joi, 13 august 2009

Michael Jackson (10 momente care au revolutionat lumea)


1 Debutul / The Jackson 5>>>Michael Joseph, cel de-al şaptelea copil al familiei Jackson din Gary, Indiana, născut pe 29 august 1958, îşi va face debutul muzical la vârsta de 6 ani, alături de fraţii săi Jackie, Tito, Jermaine şi Marlon, în grupul Jackson Brothers, care va deveni ceva mai târziu The Jackson 5, unul dintre cele mai importante acte muzicale ale anilor ’70. Primul lor single, “I Want You Back”, va lovi Billboard-ul lui ianuarie 1970 exact în cea mai înaltă poziţie, aducând la lumină un grup care urma să domine toate clasamentele muzicale ale următoarei perioade. Cu toate astea, Michael va părăsi trupa în 1971 pentru o carieră solo, apărând apoi sporadic alături de fraţii săi.
2 Off the Wall>>>Pe 10 august 1979, Michael Jackson îşi va lansa cel de-al cincilea album solo, Off the Wall, produs de vrăjitorul Quincy Jones, omul cu care Jacko se întâlnise la filmările pentru The Wiz, cu un an mai devreme. Noul album al tânărului artist, deşi n-o rupea complet cu trecutul său muzical, va arăta primele semne ale ceea ce va deveni Michael: star-ul iconic al obsedanţilor ani ’80. Ca o curiozitate, în acelaşi an, MJ îşi va rupe nasul – da, problematicul său nas! – în timpul unor mişcări de dans, chestiune care îl va urmări, de altfel, toată viaţa. Anumite imagini vor depune mărturie.
3 Moonwalk>>>Pe 25 martie 1985, la show-ul realizat de Motown pentru cea de-a 25-a aniversare a label-ului, Michael Jackson îşi va introduce în propriul program o mişcare de breakdan-cing numită “Moonwalk”. N-o s-o descriu aici (acum există YouTube tocmai pentru a ne uşura nouă munca), ci o să vă spun că, de la aselenizarea lui Armstrong încoace, nici o chestie care a avut vreo legătură aparentă au ba cu luna şi cu paşii omenirii n-a mai fost atât de aplaudată şi copiată de noi, oamenii obişnuiţi, care nu apărem la televizor decât la inundaţii. Moonwalk n-a fost inventat de Jacko – există indivizi care spun că prin 1932 Cab Calloway, un faimos cantăreţ american de jazz, s-a plimbat un pic pe scenă cu aceeaşi pisicească dexteritate –, dar star-ul pop a făcut-o celebră, la fel de celebră ca el însuşi.
4 Thriller>>>La trei ani de la apariţia lui Off the Wall, Michael şi acelaşi Quincy Jones vor livra umanităţii ceea ce mai târziu se vanumi cel mai important produs discografic al tuturor timpurilor. Thriller se va chema noul album, aşezat frumos pe rafturile magazinelor de muzică la 30 noiembrie 1982. Fără s-o rupă cu sunetele de pe anteriorul album, Thriller va avea merite uriaşe în ceea ce va fi industria muzicală după apariţia lui. Cultura neagră va accede pe până atunci discriminanta MTV, videoclipurile epice vor deveni un standard obligatoriu pentru aceeaşi televiziune şi ceilalţi artişti pop importanţi se vor chinui zadarnic să egaleze recordul absolut de vânzări al minunatului disc: 109 milioane de unităţi până în ziua în care scriu acest text. Ca să faceţi comparaţia potrivită, o să vă spun că pe locul doi în clasamentul vânzărilor de albume all-time stă, cu “doar” 45 de milioane de copii, Back in Black, albumul din 1980 al rockerilor de la AC/DC.
5 We Are the World>>>În 1985, Michael Jackson şi Lionel Richie, cunoscut şi ca tată al lui Nicole, cândva cea mai bună prietenă a lui Paris Hilton, vor compune un cântec în valoare de 63 de milioane de dolari. Nu, n-a costat chiar atât de mult producerea lui, ci atât a reuşit să adune din vânzări albumul şi videoclipul care l-au acompaniat. Cântat de un supergrup de 45 de muzicieni faimoşi – printre ei, Stevie Wonder, Paul Simon, Kenny Rogers, Tina Turner, Diana Ross, Billy Joel, Bruce Springsteen, Cyndi Lauper, Bob Dylan şi Ray Charles –, We Are the World a fost conceput pentru a aduna fonduri a căror destinaţie a fost Etiopia, o ţară afectată grav de foamete.
6 Căsătoria >>>cu Lisa Marie PresleyÎn mai 1994, Republica Dominicană va trăi un moment frisonant: Regele Pop-ului se va căsători aproape pe furiş cu fiica Regelui Rock&Roll-ului, născând astfel Pop-Rock&Roll-ul. Lăsând glumiţele îndoielnice la o parte, o să vă spun că în acea zi Michael Jackson şi Lisa Marie Presley, fiica lui Elvis, se căsătoreau, spulberând astfel zvonurile cum că Michael ar fi fată. Tabloidele din toată lumea vor trăi clipe fericite, spre deosebire de cele româneşti, care vor trebui să mai aştepte un deceniu pentru a putea prelua ştirea. Ca aproape orice căsătorie oficiată în Republica Dominicană, nici aceasta n-a ţinut mai mult de doi ani, acest fapt făcându-ne să ne gândim că, totuşi, Michael ar fi fată.
7 Statuile gigantice>>>În 1995, Michael Jackson era un star obosit de hăituielile presei de scandal, de propria imposibilitate de a-şi păstra sceptrul de Rege al Pop-ului… HIStory, albumul lansat în anul în care Ion Iliescu pleca într-o vizită de prietenie în Statele Unite, avea să fie cea mai controversată înregistrare din cariera artistului. De ce? O să vă livrez doar două amănunte: în videoclipul pentru You Are Not Alone, Michael apărea aproape gol, alături de Lisa Marie, iar textul la They Don’t care About Us a fost acuzat de anti-semitism. Star-ul unanim al anilor de până atunci schimba direcţia, preschimbând figura unui Christ înţelegător cu cea a unuia furios. Şi, pentru ca tabloul să fie complet, nişte giganteşti statui ale lui Michael au împânzit Europa, într-o încercare neobişnuită de a promova noul album. Acest nou Michael, geniu tutelar al umanităţii, îl va înfuria atât de tare pe Jarvis Cocker încât, un an mai târziu, la Brit Awards, vocalistul trupei Pulp va năvăli pe scenă şi-i va arăta megastarului un fund nebronzat.
8 Procesul>>>În vara lui 1993, în timp ce noi ne vom fi băut berile apoase în Vama Veche, Michael Jackson va trăi cele mai complicate momente ale vieţii lui, trebuind să facă faţă unor acuzaţii de pedofilie. Evan Chandler, tatăl lui Jordan, unul dintre copii, de care Jacko se înconjura în propriul parc de distracţii numit Neverland, declara că fiul său a fost abuzat de star. Peste exact 12 ani, un alt copil, Gavin Arvizo, va fi motivul pentru care Jackson va ajunge în instanţă, în faimosul caz numit People vs. Jackson. După un proces lung şi chinuitor, cântăreţul va fi achitat, fără ca suspiciunile să dispară vreodată. Inutil să mai spun că imediat după moartea lui, Jodan Chandler a declarat că totul a fost o înscenare pusă la cale de tatăl său. Gavin Arvizo nu ne-a răspuns încă la telefon.
9 Dansul deţinuţilor dintr-o închisoare din Filipine.Iată şi primul moment care are mai mare legătură cu YouTube decât cu Michael Jackson, dar a cărui importanţă în istoria culturii populare e de netrecut cu vederea. În 2006, deţinuţii dintr-o închisoare de maximă securitate, aflată în provincia Cebu din Filipine, vor fi filmaţi imitând acel dans zombie din videoclipul single-ului Thriller, la ideea şefului penitenciarului, Byron F. Garcia. Filmuleţul va devenit un hit al internetului, adunând milioane de vizualizări şi tot atâţia imitatori. Dacă vreţi ca milioanele să se transforme în miliarde, puneţi, vă rog, mouse-ul aici: http://www.youtube.com/watch?vÿ3H6mmTvDUdA.
10 The End >>> Pe 25 iunie 2009, Michael Jackson a suferit un stop cardiac. Încercările de resuscitare au eşuat. La ora locală 14.26, decesul celui mai important star pop al ultimilor 30 de ani a fost constatat de medicii de la Centrul Medical UCLA. Funeraliile au avut loc pe 7 iulie 2009, în Los Angeles, omagiul public ţinându-se la Staples Center, într-o ceremonie de înmormântare urmărită de 2.500 de milioane de telespectatori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu