miercuri, 26 august 2009

Enigma lui Shakespeare va fi dezlegata?


Unanim considerat cel mai ilustru dramaturg al ultimelor secole, William Shakespeare continua sa ramana un personaj controversat. Majoritatea istoricilor sunt de parere ca „bardul de la Stratford-upon-Avon” si-ar fi scris intr-adevar vasta opera, dar numerosi alti specialisti sugereaza ca Shakespeare a fost doar „paravanul” dincolo de care s-au ascuns alti celebri literati ai epocii, precum Marlowe sau Francis Bacon. Adevarul in privinta identitatii lui Shakespeare va fi, se pare, in sfarsit, rezolvat, gratie unei investigatii arheologice amintind de celebrele romane ale lui Dan Brown...
Un sarcofag aflat intr-o modesta biserica engleza ar putea rezolva dezbaterea seculara legata de paternitatea operelor atribuite lui William Shakespeare. Si aceasta dupa ce arheologii britanici au primit, din partea autoritatilor ecleziastice, autorizatia de a investiga continutul monumentului construit in secolul XVII din porunca lui Fulke Greville, scriitor si contemporan al lui Shakespeare, considerat de multi a fi adevaratul autor al dramelor bardului. Cercetarile au fost determinate de descoperirea, in scrierile lui Greville, a unor indicii care sugereaza ca el ar fi ingropat in sarcofag mai multe manuscrise, inclusiv o copie a dramei „Antoniu si Cleopatra”

Sarcofagul care ar putea rescrie istoria

O scanare radar a sarcofagului a indicat deja prezenta in interior a unui obiect de forma unei cutii, in interiorul careia specialistii cred ca s-ar afla documente de o valoare cruciala. Ca atare, ei au propus examinari suplimentare, menite sa demonstreze, o data pentru totdeauna, daca exista vreo legatura intre Greville si Shakespeare. Echipa de cercetatori, condusa de profesorul Warwick Rodwell, consultant arheolog la Westminster Abbey, va folosi acum un endoscop – o camera video miniaturala, aflata la capatul unui tub lung si subtire, spre a patrunde in interiorul sarcofagului. Expertii sunt de parere ca este posibil ca manuscrisele sa fi fost depozitate, asa cum era obiceiul in epoca respectiva, intr-o cutie de plumb, ermetic inchisa, fapt care le-ar fi putut pastra intacte.
Ce a determinat insa aceasta fascinanta cautare, demna de romanele de aventuri? Descoperirea, de catre istoricul Arthur W. Saunders, de la Universitatea East Anglia, a mai multor indicii ce par sa sugereze ca Greville, un indepartat stramos al istoricului, ar fi responsabil de cel putin cateva dintre scrierile atribuite lui Shakespeare. Greville a fost el insusi un eminent poet si dramaturg si un favorit al reginei Elizabeta I, devenind chiar, sub urmasul acesteia, Iacob I, ministru de Finante. Analiza detaliilor biografice si a stilului scrierilor sale cunoscute denota o mare asemanare cu cele ale lui Shakespeare, sugerand ca ei ar fi putut fi de fapt una si aceeasi persoana!
Ei au trait pe aceeasi strada, au avut aceiasi prieteni – printre care Christopher Marlowe si Francis Bacon – si aceiasi dusmani si au facut parte din aceleasi cercuri literare. Greville nota chiar, intr-o scrisoare, ca el ar fi „maestrul lui Shakespeare”. Saunders a analizat opera lui Greville, Viata lui Sidney, de fapt o biografie a prietenului sau, Sir Philip Sidney, un alt curtean important, si a descoperit unele pasaje ce sugereaza ca stramosul sau ar fi scris „Antoniu si Cleopatra” dar si o biografie a reginei Elizabeta I, pe care le-ar fi plasat in sarcofag. In cartea sa, Greville precizeaza ca „am dat acestor scrieri un mormant mai onorabil decat ar fi meritat ele vreodata”, detaliu despre care Saunders crede ca s-ar referi la sarcofag, aflat de altfel deasupra criptei unde se odihnesc osemintele poetului. „Fulke n-a cheltuit echivalentul a 300.000 lire sterline pe un sarcofag de marmura spre a-l lasa gol. Evident, acolo se afla documente importante, care ar putea rescrie istoria”, considera el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu