba importanta lipsei de chef cauzata de oboseala, stari psihice sau a multor afectiuni fizice posibile nu mai este decat un singur pas. De fapt, intr-un cuplu care nu obisnuieste sa se certe, in care relatia este armonioasa si echilibrata, in mod sigur nu vor aparea discutii si certuri referitoare la relatia sexuala.

Departe de a fi un motiv propriu zis de cearta, divergentele pe care le aveti referitor la viata din dormitor simbolizeaza alte probleme, mai importante, ale relatiei: unul dintre parteneri vrea sa domine, este nefericit, se refugiaza in munca sau in alcool, este depresiv, este inhibat, este bolnav... Pe scurt, aceste lucruri trebuie rezolvate primele. Pentru ca relatia sexuala nu este o cauza a problemelor, ci un efect al lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu