miercuri, 26 august 2009

Radiografia sexualitatii feminine

Un cuvânt, o privire, un parfum, si creierul femeilor se inflameaza! Dorinta sexuala poate fi declansata de factori exteriori care stimuleaza cele 5 simturi, dar si interiori, cum ar fi o emotie, reminiscenta unei amintiri agreabile etc.. Oricare ar fi, acesti stimuli declanseaza in creierul feminin o adevarata furtuna de neurotransmitatori si hormoni care modifica activitatea cerebrala.
Punct G, clitoris, vagin... Multi barbati sunt convinsi ca secretul placerii partenerei lor se afla in aceste organe sexuale. Si se insala. Pentru ca organul central al sexualitatii feminine este... creierul. Iata de ce se observa atâtea diferente de comportament sexual la femei. Aceleasi stimulari pot duce la raspunsuri foarte variabile de la o femeie la alta, sau la aceeasi femeie, de la o zi, o ora la alta, in functie de starea sa de spirit sau de ciclul hormonal. Creierul e cel care gestioneaza dorinta, determinând raspunsul sau absenta raspunsului sexual. Din ce in ce mai multe studii in neuro-imagistica intaresc aceasta teorie.
Unul dintre cele mai edificatoare studii a fost publicat in 2008 in revista Neuro Image. Sunt prezentate cazurile unor femei care au orgasm – o culme a placerii sexuale cu contractii ritmice ale perineului si ale organelor pelviene care poate induce o pierdere totala a controlului de sine – doar prin autosugestie, pe baza unor imagini erotice. Câtiva cercetatori americani au realizat un studiu pe un lot de 30 de femei care au fost cuplate prin 128 de electrozi (fiecare) la un encefalograf de inalta densitate (EEG4D) urmând sa vizioneze imagini cu barbati si sa semnaleze printr-un buton daca acestia le stârnesc sau nu dorinta sexuala.
Surpriza a fost uluitoare. Femeile au avut nevoie de câteva secunde pentru a se hotari, in timp ce EEG-urile indicau faptul ca materia lor cenusie a facut alegerea instantanee: intre 142 si 187 de milisecunde, inainte ca dorinta sa ajunga la constiinta. Aceste rezultate sugereaza faptul ca dorinta sexuala feminina face apel la asociatii mentale non-constiente care au fost integrate in creier de-a lungul experientelor personale si care pot fi reactivate de un simplu indice vizual.


Chimia dorintei


In momentul in care se naste dorinta, creierul femeii adopta un profil de activare caracteristic ce se traduce prin activarea zonelor cerebrale particulare, unele dintre ele diferite de cele ale barbatilor. Cum ar fi, de pilda, a lobului pariental inferior stâng, o „platforma de integrare multisenzoriala” si de inalt nivel cognitiv, care poate, printre altele, sa produca gânduri legate de corp sau fantasme sexuale. Aparitia dorintei sexuale in creier e cvasi-instantanee, mai rapida decât o clipire de ochi.
Creierul activeaza simultan doua cai: una instinctiva, cealalta cognitiva. In acest timp, creierul secreta dopamina, un neuromediator ce creeaza o senzatie de placere. Importanta dopaminei in sexualitate a fost confirmata printr-o serie de studii, atât la barbat cât si la femeie. O alta substanta care ritmeaza dorinta sexuala feminina este, paradoxal, un hormon masculin: testosteronul. S-a observat faptul ca o scadere a testosteronului, din diverse motive, antreneaza o scadere a dorintei sexuale. Alte studii au relevat faptul ca dragostea si dorinta sunt legate de retele neuronale diferite, usor de identificat prin RMN. Se poate asadar dori o persoana pe care nu o iubesti, si iubi fara s-o doresti. Dar când cele doua variante se intâlnesc, izbucnesc flacari!
Când dorinta lasa loc unei excitatii cerebrale, tot Maria-Sa creierul e cel care da tonul si orchestreaza senzatiile din zonele erogene. Acestea, spre deosebire de barbat, sunt multiple; orice parte a corpului poate fi o sursa de excitatie sexuala. In acest timp, hipotalamusul secreta monoxid de carbon care, transportat la nivelul organelor genitale, induce cresterea locala a afluxului sangvin. La barbat, lucrurile sunt mai simple, dar nu lipsite de complexitate. Barbatul se excita in primul rând vizual si apoi tactil si mental. Dar asta e alta poveste...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu