miercuri, 4 februarie 2009

Secretul memoriei perfecte

E indubitabil faptul ca, odata cu inaintarea in varsta, capacitatea de memorare se diminueaza si adesea apar, la nivel cerebral, procese degenerative – nu degeaba se spune ca batranii dau „in mintea copiilor”. Asta nu-i impiedica pe oameni la a visa sa-si pastreze calitatile cognitive intacte, chiar si la senectute. Iar savantii ne asigura ca, gratie unei diete imbunatatite putem nu doar trai mai mult ci si da in mintea... geniilor!
Potrivit unui studiu de ultima ora, realizat de o echipa de nutritionisti de la Universitatea Munster, varstnicii care consuma zilnic mai putine calorii decat in mod normal, timp de cateva luni, isi imbunatatesc considerabil memoria; concluziile studiului se alatura altor cercetari anterioare, care au aratat ca dietele restrictive aplicate animalelor de laborator au dus la prelungirea semnificativa a duratei de viata a acestora si la intarzierea instalarii afectiunilor specifice batranetii.

CHEIA MISTERULUI : scaderea nivelului de insulina

Studiul cercetatorilor germani a implicat 50 de batrani, normali sau supraponderali, media lor de varsta fiind de 60 de ani. Membrilor primului grup de voluntari li s-a cerut sa reduca aportul zilnic de calorii cu o treime, mai ales „taind” din portiile de mancare; al doilea grup a primit acelasi numar de calorii, dar a mancat mai sanatos decat de obicei, in principal grasimi nesaturate din peste si ulei de masline, iar al treilea grup nu a facut nici un fel de modificari in dieta.
Dupa trei luni, toti voluntarii au fost supusi unor teste de verificare a capacitatilor cognitive si memoriei, demonstrandu-se ca, dintre cele trei grupuri, doar cel care avusese dieta restrictionata prezenta imbunatatiri semnificative. De asemenea, s-a remarcat o scadere spectaculoasa a nivelului de insulina din sange si reducerea nivelului unei proteine ce favorizeaza aparitia inflamatiilor.
„Studiul demonstreaza fara echivoc ca un aport ridicat de calorii dauneaza nu doar inimii ci si creierului. Dupa stiinta noastra, rezultatele obtinute ofera prima dovada materiala certa ca restrictiile calorice imbunatatesc memoria la varstnici. Descoperirea ar putea ajuta la dezvoltarea de noi strategii de tratament pentru prevenirea imbatranirii cerebrale si a aparitiei unor boli precum Alzheimer, ca si pentru mentinerea unei perfecte sanatati a creierului la varste inaintate”, spune neurologul Mark Mattson.
Nu este deocamdata clar cum anume scaderea nivelului de insulina duce la imbunatatirea memoriei dar specialistul in metabolism Ken Fujioka considera ca „insulina este un mesager care transmite creierului informatii referitoare la rezervele de carbohidrati; pe masura ce restrictionam aportul caloric, nivelul de insulina scade si semnaleaza creierului ca exista pericolul de inanitie, obligandu-l sa functioneze mai bine, mai alert, pentru a gasi resurse de hrana si a supravietui”.
Si dr. Leigh Gibson, de la universitatea britanica Roehampton este de aceeasi parere, sugerand ca insulina are un efect mai pregnant asupra acelor regiuni din creier legate de memorie iar nivelul ridicat de insulina intalnit la oamenii cu diabet de tip II greu de controlat ar avea legatura cu tulburarile de memorie si afectarea functiilor cognitive. Totusi, nutritionistii atrag atentia ca o asemenea concluzie nu inseamna neaparat ca oricine reduce consumul caloric cu 33% va avea o memorie de elefant si o sanatate perfecta.
Dimpotriva, in unele cazuri adoptarea unei astfel de masuri ar putea fi chiar daunatoare: „Renuntarea la o treime din aportul caloric este semnificativa pentru cineva care nu este supraponderal si poate fi chiar periculoasa daca persoana respectiva are deja o greutate sub cea normala. Numai cu acordul medicului oamenii ar trebui sa apeleze la diete atat de restrictive precum aceasta”, atrage atentia Mark Mattson.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu