joi, 29 ianuarie 2009

ABOUT SEX ep 6 (contraceptia de urgenta)

Contraceptie de urgenta (pastila de a doua zi, sterilet)- metode anticonceptionale de urgenta
Contraceptia de urgenta este un tip de contraceptie care se foloseste in situatii de urgenta, pentru a preveni o sarcina nedorita in urma unui contact sexual neprotejat sau in urma unui accident reprezentat de ruperea prezervativului, coit intrerupt ratat, expulzarea dispozitivului intrauterin in timpul actului sexual, etc. Contraceptia de urgenta pe baza de pastile este cunoscuta si sub numele de "pastila de a 2-a zi".
Actiune : efectul anticonceptional se datoreaza prevenirii ovulatiei, fertilizarii sau implantarii ovulului, in functie de tipul contraceptiei si momentul ciclului menstrual in care este folosita.
Folosire : exista 2 metode de contraceptie de urgenta :
• pastile contraceptive de urgenta
dispozitiv intrauterin (sterilet) din cupru
Pastilele contraceptive de urgenta sunt preparate care contin, fie numai progestageni (PNP) in doza mare, fie estrogeni si progestageni (pastile orale combinate - COC). Pastilele si modul de folosire au eficacitate crescuta in prevenirea sarcinii.Pastilele numai cu progestageni (PNP) trebuie administrate pe cale orala in primele 5 zile (pana la 120 de ore) dupa contactul sexual neprotejat. In Romania se foloseste "Postinor" - set de doua pastile. Prima doza se ia cat mai repede dupa contactul sexual. A doua doza se ia la 12 ore dupa prima.Pastile orale combinate (COC) trebuie administrate pe cale orala in primele 4 - 5 zile dupa contactul sexual neprotejat. Doza depinde de tipul substantei active continuta de pastilele orale combinate.
Dispozitivul intrauterin (sterilet) din cupru se introduce in uter in primele 5 zile (pana la 120 de ore) dupa un contact sexual neprotejat sau protejat necorespunzator. In cazul in care se stie (cu siguranta) ca ovulatia a avut loc cu 3 zile inainte sau dupa contactul sexual neprotejat sau protejat necorespunzator, dispozitivul intrauterin (DIU) (sterilet) poate fi folosit in intervalul de 8 zile de la contactul sexual, dar inainte de implantarea ovulului. In general, aceasta metoda este recomandata daca femeia doreste sa o foloseasca in continuare ca metoda anticonceptionala de baza.
Eficacitatea : aceste intervale de timp (4 - 5 zile in cazul pastilelor si 8 zile in cazul steriletului) reprezinta perioada maxima in care trebuie folosita contraceptia de urgenta. Eficacitatea metodei nu este aceeasi, ridicata, timp de 5 zile (sau 8 zile) pentru ca apoi sa cada brusc la zero. Eficacitatea metodei este cu atat mai mare cu cat intervalul de timp dintre contactul sexual neprotejat sau protejat ineficient si folosirea preparatului hormonal sau introducerea dispozitivului intrauterin (steriletului) este mai mic. Cu cat se intarzie mai mult, cu atat eficacitatea scade. Depasirea acestor intervale de timp (5 zile, 8 zile) reduce eficacitatea la zero.Eficacitatea maxima este obtinuta in cazul folosirii metodei in primele 12 ore de la contactul sexual. Eficacitatea este foarte mare in cazul folosirii in primele 72 de ore (3 zile) dupa actul sexual neprotejat sau protejat ineficient. Testele au aratat ca pastilele contraceptive de urgenta au eficienta si in intervalul 72 - 120 de ore dupa actul sexual dar eficienta este scazuta, mai ales dupa 96 de ore.In cazul in care este folosita corect si eficient (cat mai repede dupa contactul sexual), contraceptia de urgenta prin pastile numai cu progestagen (PNP) are o eficacitate medie de 99 % iar contraceptia de urgenta prin pastile orale combinate (COC) are o eficacitate medie de 97 %. In cazul folosirii dispozitivului intrauterin (sterilet) din cupru, folosita corecta si eficienta (cat mai repede dupa contactul sexual), inseamna o eficacitate medie de peste 99 %.
In cazul pastilelor hormonale, daca sangerarea menstruala nu a aparut dupa 3 saptamani de la folosirea contraceptiei de urgenta sau dupa 7 zile de la data la care era asteptata, trebuie facut un test de sarcina si discutat cu medicul specialist ginecolog.
Avantaje : prin folosirea contraceptiei de urgenta se poate evita intreruperea de sarcina (avortul).Folosirea pastilelor numai cu progestagen (PNP) are mai putine efecte secundare decat folosirea pastilelor orale combinate (COC). Folosirea pastilelor orale combinate (COC) este mai la indemana - nu ridica probleme de procurare datorita gamei largi de tipuri de pastile ce pot fi folosite. Metoda dispozitivului intrauterin (sterilet) poate fi folosita in continuare ca metoda contraceptiva curenta (poate fi folosita pe termen lung).
Dezavantaje : pot apare efecte secundare neplacute precum greata, varsaturi, dureri de cap, ameteli, dereglari ale menstruatiei - modificarea momentului aparitiei urmatoarei mentruatii (mai devreme sau mai tarziu cu cateva zile fata de data presupusa), durata menstruatiei si cantitatea de sange pierdut.Pastilele numai cu progestagen (PNP) nu sunt la fel de usor de procurat (este un singur tip) precum pastilele orale combinate (COC). Folosirea dispozitivului intrauterin (sterilet) din cupru este mai complicata si mai costisitoare decat folosirea pastilelor cu continut hormonal, necesitand interventia medicului specialist.
Folosirea contraceptiei de urgenta NU are ca efecte secundare sterilitatea, sarcina extrauterina, aparitia cosurilor sau ingrasarea.
De unde se procura : se gaseste la medicul specialist ginecolog, in farmacii sau cabinetele de Planificare Familiala.
Metoda contraceptiei de urgenta pe baza de pastile hormonale nu trebuie folosita incontinuu, in locul unei metode contraceptive de prevenire. Ea trebuie folosita numai in cazuri extreme, de urgenta cum ar fi : contact sexual neprotejat, ruperea prezervativului in timpul actului sexual, expulzarea dispozitivului intrauterin, folosirea incorecta a diafragmei, esecul coitului intrerupt, agresiune sexuala (viol). Folosirea frecventa a contraceptiei de urgenta pe baza de pastile hormonale poate determina dereglarea ciclului menstrual.
Metoda contraceptiei de urgenta pe baza de pastile hormonale nu protejeaza decat in ziua in care a fost folosita.
Din cauza faptului ca eficacitatea contraceptiei de urgenta depinde in cea mai mare masura de folosirea ei cat mai repede dupa contactul sexual neprotejat sau protejat necorespunzator, trebuie sa discuti cu medicul specialist aceasta metoda din timp, INAINTE de a fi nevoie de ea ("Prevederea = mama intelepciunii", nu-i asa ?). De asemenea este bine sa stii daca produsele se pot gasi usor acolo unde esti. Cel mai bine este sa previi orice problema legata de procurarea metodei fiind pregatita cu o doza de pastile. Dar asta nu inseamna ca o poti trece pe post de contraceptie curenta si in nici un caz nu inseamna ca poti sa renunti la prezervativ in ideea ca "suntem pregatiti" ... repet, contraceptia de urgenta se foloseste NUMAI in cazuri de urgenta, daca metoda anticonceptionala curenta a dat gres.In cazul pastilelor, chiar daca i se mai spune si "pastila de a doua zi", NU trebuie asteptat pana a doua zi pentru a folosi contraceptia de urganta. "Pastila de a doua zi" este numai o denumire "folclorica", ea nu reprezinta un mod de folosire. Nu uita, cu cat este mai repede folosita, cu atat contraceptia de urgenta are eficacitate mai mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu