miercuri, 25 februarie 2009

ABOUT SEX ep 14 (descifrarea punctului G)

Descoperit acum aproximativ 60 de ani de catre sexologul german Ernest Grafenberg, punctul G a starnit, de-a lungul timpului, multe dezbateri intre sexologi si nu numai. Sa vedem, totusi, ce este acest punct G care ne da batai de cap atat noua, femeilor, cat si iubitilor nostri.
Unde este localizat...Aceasta zona erogena, sub forma unei boabe de mazare, este constituita dintr-o masa musculara cu mai multi nervi. Punctul G este localizat la aproximativ cinci centimetri in interiorul vaginului spre abdomen, in spatele osului pubian (intre uretra si vagin) - distanta variaza in functie de fiecare dintre noi. Este dificil de localizat si de aceea unele femei sunt de parere ca nici nu exista.
Cum il pot stimula...
Daca vrei sa "explorezi" singura, iata cea mai buna metoda: stand pe vine, pe marginea unui scaun sau intinsa pe pat, introdu in vagin degetul lubrifiat si apoi curbeaza-l spre abdomen. Daca doresti, poti sa folosesti, in loc de deget, o jucarie erotica usor curbata. Atunci cand este stimulat punctul G, senzatia va fi una intensa, unica si te poate face sa ejaculezi. Da! Si femeile ejaculeaza!
Pe durata excitarii, zona dintre uretra si vagin se umple cu lichid; peretii vaginului, in mod normal ar trebui sa retina fluidul, dar atunci cand esti excitata, sangele pompeaza in punctul G, ceea ce il face sa devina ferm. Nu te speria insa! Cantitatea de lichid nu va fi una insemnata. Daca folosesti diferite obiecte pentru a stimula punctul G, poti bloca uretra si astfel se previne ejacularea. Nu se intampla tuturor, dar ejacularea feminina este ceva normal, nu trebuie sa te impacientezi!Atunci cand punctul G iti este stimulat, exista posibilitatea sa ai impresia ca iti vine sa urinezi, dar stai linistita! Aceasta impresia nu va dura decat cateva secunde, fiind urmata de una de placere intensa!
In cazul in care vrei ca iubitul tau sa iti stimuleze punctul G, stai intinsa pe spate, lasa-l pe el sa introduca un deget in vagin (de preferat cel aratator sau cel inelar), acoperind cu palma zona pubiana. Pe masura ce introduce degetul, partenerul tau va putea "pipai" o zona total diferita de cea a vaginului, facand miscari de "dute-vino".

ABOUT SEX ep13 ( sugestii pentru o armonie)

Cea mai cunoscuta carte cu practici sexuale ne recomanda sa alternam cinci metode pentru a ne duce partenerul pe culmile fericirii. Kama Sutra ne invata cum sa atingem, alaturi de partener, placerea maxima si armonia absoluta in intimitate.Se stie foarte bine ca motivul principal pentru care cuplurile ajung sa se desparta si pentru care ajung sa insele, este monotonia sexuala. Pentru a evita aceasta monotonie, care in mod inevitabil isi face simtita prezenta, Kama Sutra ne sugereasa urmatoarele:
Joaca cu suvitele de parExact – Kama Sutra ne spuna ca este foarte important sa ne jucam prin parul partenerului. De obicei femeile sunt cele care adora ca barbatii sa se joace cu podoaba lor capilara. Kama Sutra sustine ca parul este una dintre cele mai erogene zone ale femeii. De asemenea, tot femeile sunt acelea care adora sa fie trase usor de frumoasele suvite.PlesniturileAtat femeile cat si barbatii (intr-adevar, intr-un procentaj mai mic) se bucura de palme “servite” peste posterior. Desi prea putine persoane recunosc acest lucru, foarte multe isi doresc in secret ca acesta sa se intample. Daca va este rusine sa incercati, provoac-o(l) la o discutie si intreaba ce parere are referitor la acest subiect.SarutulAcesta are cel mai important rol in timpul actului sexual. Barbatii sunt cei care se excita imediat si care flutura “steguletul” dupa numai un minut de sarut. Pentru ca are atata importanta si un astfel de impact, el trebuie exploatat la maximum.GheruteleBarbatilor le plac femeile cu unghii ingrijite si lungi. De ce oare? Pentru ca adora sa fie zgariati, iar gandul acesta le provoace diverse placeri. Daca nu ai unghiile lungi, lasa-le sa creasca timp de doua saptamani, perioada in are vor creste suficient incat sa il intarate. Zgarie-l usor pe spate, pe fese ori abdomen si te vei bucura de efectele produse.MuscaturileMuscaturile sunt, conform artei Kama Sutrei, un lucru incredibil de incitant. Acestea ar trebuie utilizate cu o intensitate destul de mare, cel putin pana in momentul in care partenerul da semne de durere ori disconfort. De obicei muscaturile se aplica pe fese, gat, spate, etc.

ABOUT SEX ep 12 ( sexul in perioada menstruatiei )


Nu stiu cum se face ca de foarte multe ori, pe oameni ii apuca dragostea tocmai in anumite perioade, cand sexul este oarecum mai greu de “practicat”. Vorbim despre sexul in timpul menstruatiei si despre cele mai bune solutii si metode.Pentru unele cupluri, sexul in aceasta perioada nu este nimic neobisnuit ori dezgustator, mai ales ca femeile se excita foarte usor in acest timp, si sunt mult mai usor de satisfacut.Totusi, pentru binele amandurora, trebuie sa urmati cativa pasi:Partenera stabilaEste de preferat ca in momentul in care experimentezi sexul in aceasta perioada, sa o faci cu o persoana pe care o iubesti si la care tii, astfel incat sa nu apara dezgustul sau macar sa fie doar intr-o foarte mica masura. Tine de psihic sa treci mult mai usor peste acest aspect, atunci cand este o femeie pe care o iubesti.


Foloseste prezervativulNu neaparat pentru ca exista riscul de ramane gravida ori pentru ca vorbim despre boli cu transmisie sexuale, ci pentru ca microbii se dezvolta foarte rapid in sange si pentru ca risti sa ai diverse probleme.Sexul analDaca partenera este de acord, puteti incerca sexul anal, in favoarea celui normal. Evident, nu este o regula, dar este o optiune ce poate fi luata in calcul.La dusPentru a evita patarea lenjeriei, cel mai bine este sa va "mutati cu sexul" sub dus. Acolo nu mai exista niciun risc de murdarire ori patare, plus ca scapati de orice fel de stres si este mai igienic.De obicei, femeile evita sa se lasa prada dorintelor in perioada mentruatiei fie din cauza durerii, fie din cauza jenei si a disconfortului, iar ceea ce este foarte important de stiut este faptul ca pentru a ajunge intr-un moment de intimitate pe perioada menstrei, este nevoie de foarte multa incredere in sine si in partener.Daca totusi nu isi doreste sa iti faca pe plac, nu insista si respecta-i dorinta. Pana la urma e doar o chestiune de cateva zile.

duminică, 15 februarie 2009

Descopera Romania :Piatra Neamt


Unul din cele mai vechi orase din Moldova, Piatra Neamt a devenit un adevarat oras de munte de cand partia de ski de pe dealul Cozla a fost amenajata urmind standardele cele mai moderne.
Din centrul orasului, chiar de langa gara, o telegondola te poarta pe deasupra cladirilor din Piatra Neamt, pana pe cel mai inalt varf al dealului Cozla. De aici, daca vremea o permite, poti porni pe partia special amenajata, lunga de aproape un kilometru si de dificultate medie, sau poti admira orasul si imprejurimile de la o inaltime considerabila. Pentru skiori, un telescaun a fost de asemenea amenajat, pentru transportul de la baza partiei inapoi sus.
Insa Piatra Neamt ascunde si alte obiective turistice. Chiar langa piata centrala a orasului este situat un ansamblu arhitectural format din Curtea Domneasca, din care s-au mai pastrat doar o parte din Pivnite (unde acum este organizat un mic muzeu), Biserica “Sf Ioan” si Turnul-clopotnita, simbol al orasului, construit in 1499 din piatra bruta si ctitorit de Stefan cel Mare.


Nu doar orasul te atrage in aceasta zona. Piatra Neamt poate fi o baza buna pentru descoperirea frumusetilor judetului Neamt. Cetatea Neamtului, , este probabil prima care iti vine in minte. Si probabil pe buna dreptate, pentru ca cetatea medievala din Moldova, ridicata in timpul lui Pentru I si atingindu-si perioada de glorie in timpul domniei lui Stefan cel Mare, este un important vestigiu al istoriei acestei zone si al Romaniei.
Alte obiective culturale in zona sunt Manastirea Razboieni, de asemenea ctitorie a lui Stefan cel Mare, sau Manastirile Agapia, Varatec sau Secu.
Pentru amatorii de natura, zona are un mare potential pentru drumetii si peisaje superbe. Lacuri naturale, rezervatii naturale si mai ales Cheile Bicazului, parte a unui Parc National atrag amatorii din toata tara

luni, 9 februarie 2009

FrenchKiss e numai la Kiss Fm


Seara de seara de luni pana miercuri incepand cu ora 22:30 si pana tarziu in noapte la ora o1,Kiss Fm iti prezinta scene din viata ta.Dany,Andreea si Oana intr-un cuvant ei sunt FRENCHKISS!!!

joi, 5 februarie 2009

Vedetele abereaza

Cotidianul britanic The Sun face un top al celor mai stupide fraze emise de „bombele blonde” celebre, de pretutindeni. De la Paris Hilton la Cameron Diaz, Jessica Simpson ori Britney Spears, iată câteva fragmente din ce au avut de spus diafanele dive...

- Paris Hilton, despre Wal-Mart (lanţ de magazine american): „Fac pereţi acolo?” (wall=perete, în limba engleză, n.r.)
- Jodie Marsh: „Eschimoşii nu sunt civilizaţi pentru că nu au magazine”
- Samantha Fox: „Am zece perechi de pantofi de sport, una pentru fiecare zi a săptămânii”
- Lady Victoria Hervey, despre persoanele fără adăpost: „E atât de rău să stai pe străzi iarna. Ar trebui să meargă într-un loc mai cald, în Caraibe de exemplu, unde ar putea să mănânce peşte proaspăt toată ziua”
- Britney Spears, despre Japonia: „Nu prea am vrut să merg în Japonia. Pur şi simplu pentru că nu îmi place să mănânc peşte. Şi am auzit că peştele e foarte popular acolo în Africa”
- Cameron Diaz: „Am observat gravitaţia de când eram foarte mică”
- Christina Aguilera: „Şi, unde se ţine Festivalul de la Cannes anul ăsta?”
- Britney, despre pedeapsa capitală: „Eu sunt pentru pedeapsa cu moartea. Cine comite nişte lucruri teribile trebuie să fie pedepsit pe măsură. Aşa, măcar îşi învaţă lecţia, pentru data viitoare”
- Britney, în primul său turneu: „Unde naiba e Australia, totuşi?”
- Pamela Anderson: „Nu mă gândesc la nimic prea mult. Dacă mă gândesc prea mult, mă cam înspăimânt”
- Brooke Shields: „Fumatul ucide. Dacă mori, pierzi o parte foarte importantă din viaţa ta”
- Emma Bunton: „Mi-aş dori ca bărbaţii să aibă sâni, pentru că îmi place cum se simt. E atât de amuzant – când înregistrez, cânt în timp ce îmi ţin mâinile pe fiecare dintre ei, poate e o chestie relaxantă”
- Cindy Crawford: „În studio, încerc să am un gând în minte, ca să nu am o privire goală”
- Anna Nicole Smith, despre atentatorii sinucigaşi: „Dar nu îi doare?”
- Paris Hilton, despre mişcările ei pe covorul roşu: „Nu mă prea gândesc, doar merg”
- Chantelle Houghton, despre George Galloway: “Se uită la noi de parcă am fi nişte fete stupide, nebune şi needucate. E un porc şovin, orice ar însemna asta”

Hoteluri ciudate in lume




Camere de hotel scufundate sau suspendate pe stâlpi, sunt câteva dintre elementele care fac ca timpul petrecut într-unul dintre următoarele hoteluri să fie o aventură.

Telegraph.co.uk a realizat lista celor mai ciudate hoteluri din lume. Camerele standard sunt înlocuite cu cele mai neobişnuite spaţii. Clasicul pat matrimonial este înlocuit cu paturi sculptate în gheaţă. Din fericire, acestea sunt prevăzute cu saci de dormit speciali, care ţin de cald chiar şi atunci când temperatura scade până la -40 de grade Celsius.
Cei care caută aventura pot opta pentru un hotel subacvatic. Clienţii trebuie să se scufunde la aproape patru metri sub apă pentru a ajunge în camere.
Proprietarul "Ariau Towers Hotels" din Brazilia a avut o idee inedită: un hotel la înălţime. Clienţii vor fi uimiţi să vadă în loc de holuri, pasaje aeriene.
Iar cei care suferă de rău de inaltime, pot alege să-şi petreacă vacanţa într-o grotă, undeva în Statele Unite în munţii Ozark.

Ce mai mari sani din lume apartin unei americance de 28 ani


Sheyla Hershey a intrat în Cartea Recordurilor la categoria cei mai mari sâni din lume. Texanca, în vârstă de 28 de ani, a avut nevoie de nouă operaţii pentru a ajunge la cea mai mare mărime înregistrată vreodată: 38KKK.
Ultima operaţie a fost efectuată la un spital din Brazilia, întrucât medicii americani au refuzat să îi mărească din nou sânii de teamă că aceştia vor exploda, potrivit New York Post.
Pentru a ajunge la măsura 38KKK, Hershey şi-a înjectat aproape patru litri de silicon.''Pentru mine mare înseamnă frumos. Nu cred că am niciun motiv să fiu îngrijorată'', a spus mândra posesoare a celor mai mari implanturi din lume.
Primele operaţii au fost plătite de fostul ei prieten, pe care tânăra de 28 de ani l-a părăsit după ce acesta a implorat-o să renunţe la efectuarea unor noi operaţii de mărire a sânilor.
''L-am iubit foarte mult, dar a trebuit să îl părăsesc pentru a-mi împlini visul'', a spus Sheyla Hershey, citată de Daily Star.

miercuri, 4 februarie 2009

Arta tatuajului


Originea tatuajului din Polinezia se pierde in negura timpurilor. E posibil ca aceasta sa se regaseasca in cultura migrantilor inainte ca acestia sa fi ocupat insulele. Un lucru e cert: valoarea estetica a tatuajelor i-a sedus dintotdeauna pe polinezieni. Tatuajul era o marca a frumusetii - una din exigentele sociale - in special in cazul barbatilor. Persoanele care executau tatuaje se bucurau de un inalt prestigiu in societate. Pentru a obtine pigmentii necesari, acestia ardeau fructe insirate pe tepuse ca niste frigarui. Prafurile arse, de diverse culori, erau diluate cu apa. In solutia obtinuta erau inmuiate varfuri sau instrumente in forma de pieptan cu dintii foarte ascutiti, confectionate din os sau carcasa de broasca testoasa, fixate pe un maner de lemn. Uneori se foloseau de mici ciocane din lemn pentru ca instrumentele de tatuaj sa patrunda mai bine in piele.
Cei care beneficiau din plin de mirajul tatuajelor erau, mai cu seama, locuitorii din Insulele Marchize. Cele mai complexe si rafinate motive erau destinate celor care aveau un rang inalt in societate. Intregul lor corp, inclusiv fata sau... limba, erau tatuate. Fata era, in general, tatuata in tente de culoare uniforma. Motivele erau grupate pe familii decorative, care sugerau cerul instelat, animale, elemente din natura sau erau combinatii de figuri lineare si geometrice. Dantura unui rechin, de pilda, era reprezentata de mici triunghiuri. Cele mai raspandite desene sugerau insa formele umane, inspirate din arta traditionala tiki.
Maestrii tatuajelor nu se hazardau sa efectueze desenele din imaginatie. Aveau la dispozitie numeroase modele pictate pe pietre netede, pe scanduri de lemn sau tulpini de bambus. Clientii isi alegeau din aceste esantioane modelele si, impreuna cu maestrii, se hotarau asupra compozitiilor. Femeile beneficiau doar de reprezentari simple, in special lineare, executate pe brate sau picioare. Razboinicii care se distingeau in lupte urmau sa poarte semne distinctive, in forma de triunghi sau in forma de tabla de sah. In unele desene realizate de calatori apar personaje cu fese integral tatuate. Probabil, prizonieri facuti in alte insule care ii slujeau pe invingatori. Tatuajele sunt practicate si azi, in special de tinerii polinezieni care vor sa-si afirme identitatea culturala sau sunt animati de motivatii personale. Cu ocazia unor sarbatori, in fiecare an se organizeaza festivaluri in care polinezienii isi afiseaza bogatia tatuajelor.

Pe urmele Regelui Arthur

Arthuromania nu constituie o noutate, fenomenul situandu-se in secolul XIII. Aventurile prestigiosului suveran pasioneaza multimile: intre anii 1200 si 1600 povestile despre regele Arthur sunt traduse in engleza, scotiana, franceza, italiana, portugheza, provensala, islandeza, elvetiana, suedeza, daneza, greaca, turca, rusa... chiar si in yiddish! Despre ce vorbesc ele?
Despre faptul ca Arthur era rege al Bretaniei (Anglia actuala) la inceputul Evului Mediu, ca era foarte viteaz si foarte pios, cautator al Graalului, posesor al unei spade miraculoase, Excalibur. Ca manuia cu abilitate armele. Ca a ucis o serie de monstri care populau Pamantul, invadatori barbari care nu-si taiau niciodata parul (saxoni). Ca se intalnea in mod regulat in superbul sau castel din Camelot cu prietenii sai cavaleri in jurul unei mese rotunde. Ca era curtenitor cu doamnele fiind in acelasi timp foarte atasat de superba sa sotie Guenievre. Pe scurt, avea un CV aproape perfect.
Un personaj fara „amprente”
Despre castelul sau nu se stie nimic; nici un indiciu care sa-l identifice. Despre spada sa? Nimic. Doar din descrierile unui autor medieval. Cautarea Graalului? Un truc inventat de calugari. Masa rotunda exista insa si se afla suspendata in ma-rele hol al castelului din Winchester. Dar aceasta masa a fost construita la 900 de ani dupa moartea regelui. A fost Arthur intr-adevar un rege adevarat? Dupa unii istorici, numele sau ar veni din latinul Artorius fiind vorba de un ofiter roman, (Roma a fost integral ocupata de Anglia timp de mai multe secole) un sef de razboi care ar fi luptat impotriva diversilor invadatori. S-au gasit chiar urme ale cartierului sau general. Istoria a fost insa modificata, Artorius devenind rege iar oamenii sai, cavaleri.
O alta pista e cea a lui Riothamus, rege al englezilor din acea epoca, ale carui fapte sunt atestate, un mare numar din ele corespunzand cu cele ale lui Arthur: lupte din Galia, faptul ca a fost tradat de cel caruia i-a incredintat regatul in absenta sa. Riothamus a murit insa prin anul 470. Nu a putut participa, asadar, la unele evenimente esentiale, cum ar fi de pilda, marea victorie atribuita lui Arthur impotriva saxonilor pe muntele Badon, prin anul 500.
S-ar putea vorbi si de un print scotian, un anume Artuir. Pe de alta parte, cariera sa nu e remarcabila. Mai ramane o ipoteza: prezenta anterioara a unui ilustru roman, un anume Lucius Artorius Castus, comandant trimis in nordul tarii pentru a lupta impotriva cotropitorilor scotieni. Dar aceste evenimente s-au derulat prin anul 175.

HAREMUL - Inchisoarea Femelilor Favorite

Chiar daca este cel mai adesea asociat societatilor medievale arabe, care i-au dat de altfel si denumirea („harim”, in limba araba, inseamna „locul interzis”), haremul reprezinta un fenomen social larg raspandit in Asia, marturii despre existenta unor asemenea palate ale placerilor provenind din China si India antica. In India, ele se numeau purdah sau zenana, in vechea Persie, andarun. Se spune ca regele hindus Tamba din Banaras (secolul VI i. Chr.) ar fi avut un harem cu 16.000 de femei – o cifra desigur exagerata, dar care ne da o idee despre importanta acordata acestei institutii. Peste aceasta armata de femei era stapana favorita regelui, frumoasa Sussondi, care il cucerise pe acesta, spune legenda, prin talentul ei la aruncatul zarurilor... Regii persi aveau si ei haremuri cu sute de fete si devenise o traditie ca, dupa o expeditie de prada, satrapii sa trimita suveranilor cele mai frumoase femei capturate.
Saracii eunuci bogati... Desigur, cele mai cunoscute haremuri au apartinut sultanilor turci, iar aceasta institutie, care de multe ori a dictat politica unui intreg imperiu, nu va dispare decat in 1909, odata cu abdicarea ultimului sultan, Abdul al-Hamid al II – lea. La ora actuala, oricat ar parea de curios, exista inca haremuri in unele tari arabe, dat fiind faptul ca religia islamica permite barbatilor sa aiba mai multe femei, functie de avere. Va imaginati, asadar, de ce „colectii” pot dispune bogatii seici petrolisti ai Arabiei... Haremul sultanilor turci adapostea sute de femei, dintre care multe nici nu ajungeau vreodata sa treaca prin patul stapanului, mucezind pana la batranete dincolo de zidurile intangibile ale palatului imperial. Toate erau sub supravegherea stricta a mamei sultanului, care alegea ea insasi favoritele pentru fiul sau, dintre cele mai frumoase si mai distinse tinere din harem, si a eunucilor. Acestia erau barbati care devenisera impotenti prin mutilarea sau indepartarea totala a organelor genitale externe. De obicei, lor li se taiau, inca din copilarie, testiculele, dar initial, in antichitate, solutia adoptata era una mult mai radicala: copiilor de sex masculin destinati sa devina eunuci nu li se mai dadea voie sa bea apa trei zile, apoi li se retezau, cu un brici ascutit, toate organele sexuale, legate cu o sfoara. Pentru a nu se infecta, rana era arsa cu fierul rosu si deasupra se presara cenusa. Timp de alte cateva zile, li se umezeau doar buzele cu apa, apoi, cand rana de sub pantece prindea coaja, li se administrau mari cantitati de apa. In cele din urma, lichidul venit pe tractul urinar reusea sa „sparga” coaja, intr-un loc, si de atunci inainte, bietii oameni urinau doar pe acolo... Putinii care rezistau acestui tratament – mortalitatea era de aproape 90% – intrau in slujba suveranilor.
Ultimul eunuc al ultimului imparat
Desi sunt asociati haremurilor orientale, eunucii au cunoscut gloria mai intai in societatea romana si cea bizantina (termenul eunouchos este de origine greaca si inseamna „pazitorii camerei de culcare”). Intr-adevar, in Roma imperiala, eunucii aveau ca sarcina paza imparatului si a sotiei acestuia, precum si educatia tinerelor lor odrasle. Si in China, unde eunucii au o traditie milenara, ei erau insarcinati cu supravegherea femeilor din casa imperiala. Interesant e faptul ca multi eunuci proveneau din familii nobile, care vedeau in castrarea fiilor lor o cale de a-si sluji imparatul. Privati de placerile sexuale, eunucii agoniseau averi uriase si deseori deveneau mai puternici decat stapanii lor. In secolul XVII, bunaoara, eunucul Wei Zhongxian a condus efectiv China, inchizandu-l pe imparat in harem! Un alt eunuc, Zheng He, a devenit amiral, descoperind se pare America inaintea lui Columb. Sun Yaoting, ultimul eunuc chinez a murit in 1996, la venerabila etate de 94 de ani, dupa ce-l slujise cu credinta pe ultimul imparat, Pu Yi.... Organizare si diversificare Revenind la harem, sa spunem ca, in afara sotiilor si concubinelor suveranului, ori a eunucilor, el mai gazduia si fiii naturali ai sultanilor, ce nu implinisera inca varsta maturitatii. De altfel, acesta era si scopul haremului: sa ofere cat mai multi potentiali urmasi la tron, intr-o perioada cand nivelul mortalitatii infantile era foarte crescut. Organizarea era exemplara si regulile respectate cu strictete. Imparatii chinezi dispuneau de o sotie principala – care purta titlul oficial de imparateasa, trei prime-concubine, noua sotii de rang secund, 27 concubine de rangul trei si 81 de ranguri mai mici, in total 121 de femei aflate permanent la dispozitia lor. Sultanii turci aveau, de obicei, 300 de femei, iar gradele erau in ordine inversa decat la chinezi: cele de rangul unul erau doar slujnice, cele de rangul doi se culcasera o singura data cu stapanul, cele de rangul trei treceau frecvent prin patul acestuia si in sfarsit, cele de rangul patru erau considerate „favorite”, ele daruindu-i sultanului copii. Desigur, dintre acestea cea mai apreciata era cea care ii oferea suveranului primul nascut de stirpe barbateasca. Daca micutul devenea candva, la randul sau, sultan, mama lui era numita sultana „valide”, primind puteri discretionare asupra intregului harem.
Odaliscele au inventat jocul de carti
Spre deosebire de femeile din haremurile turcesti, care puteau fi si sclave sau prizoniere de razboi, imparatii chinezi nu acceptau decat fete de rang inalt, provenite din randurile aristocratiei si beneficiind de o educatie fara cusur. Femeile sultanilor primeau aceasta educatie abia in harem, ele avand dascali eunuci care le invatau sa scrie, sa citeasca, sa cante la instrumente muzicale, si fiind initiate in arta placerilor de catre concubinele mai experimentate, in asa fel incat sa stie cum sa trezeasca simturile sultanului. Ca o anecdota, sa adaugam ca tot femeile din harem au fost cele care au inventat jocul de carti, probabil din plictiseala... Femeile care ii daruiau fii sultanului aveau un statut social foarte ridicat. Ele primeau propriile apartamente, erau inconjurate de armate intregi de servitoare si eunuci si adunau averi fabuloase. La turci, ca si la chinezi, sultanul isi alegea partenerele nu vazandu-le direct, ci admirand tablourile acestora, pictate de artistii de la curte. Abia dupa ce parcurgea o intreaga asemenea „expozitie”, sultanul era in masura sa decida daca o femeie merita sau nu sa fie aleasa... Recorduri incredibile Printre cele mai numeroase hareme atestate ca atare un loc fruntas il ocupa cel al seicului arab Ghiyas-ud-Din Khilji, care a domnit in secolul XV. Pana la varsta de 50 de ani, cand a preluat tronul, la moartea tatalui sau, acesta se dedicase exclusiv pasiunilor sale: vanatoarea si strangerea cat mai multor femei in harem. Daca auzea despre existenta vreunei fete frumoase, Ghiyas nu se lasa pana nu o cucerea, ori cu bani, ori cu forta armelor, declansand adevarate razboaie din aceasta cauza. Regele Mongkut al Siamului (1804-1868) se putea lauda si el cu 9000 de sotii si concubine, care locuiau intr-un oras special construit pentru ele, Nang Harm (Orasul femeilor cu val). Inconjurata de ziduri puternice, asezarea nu gazduia decat femei si eunuci, orice barbat in putere care indraznea sa patrunda acolo fiind ucis pe loc. Nu-i de mirare ca, avand o asemenea „baza de reproductie”, suveranul siamez a lasat in urma 66 de copii... Un alt campion in domeniu a fost hanul mongol Kublai (1215-1294), ce dispunea de 7000 de concubine, care erau inlocuite la fiecare doi ani de alte fete, tinere si proaspete.

In Peru exista un lac miraculos,unic in lume: Lacul care aduce copii

„Balta fertilitatii”, unul dintre cele mai stranii locuri de pe Terra, se afla in mijlocul unui desert arid, la aproape 70 km sud-est de capitala peruana Lima. Faima sa a depasit de mult granitele micului stat andin, ajungand chiar pana in Statele Unite, astfel ca astazi, mii de pelerini vin sa atinga malul miraculos si sa se scalde in apa despre care ei cred ca ar lecui pe loc orice problema de infertilitate sau impotenta.
Balta de la Chilca, asa este numit locul respectiv, e cunoscuta inca din timpul incasilor, existand marturii ale conchistadorilor spanioli privind ritualurile practicate aici. Se pare ca primii europeni care s-au scaldat in aceasta apa au fost doi ostasi spanioli ce dezertasera din micul detasament al lui Francisco Pizzaro. Ei au putut remarca imediat efectele „tratamentului”: casatorindu-se cu indigene, au avut o droaie de copii, reusind sa procreeze, dupa cum scrie cronicarul Rodrigo Diaz de Alcaya, „pana la 70 de ani, caci s-au scaldat in apa despre care se spune ca intinereste si pe care incasii se feresc sa o arate strainilor”. Acest secret desavarsit s-a pastrat pana in secolul XIX, cand balta a fost descoperita, intamplator, de o echipa de paleontologi americani, care nu au crezut insa nici o clipa in capacitatile sale miraculoase. Dar a fost de ajuns ca un bogat politician din New York, care incercase toate leacurile posibile pentru a scapa de impotenta, sa vina aici, sa se scalde si sa se vindece de meteahna sa, pentru ca vestea existentei „baltii virilitatii” sa se raspandeasca in toata America.
Localnicii numesc astazi intinderea de apa, care are forma aproximativa a unui cerc cu un diametru de 250 metri, „facatorul de gemeni”, fiindca femeile care au probleme de procreere si se scalda aici sau se ung cu malul mlastinii nasc negresit gemeni. Intrigati de aceste „miracole”, oamenii de stiinta americani au efectuat cercetari, in anul 1960, asupra apelor baltii si a namolului de aici, dar nu au putut gasi nimic neobisnuit in compozitia lor. „Tratamentele miraculoase efectuate aici nu pot fi puse, in aceste circumstante, decat pe seama autosugestiei!”, a declarat dr. Jose Ramon Estacar, de la un spital din Lima. Multi cred insa ca aceste vindecari minunate ar avea mai degraba legatura cu fenomenul OZN. Numai in ultimele decenii, deasupra baltii Chilca a fost semnalata prezenta a zeci de OZN-uri si „lumini misterioase”, de fiecare data evoluand noaptea. Numa Rueda, primarul micii localitati din preajma mlastinii, localitate numita tot Chilca, spune ca „Batranii nostri povesteau cum veneau aceste obiecte zburatoare si aruncau o substanta lichida in balta. Poate ca aceste posibile reziduuri abandonate de farfuriile zburatoare sunt raspunzatoare pentru efectele curative deosebite ale apelor baltii!”.

Luna va disparea de pe bolta cereasca?


Daca, privind Luna cu regularitate, aveti sentimentul ca ea pare tot mai mica, seara de seara, aflati ca acest fapt se petrece nu doar in mintea dumneavoastra, ci si in realitate! Fenomenul a fost de altfel deja confirmat de astronomii elvetieni de la Observatorul Cantonal din Zürich, care au efectuat o serie de masuratori sub conducerea dr. Alfred Zeeiman.
"Daca in primii ani ai deceniului sapte, atunci cand au inceput proiectele americane de cucerire a Lunii, astrul noptii avea un diametru estimat la circa 3888 km, astazi, dupa aproape patru decenii, acesta nu depaseste 3700 km! Scaderea este considerabila, caci in acest ritm, in câteva sute de ani, Luna va disparea de pe bolta cereasca! Dar efectele se vor manifesta mult mai devreme, prin maree devastatoare, ce se vor transforma cu timpul in veritabile valuri tsunami! Topirea gheturilor polare va fi accentuata, ducând la cresterea alarmanta a nivelului oceanului planetar, in vreme ce succesiunea obisnuita a zilelor si a noptilor va disparea total, urmând sa existe doar o zi de sase luni si o noapte la fel de lunga, ca in regiunile polare!", a avertizat specialistul elvetian.
Desi NASA a confirmat observatiile astronomilor din Tara Cantoanelor, nici un oficial al Agentiei Spatiale Americane nu s-a incumetat sa dea o explicatie pentru aceasta anomalie. Se vehiculeaza ideea ca expeditiile americane "Apollo" ar fi destabilizat rocile de la suprafata selenara, in Marea Linistii, iar acest fapt, coroborat cu gravitatia aproape nula de pe satelitul natural al Terrei a determinat o reactie in lant de ridicare a unor uriasi nori de praf si disiparea lor in spatiu.
NASA a catalogat aceasta ipoteza drept "puerila", admitând ca mai curând poate fi vorba despre un impact al Lunii cu un meteorit de proportii considerabile, care a dus efectiv la "ciobirea" serioasa a astrului noptii. Interesant este faptul ca cea din urma ipoteza este impartasita chiar si de unii oameni ai Bisericii, care vad in ea o materializare a profetiilor biblice ce vorbeau despre "Luna care va cadea de pe cer, cu putin timp inainte de sfârsitul lumii!". Cat timp ne mai desparte de aceasta presupusa "apocalipsa cosmica", ramâne insa de vazut...

Secretul memoriei perfecte

E indubitabil faptul ca, odata cu inaintarea in varsta, capacitatea de memorare se diminueaza si adesea apar, la nivel cerebral, procese degenerative – nu degeaba se spune ca batranii dau „in mintea copiilor”. Asta nu-i impiedica pe oameni la a visa sa-si pastreze calitatile cognitive intacte, chiar si la senectute. Iar savantii ne asigura ca, gratie unei diete imbunatatite putem nu doar trai mai mult ci si da in mintea... geniilor!
Potrivit unui studiu de ultima ora, realizat de o echipa de nutritionisti de la Universitatea Munster, varstnicii care consuma zilnic mai putine calorii decat in mod normal, timp de cateva luni, isi imbunatatesc considerabil memoria; concluziile studiului se alatura altor cercetari anterioare, care au aratat ca dietele restrictive aplicate animalelor de laborator au dus la prelungirea semnificativa a duratei de viata a acestora si la intarzierea instalarii afectiunilor specifice batranetii.

CHEIA MISTERULUI : scaderea nivelului de insulina

Studiul cercetatorilor germani a implicat 50 de batrani, normali sau supraponderali, media lor de varsta fiind de 60 de ani. Membrilor primului grup de voluntari li s-a cerut sa reduca aportul zilnic de calorii cu o treime, mai ales „taind” din portiile de mancare; al doilea grup a primit acelasi numar de calorii, dar a mancat mai sanatos decat de obicei, in principal grasimi nesaturate din peste si ulei de masline, iar al treilea grup nu a facut nici un fel de modificari in dieta.
Dupa trei luni, toti voluntarii au fost supusi unor teste de verificare a capacitatilor cognitive si memoriei, demonstrandu-se ca, dintre cele trei grupuri, doar cel care avusese dieta restrictionata prezenta imbunatatiri semnificative. De asemenea, s-a remarcat o scadere spectaculoasa a nivelului de insulina din sange si reducerea nivelului unei proteine ce favorizeaza aparitia inflamatiilor.
„Studiul demonstreaza fara echivoc ca un aport ridicat de calorii dauneaza nu doar inimii ci si creierului. Dupa stiinta noastra, rezultatele obtinute ofera prima dovada materiala certa ca restrictiile calorice imbunatatesc memoria la varstnici. Descoperirea ar putea ajuta la dezvoltarea de noi strategii de tratament pentru prevenirea imbatranirii cerebrale si a aparitiei unor boli precum Alzheimer, ca si pentru mentinerea unei perfecte sanatati a creierului la varste inaintate”, spune neurologul Mark Mattson.
Nu este deocamdata clar cum anume scaderea nivelului de insulina duce la imbunatatirea memoriei dar specialistul in metabolism Ken Fujioka considera ca „insulina este un mesager care transmite creierului informatii referitoare la rezervele de carbohidrati; pe masura ce restrictionam aportul caloric, nivelul de insulina scade si semnaleaza creierului ca exista pericolul de inanitie, obligandu-l sa functioneze mai bine, mai alert, pentru a gasi resurse de hrana si a supravietui”.
Si dr. Leigh Gibson, de la universitatea britanica Roehampton este de aceeasi parere, sugerand ca insulina are un efect mai pregnant asupra acelor regiuni din creier legate de memorie iar nivelul ridicat de insulina intalnit la oamenii cu diabet de tip II greu de controlat ar avea legatura cu tulburarile de memorie si afectarea functiilor cognitive. Totusi, nutritionistii atrag atentia ca o asemenea concluzie nu inseamna neaparat ca oricine reduce consumul caloric cu 33% va avea o memorie de elefant si o sanatate perfecta.
Dimpotriva, in unele cazuri adoptarea unei astfel de masuri ar putea fi chiar daunatoare: „Renuntarea la o treime din aportul caloric este semnificativa pentru cineva care nu este supraponderal si poate fi chiar periculoasa daca persoana respectiva are deja o greutate sub cea normala. Numai cu acordul medicului oamenii ar trebui sa apeleze la diete atat de restrictive precum aceasta”, atrage atentia Mark Mattson.

ABOUT SEX ep 11 (permite iubirii sa respire) >>> in exclusivitate numai pentru sexul feminin


Cand vine vorba de viata sexuala, intrebarea care apare cel mai staruitor este “cum sa pastram pasiunea intr-un cuplu de durata?”. Cei mai multi cred ca dragostea si sexul merg mana in mana. Si n-ar concepe una fara cealalta. Foarte frumos! Dar ce te faci cand iubirea persista, in timp ce pasiunea erotica s-a cam dus?... Vorba cantecului lui Nelly Furtado “Flames to dust, lovers to friends,/ Why do all good things come to an and?”…


Iubirea dureaza doi ani, zic unii. Eu nu cred. Iubirea e pentru totdeauna. Daca iubesti acum, iar peste cinci ani nu mai iubesti, se poate spune c-ai iubit cu adevarat? Insa pasiunea… da. Dureaza doi ani. Timp in care reusesti sa cunosti corpul celuilalt si pe fata si pe dos, mai bine decat propriul corp. Si, prin urmare, e foarte, foarte posibil sa te plictisesti. N-o sa fugi de-acasa in bratele unui alt barbat. Desi nici asta nu e exclus. Dar sexul o sa se transforme intr-o rutina agreabila, prea putin arzatoare, prea putin incitanta... Se poate evita asta? Sa vedem ce spun niste specialisti...


„Nu pot sa suport senzatia ca sexul a devenit plictisitor si pasiunea a murit” se plangea Ben, un barbat cu o multime de relatii la activ, niciuna mai lunga de sase luni. Terapeuta lui, Esther Perel, autoarea bestsellerului „Inteligenta erotica”, i-a spus: „Hai sa facem un exercitiu. Inspira! OK. Si acum tine-ti respiratia!” Evident ca dupa cateva minute Ben a fost nevoit sa expire. „De ce ai expirat? De ce n-ai ramas intr-o continua inspiratie?” l-a intrebat ea. Tot asa, relatia dintre barbat si femeie are nevoie de doua miscari diferite si antagonice: intimitatea si pasiunea. Prima tendinta este cea de apropiere, de marire a intimitatii pentru a beneficia de un sentiment de siguranta si familiaritate cu celalalt. A doua, in directie exact opusa, presupune „indepartarea” de celalalt, necesara pentru a se genera pasiunea.


Imagineaza-ti ca tu si cu iubitul tau ati fi legati cu un elastic. Daca stati mereu aproape, firul elasticului e flasc si lipsit de tensiune. Daca e mereu intins, pasiunea e mare, insa lipseste sentimentul de siguranta si intimitate. Julia s-a despartit de prietenul ei, satula de nesiguranta in care acesta o tinea mereu. Vine sau nu vine? De ce nu vrea sa ne mutam impreuna? Cand are de gand sa ma ceara de nevasta? Pasiunea era, intr-adevar, mare. Partidele lor de sex scoteau scantei. Insa pe urma ea ramanea dezolata, tanjind dupa siguranta, atasament, intimitate cu el. E povestea diametral opusa. Ben tanjeste dupa mai multa pasiune. Julia dupa mai multa intimitate. Ben ar vrea doar sa inspire. Julia, doar sa expire. Paradoxul iubirii este ca nu poti alege intre „inspir” si „expir”. Sunt la fel de necesare amandoua. Si maiestia de a „dansa” facand „miscari” de apropiere si indepartare face din noi niste iubiti priceputi.


Evident, armonizarea cu celalalt e importanta. Daca el vrea spatiu si pasiune, chiar daca isi sacrifica pentru asta sentimentele de atasament si intimitate, iar tu esti gata sa renunti la pasiunea sexuala de dragul stabilitatii si a angajamentelor... impasul e gata. Iubirea are nevoie sa... respire! Singura modalitate in care poti avea si capra si varza, este sa permiti ambele „miscari” cu aceeasi „mobilitate”. Pasiunea are nevoie de aventura, de un anumit sentiment de nesiguranta, mister si necunoscut. Intimitatea are neoie de apropiere, prezenta, familiar. In general, oamenii aleg sa ramana impreuna, de dragul stabilitatii, al copiilor, al comoditatii si se resemneaza cu ideea ca pasiunea dispare. Sexul nu e atat de important, cred ei. Poate ca nu. Se poate trai foarte bine si fara el. Dar de ce sa alegi intre intimitate si pasiune cand poti sa le ai pe amandoua?

marți, 3 februarie 2009

Anca Parghel - O Viata In Ritm De Jazz


Comparata adesea cu Maria Callas si Ella Fitzgerald, Anca Parghel, posesoarea unei voci iesite din comun, a reusit sauimeasca o lume intreaga cu vocea si pasiunea ei pentru muzica.
Una dintre cele mai bune voci de jazz din Romania, Anca Parghel parea ca nu va fi invinsa de nimeni si de nimic. In primavara anului 2008 lansase impreuna cu Tom Boxer si Fly Project albumul „Zamorena“, iar „Atomik Anca“, asa cum le placea prietenilor sai sa o numeasca, deborda de energie. La 51 de ani, dupa o lupta cu o boala necrutatoare care i-a dat tarcoale in ultimii ani, artista, care nu parea a avea mai mult de 35 de ani, a plecat din aceasta lume in care a trait si a cantat cu patima.
Copilul nascut in Bucovina intr-o familie saraca si maturizat precoce a fost unul extrem de talentat, invatand sa se descurce in orice situatie. Iar Anca Parghel nu a umblat cu jumatatile de masura. A trait, a iubit, a cantat si a dansat cu intensitate, s-a daruit enorm, s-a zbatut sa razbeasca, urmandu-si fara nicio abatere drumul care ii era scris. Desi si-a dorit initial sa fie chirurg, a sfarsit prin a deveni medic de suflete.
A facut muzica la superlativ, declarand in repetate randuri ca muzica a ales-o pe ea si nu invers. A deprins tainele acestei meserii la Liceul de Muzica si apoi la Conservatorul din Iasi, iar ulterior a trecut la catedra predand canto, pian si improvizatie la Liceul de Muzica din Suceava, la Conservatorul din Bucuresti, dar si in Belgia, Germania sau Marea Britanie. Anca a urcat pe scena alaturi de nume mari ale muzicii romanesti, cantand impreuna cu Johnny Raducanu si Mircea Tiberian, dar colaborand si cu celebritati din jazz-ul mondial precum Billie Hart, Archie Shepp, Larry Coryell sau Thomas Stanko. Cel mai bine parea insa sa se simta atunci cand canta alaturi de fiii sai, Ciprian (bass) si Tudor (percutie).


Anca a iubit cu aceeasi pasiune cu care a cantat. La 14 ani, s-a indragostit nebuneste de pictorul Virgil Parghel, caruia i-a pozat si cu care s-a casatorit la 18 ani. La 19 l-a nascut pe Ciprian, iar dupa patru ani l-a avut pe Tudor. Iubirea dintre cei doi a durat pana in 1997, cand cantareata si-a luat cei doi copii si a plecat in Belgia, unde castigase un post de profesoara de canto la Conservatorul Regal din Bruxelles.
Cand a fost diagnosticata prima data cu cancer, Anca a ales sa se salveze prin muzica si rugaciune. „Imi face bine sa cant... Trag pana pic. Misiunea mea trebuie dusa pana la capat“, spunea artista. Si Anca s-a tinut de cuvant, cantand pana in ultimele clipe cu vocea sa inconfundabila, care se intindea pe nu mai putin de patru octave.
Lectia de muzica
A inceput sa cante jazz in facultate cand l-a intalnit pe dirijorul Ion Baciu Jr.
Incepand din 1984 a participat la marile festivaluri de jazz din tara si din strainatate, cantand la Bucuresti, Sibiu, Costinesti, Leipzig, Varsovia, Viena, München, Zagreb sau Bratislava.
Si-a lansat primul sau album la varsta de 29 de ani, iar in cariera sa a scos 14 discuri.
Printre albumele lansate se afla: „Tinerii danseaza“ (1986), „Magic Bird“ (1988) cu Mircea Tiberian, „Jazz, My Secret Soul“ (1994), „Indian Princess“ (1995), „Midnight Prayer“ (1996), „Primal Sound“ (1999) sau „Zamorena“ (2008).
Single-ul „Brasil“, lansat impreuna cu Tom Boxer si Fly Project si filmat chiar in Brazilia, a facut furori, devenind rapid hit.

ABOUT SEX ep 10 (de ce este recomandat sexul?)

Doriti sa va simtiti mai in forma, sa dormiti mai profund, sa indepartati oboseala si stresul, sa slabiti. Si sa traiti mai mult? Atunci indreptati-va direct spre dormitor, pentru ca sexul este "medicamentul-minune". Cercetatorii au descoperit ca sexul are toate aceste efecte benefice si chiar altele in plus.
Studiile au aratat ca sexul face adevarate minuni, in moduri la care nici nu va ganditi. Cea mai recenta dovada vine dintr-un studiu realizat la Sheffield University de medicii Merryn Gott si Sharon Hinchcliff. Cei doi specialisti au descoperit ca cuplurile vechi care fac dragoste cu regularitate se afla intr-o forma fizica si psihica mai buna decat cei care fac sex mai rar. Dr. Gott a analizat cazurile a 70 de cupluri casatorite si spune: "Sexul pare sa fie important in ceea ce priveste increderea in sine, indiferent de varsta". Inima sanatoasa.A face sex de trei ori pe saptamana, cel putin 20 de minute, duce la reducerea la jumatate a riscului aparitiei unei boli de inima. "Unii oameni se ingrijoreaza, gandindu-se ca o partida de sex le poate afecta sanatatea in sens negativ. Aceste cazuri, in care inima are de suferit sunt extrem de rare. Daca puteti urca treptele, atunci inseamna ca puteti face si sex - ceea este mult mai placut, oricum", explica dr. Gott.

Muschi puternici.O partida de sex intareste muschii pelvisului, posteriorului, bratelor si coapselor. Dr. Gott explica: "Sexul relaxeaza muschii, asa ca este un tratament foarte bun in special pentru durerile de spate pe care le au multe femei.
Cele mai eficiente pozitii pentru dureri de spate sunt cea a misionarului sau femeia deasupra". Mai putin stres.Stresul este un adevarat ucigas al pasiunii. Insa o partida de sex produce substanta chimica numita dopamina, care anihileaza hormonii de stres. Numai 20 de minute de sex au ca rezultat doua ore de relaxare. "Sexul facut cu regularitate este un adevarat eliminator de stres si poate preveni durerile de cap, tensiunea nervoasa, s.a.... asa ca ganditi-va de doua ori inainte de a folosi durerea de cap ca scuza", comenteaza medicul.
Somn mai bun.Un pui de somn dupa momentele de pasiune poate constitui un subiect de gluma in cuplu, dar expertii spun ca este ceva natural. Nivelul hormonului oxytocina, care provoaca somnul, creste de cinci ori in momentul orgasmului. Aceasta inseamna ca femeile vor pica de somn cam la 20-30 de minute dupa orgasm, in timp ce barbatii nu vor mai putea tine ochii deschisi cam in doua-cinci minute. "Acest lucru explica de ce se doarme atat de bine dupa un act sexual reusit si de ce barbatii adorm foarte usor dupa ce fac dragoste. Pentru ambele sexe, acesta este unul din cele mai bune remedii impotriva insomniei", este comentariul medicului.
Sistem imunitar mai puternic.Cercetatorii americani au descoperit ca persoanele care fac sex cu regularitate prezinta constant un nivel mai ridicat de imunoglobulina A in organism decat celelalte. La barbati, o partida de sex ridica nivelul de testosteron, substanta care intareste oasele si ajuta la transportul DHEA prin organism, un element esential pentru un sistem imunitar puternic. De asemenea, cercetatorii au constatat ca femeile care au suferit de cancer la san si care au relatii sexuale frecvente se refac mai rapid decat celelalte. "In cazul multor forme de exercitii fizice, sistemul imunitar are de suferit, dar acest lucru nu se intampla in cazul sexului", afirma dr. Gott.
Reducerea greutatii.Hormonul DHEA ajuta la intarirea oaselor, dar mai are si un alt avantaj pentru organism: ajuta la scaderea in greutate. El actioneaza, alaturi de hormonul feminin estrogen, pentru a creste "ciclul acizilor grasi", care maresc rata metabolismului si ajuta femeile sa arda caloriile. De asemenea, el ajuta la reducerea nivelului colesterolului la ambele sexe. In timpul unei partide de sex se ard o suta de calorii pe ora. "Daca vreti sa scapati de kilogramele in plus, o viata sexuala activa este exact ceea ce va trebuie", spune medicul.Activitatea fizica creste nivelul de oxigen, stimuleaza fluxul sanguin si impinge celulele tinere ale pielii la suprafata, ceea ce determina o infatisare mai tanara si o stare de spirit mai buna. "Inca nu se stie daca arati mai tanar pentru ca faci mult sex sau faci mult sex pentru ca arati tanar. Oricum ar fi, merita incercat!", comenteaza medicul britanic.

ABOUT SEX ep 9 ( relatiile )

A fi atras de cineva este ceva excitant, dar poti avea o stare de nerabdare sa afli daca cealalta persoana simte la fel pentru tine. Daca o întâlnire duce la o relatie, acest lucru poate fi foarte benefic pentru tine: vei avea pe cineva (care nu face parte din familie) cu care sa îti împarti timpul si în care sa ai încredere, etc. Sexul este o parte importanta a multor relatii. Nu neaparat actul sexual propriu-zis, ci si sarutul, atingerile. Nu trebuie sa faci sex cu cineva pentru ca te întâlnesti cu acea persoana.Prima întâlnire doua puncte de vedere:"Prima fata cu care m-am întâlnit a fost Laura, o colega de clasa. Cred ca si-a facut o parere foarte proasta despre mine. Am fost la film si, imediat ce ne-am asezat, eu am încercat sa o sarut. Ea mi-a raspuns oarecum, iar eu m-am gândit: <> si i-am bagat mâna pe sub bluza. Nu prea a fost de acord cu asta, spunându-mi ca vrea sa mearga acasa. Dupa un timp mi-am dat seama ce lucru stupid am facut. Nu poti grabi lucrurile, deoarece nu tuturora le plac exact si în acelasi timp lucrurile care îti plac tie."Desi îl placeam pe Ionut, când am iesit împreuna a fost un esec total. Am fost la film, dar nu am putut sa vad decât doua minute din acel film. Ne-am asezat, s-au stins luminile si apoi tot ce stiu e ca a sarit pe mine. Cred ca am fost prima lui partenera, deoarece saruta groaznic. Dupa aceea mi-a bagat mâna sub bluza, si, totusi era prima întâlnire! Îmi plac acele lucruri, dar vreau sa le fac atunci când am chef."Mergi înainte A avea o relatie poate fi foarte bine. A fi placut de cineva îti poate da senzatii marfa. Multi oameni se simt mai încrezatori atunci când au o relatie. Este greu sa mentii o relatie. Trebuie sa depui eforturi în acest sens. Pot exista tensiuni între parteneri si presiuni din afara. De exemplu prietenii tai îti pot spune ca nu mai petreci timp cu ei.Poti simti ca reputatia ta depinde de persoana cu care te întâlnesti. Este foarte usor sa devii gelos si posesiv si sa te întrebi daca prietena /prietenul tau se întâlneste si cu altcineva. S-ar putea sa nu poti vorbi cu partenerul(a) despre aceste lucruri, dar poti apela la o persoana în care ai încredere. Posesivitatea poate parea la început un semn de dragoste, dar dupa aceea acest lucru enerveaza pe celalalt.Despartirea Foarte putini oameni ramân pentru totdeauna cu persoana cu care au prima relatie. Unii oameni se simt încatusati într-o relatie. Oamenii care stau împreuna doar de dragul de a fi cu cineva nu se simt prea bine si nu sunt potriviti unul pentru celalalt. Relatiile se termina din foarte multe motive. De exemplu pentru ca lucrurile devin prea serioase sau pentru ca unul dintre parteneri se simte folosit sau pur si simplu vrea sa faca altceva. Poate fi foarte dificil sa te desparti, pentru ca poti simti ca ranesti pe cineva. Dar, uneori, despartirea este o usurare pentru amândoi.Vorbeste despre sentimentele tale Acest lucru poate ajuta. Poate sa te faca sa nu te mai simti singur si-ti poate da sansa de a gasi oameni cu aceleasi sentimente ca ale tale. Vorbind cu oameni care au trecut prin acelasi lucru ca si tine îti poate fi de folos. Cei cu care vorbesti pot fi personae pe care le admiri sau cu care te întâlnesti. Persoanele cu cere vorbesti ar trebui sa fie personae cu care te simti relaxat/(a) si în care ai încredere. Poate fi chiar un parinte, daca ai o relatie foarte buna cu acesta. A vorbi cu cei care nu-ti sunt foarte apropiati nu este un lucru bun.

luni, 2 februarie 2009

Limbaj agresiv in cuplu

NU intotdeauna folosirea unui limbaj agresiv denota o relatie de cuplu instabila!!!

Psihologii au studiat foarte amănunţit fenomenele care se intâmplă in cuplul reunit in urma unor despărţiri temporare pe durate diferite. Cercetătorii au observat că reunirea cuplurilor este insoţită de succes in puţine cazuri Cauzele sunt multiple si deseori extrem de complexe. Dimpotrivă, puţinele reusitele in viaţa unui cuplu care a fost dezechilibrat de tragedia unei despărţiri se datorează atât sentimentelor de atasament afectiv, unei compatibilităţi comportamentale si psihologice a ambilor parteneri, si mai ales acceptării unor compromisuri. De ce apare dorinţa de impăcare Cei mai mulţi dintre noi spunem că dorul, iubirea si obisnuinţa ne imping către dorinţa de a reveni la partenerul de care ne-am despărţit. Mecanismul real care creează această tendinţă este insă mult mai complex decât am bănui. Astfel, pot exista situaţii in care, din diferite motive, sentimentele de iubire s-au năruit in cazul ambilor parteneri. Si, cu toate acestea, apare dorinţa de revenire la vechiul partener. În acest caz poate fi vorba de mai multe aspecte psihologice care apar mai ales in cazul femeilor si adolescenţilor de ambele sexe. Este vorba de o formă de atasament de tip mamă-pui in care, desi nu se mai manifestă iubirea, simţim nevoia unui anumit tip de apropiere de cineva anume. Astfel, desi stim că am căpătat chiar repulsie faţă de felul de a fi al fostului partener, instinctiv dorim apropierea sa. Acest sentiment apare in mod foarte asemănător cu dorul de o rudă sau prieten alături de care ne-am petrecut copilăria. Nu acelasi lucru este dependenţa psihică de un partener, ca in cazul unui drog. Asa cum arată cercetătorii psihologi americani, numai in 15% din cazuri femeile doresc să revină la fostul partener datorită unei dependenţe asemănătoare ca mecanism cu toxicomaniile. În aceste 15% din cazuri este vorba numai de acele femei cărora partenerii le oferă zilnic trăiri plăcute, mângâiere si, nu in ultimul rând, plăceri intime. La vârsta adolescenţei, dar si la femeile cu o vârstă psihologică foarte tânără, poate apărea si dependenţa strictă de un anume tip de comportament si plăcere obţinută in viaţa intimă. În acest caz, de obicei, despărţirea provoacă o reală tragedie. Acest lucru se intâmplă datorită faptului că un anumit tip de comportament fidel in intimitate, asociat cu o anumită comunicare prin feromoni creează un mecanism nervos special pentru obţinerea stărilor de plăcere erotică. Acest mecanism determină o anumită formulă a descărcărilor de endorfine si occitocine, si este dificil de inlocuit prin prezenţa in intimitate a altui partener. Ca urmare, apare o stare de neliniste foarte asemănătoare cu sevrajul la morfină sau heroină. Există cazuri in care toate aceste probleme psiho-biologice apărute după despărţire creează dorinţa de revenire la fostul partener. Se subinţelege că, pe lângă acesti factori, apare si dependenţa de rutina din cuplu, care este diferită de dependenţa de comportamentul si firea partenerului, fără a mai vorbi de nostalgia amintirilor, relicve ale clipelor frumoase sau eventualele complexe de vinovăţie. Toate acestea creează uneori o stare de alertă si disconfort psihic ce conduc către o dorinţă nestăpânită de reintoarcere la vechiul partener chiar dacă sentimentul de iubire pentru el este slab sau aproape inexistent. Este bine sau nu să o luăm de la capăt? De la bun inceput este bine să stim că o relaţie care a suferit o despărţire, mai ales dacă a fost de lungă durată, are foarte mici sanse de refacere, in cazul in care nu suntem dispusi la compromisuri, iar sentimentele nu ne ajută indeajuns. Totodată, trebuie să stim că toate cauzele care ne imping spre reintoarcerea la fostul iubit sau partener nu sunt o dovadă că avem voinţă si putere de a ne readapta si a lupta cu noi pentru ca armonia să poată domni in cuplul refăcut. Lucrurile stau extrem de complex si totul depinde de circumstanţele vechi ale despărţirii de prezent si, nu in ultimul rând, de strategia de readaptare. Cazul in care „celălalt” doreste revenirea Dacă el, bărbatul, este cel care a decis să vă despărţiţi, este vorba de o situaţie in care partenerul este cel instabil afectiv, usor imatur, a cărui raţiune este supusă emoţiilor si stărilor afective de moment. În acest caz, dacă despărţirea a fost de scurtă durată, adică in jur de 30 de zile, trebuie să ne gândim foarte bine la cauza pentru care el sau ea a luat această decizie. Poate fi vorba de un moft, o rătăcire de moment, care a intunecat temporar raţiunea. În cazul in care femeia este dispusă să accepte si alte socuri de acest gen, ce vor urma cu siguranţă in următorii 3-4 ani, poate accepta, in cazul in care il iubeste si simte că sentimentele sale sunt totusi aprinse. Riscul ca un bărbat să recidiveze in această atitudine este major, chiar dacă in următoarele luni sau in primul an se va purta foarte frumos si va dovedi că este stabil. Este foarte important ca el să stie că a primit o a doua si ultima sansă, iar tonul pe care i se spune acest lucru trebuie să fie pe cât se poate de grav si rece. Dacă despărţirea de maximum o lună a fost cauzată de o aventură in care el a fost sedus sau seducător, riscul de recidivare este si mai mare. Este de preferat ca femeia să renunţe la reimpăcare, indiferent de promisiuni. Bineinţeles că dacă acceptă o viaţă de cuplu liberă si nu este geloasă, atunci poate risca in cazul in care crede că o iubeste. Dacă despărţirea a durat mai mult de o lună, este posibil să nu fie vorba doar de o rătăcire de moment sau de o plasă de seducţie, ci de ceva mult mai serios. Un bărbat care poate sta despărţit peste 6 luni de fosta parteneră si apoi revine, poate indica următoarele posibile aspecte: 1. o crede pe ea vinovată de ceva; 2. a apărut monotonia in cuplu si se plictisea in prezenţa ei; 3. nu mai are un sentiment prea puternic faţă de ea; 4. nu a iubit-o niciodată; 5. este dependent de libertatea de a avea contacte cu mai multe femei; 6. consideră că merită un alt viitor decât cel pe care l-ar avea impreună cu ea; 7. a fost indrăgostit de cineva pentru care poate avea sentimente puternice sau mai puternice decât cele pentru ea; 8. anturajul sau părinţii i-au dictat decizia; 9. are probleme psihologice de tip ciclotimic (maniaco-depresiv); 10. se simte incapabil de a continua relaţia din motive materiale sau a definirii statutului social - aspecte mai importante decât dragostea pentru ea. În toate aceste cazuri este vorba de o problemă destul de gravă, cu foarte puţine sanse de reusită, dacă femeia isi doreste un cuplu in care să se poată strecura fericirea. Numai in cazul in care simte că este bărbatul capabil de schimbare si sentimentele sale par mai puternice, poaţe accepta câteva luni de probă. Dacă bărbatul a decis despărţirea Revenirea noastră in cazul in care partenerul a dorit despărţirea este un act extrem de curajos si totodată riscant. Dacă bărbatul este cel care a hotărât ruperea relaţiei, o revenire din partea femeii va fi considerată ca o slăbiciune enormă de către peste 90% din reprezentanţii asa-zisului „sex tare”. Ca urmare, indiferent de cauzele obiective sau subiective ale despărţirii, cei mai mulţi bărbaţi care acceptă refacerea cuplului vor deveni extrem de dominanţi. O femeie reintoarsă in cuplu după ce el a inlăturat-o va deveni, cel mai probabil, o mică sclavă care va trebui să lase permanent de la ea pentru ca el să nu revină asupra deciziei. Un bărbat incurajat in dominanţa asupra femeii poate fi cel mai nefericit caz al unui cuplu, chiar si dacă există o fărâmă de iubire in sufletul său. Dacă femeia a decis despărţirea În cazul in care ea a decis despărţirea si după o vreme doreste revenirea la fostul partener apare o problemă la fel de mare ca si in cazul in care el ar fi părăsit cuplul. De această dată, in 70% din cazuri bărbatul va incerca in mod inconstient sau constient să se răzbune pentru suferinţa care i-a fost provocată prin decizia femeii, care l-a umilit. Ca urmare, dacă aceasta nu este dispusă să facă mari compromisuri si să accepte uneori dominanţa bărbatului, ar fi bine să se mai gândească inainte de a reveni. În cazul in care bărbatul o iubeste foarte mult si ea simte că educaţia il poate ajuta să refacă definitiv cuplul, comportamentul ei, mângâierile si respectul faţă de el pot ajuta la inceperea unei noi vieţi, poate mai fericită ca inainte. Pentru aceasta este insă foarte important ca el să simtă că femeia regretă decizia pe care a luat-o si că sentimentele ei au rămas stabile.

O noua sansa?


Psihologii au studiat foarte amănunţit fenomenele care se intâmplă in cuplul reunit in urma unor despărţiri temporare pe durate diferite. Cercetătorii au observat că reunirea cuplurilor este insoţită de succes in puţine cazuri Cauzele sunt multiple si deseori extrem de complexe. Dimpotrivă, puţinele reusitele in viaţa unui cuplu care a fost dezechilibrat de tragedia unei despărţiri se datorează atât sentimentelor de atasament afectiv, unei compatibilităţi comportamentale si psihologice a ambilor parteneri, si mai ales acceptării unor compromisuri. De ce apare dorinţa de impăcare Cei mai mulţi dintre noi spunem că dorul, iubirea si obisnuinţa ne imping către dorinţa de a reveni la partenerul de care ne-am despărţit. Mecanismul real care creează această tendinţă este insă mult mai complex decât am bănui. Astfel, pot exista situaţii in care, din diferite motive, sentimentele de iubire s-au năruit in cazul ambilor parteneri. Si, cu toate acestea, apare dorinţa de revenire la vechiul partener. În acest caz poate fi vorba de mai multe aspecte psihologice care apar mai ales in cazul femeilor si adolescenţilor de ambele sexe. Este vorba de o formă de atasament de tip mamă-pui in care, desi nu se mai manifestă iubirea, simţim nevoia unui anumit tip de apropiere de cineva anume. Astfel, desi stim că am căpătat chiar repulsie faţă de felul de a fi al fostului partener, instinctiv dorim apropierea sa. Acest sentiment apare in mod foarte asemănător cu dorul de o rudă sau prieten alături de care ne-am petrecut copilăria. Nu acelasi lucru este dependenţa psihică de un partener, ca in cazul unui drog. Asa cum arată cercetătorii psihologi americani, numai in 15% din cazuri femeile doresc să revină la fostul partener datorită unei dependenţe asemănătoare ca mecanism cu toxicomaniile. În aceste 15% din cazuri este vorba numai de acele femei cărora partenerii le oferă zilnic trăiri plăcute, mângâiere si, nu in ultimul rând, plăceri intime. La vârsta adolescenţei, dar si la femeile cu o vârstă psihologică foarte tânără, poate apărea si dependenţa strictă de un anume tip de comportament si plăcere obţinută in viaţa intimă. În acest caz, de obicei, despărţirea provoacă o reală tragedie. Acest lucru se intâmplă datorită faptului că un anumit tip de comportament fidel in intimitate, asociat cu o anumită comunicare prin feromoni creează un mecanism nervos special pentru obţinerea stărilor de plăcere erotică. Acest mecanism determină o anumită formulă a descărcărilor de endorfine si occitocine, si este dificil de inlocuit prin prezenţa in intimitate a altui partener. Ca urmare, apare o stare de neliniste foarte asemănătoare cu sevrajul la morfină sau heroină. Există cazuri in care toate aceste probleme psiho-biologice apărute după despărţire creează dorinţa de revenire la fostul partener. Se subinţelege că, pe lângă acesti factori, apare si dependenţa de rutina din cuplu, care este diferită de dependenţa de comportamentul si firea partenerului, fără a mai vorbi de nostalgia amintirilor, relicve ale clipelor frumoase sau eventualele complexe de vinovăţie. Toate acestea creează uneori o stare de alertă si disconfort psihic ce conduc către o dorinţă nestăpânită de reintoarcere la vechiul partener chiar dacă sentimentul de iubire pentru el este slab sau aproape inexistent. Este bine sau nu să o luăm de la capăt? De la bun inceput este bine să stim că o relaţie care a suferit o despărţire, mai ales dacă a fost de lungă durată, are foarte mici sanse de refacere, in cazul in care nu suntem dispusi la compromisuri, iar sentimentele nu ne ajută indeajuns. Totodată, trebuie să stim că toate cauzele care ne imping spre reintoarcerea la fostul iubit sau partener nu sunt o dovadă că avem voinţă si putere de a ne readapta si a lupta cu noi pentru ca armonia să poată domni in cuplul refăcut. Lucrurile stau extrem de complex si totul depinde de circumstanţele vechi ale despărţirii de prezent si, nu in ultimul rând, de strategia de readaptare. Cazul in care „celălalt” doreste revenirea Dacă el, bărbatul, este cel care a decis să vă despărţiţi, este vorba de o situaţie in care partenerul este cel instabil afectiv, usor imatur, a cărui raţiune este supusă emoţiilor si stărilor afective de moment. În acest caz, dacă despărţirea a fost de scurtă durată, adică in jur de 30 de zile, trebuie să ne gândim foarte bine la cauza pentru care el sau ea a luat această decizie. Poate fi vorba de un moft, o rătăcire de moment, care a intunecat temporar raţiunea. În cazul in care femeia este dispusă să accepte si alte socuri de acest gen, ce vor urma cu siguranţă in următorii 3-4 ani, poate accepta, in cazul in care il iubeste si simte că sentimentele sale sunt totusi aprinse. Riscul ca un bărbat să recidiveze in această atitudine este major, chiar dacă in următoarele luni sau in primul an se va purta foarte frumos si va dovedi că este stabil. Este foarte important ca el să stie că a primit o a doua si ultima sansă, iar tonul pe care i se spune acest lucru trebuie să fie pe cât se poate de grav si rece. Dacă despărţirea de maximum o lună a fost cauzată de o aventură in care el a fost sedus sau seducător, riscul de recidivare este si mai mare. Este de preferat ca femeia să renunţe la reimpăcare, indiferent de promisiuni. Bineinţeles că dacă acceptă o viaţă de cuplu liberă si nu este geloasă, atunci poate risca in cazul in care crede că o iubeste. Dacă despărţirea a durat mai mult de o lună, este posibil să nu fie vorba doar de o rătăcire de moment sau de o plasă de seducţie, ci de ceva mult mai serios. Un bărbat care poate sta despărţit peste 6 luni de fosta parteneră si apoi revine, poate indica următoarele posibile aspecte: 1. o crede pe ea vinovată de ceva; 2. a apărut monotonia in cuplu si se plictisea in prezenţa ei; 3. nu mai are un sentiment prea puternic faţă de ea; 4. nu a iubit-o niciodată; 5. este dependent de libertatea de a avea contacte cu mai multe femei; 6. consideră că merită un alt viitor decât cel pe care l-ar avea impreună cu ea; 7. a fost indrăgostit de cineva pentru care poate avea sentimente puternice sau mai puternice decât cele pentru ea; 8. anturajul sau părinţii i-au dictat decizia; 9. are probleme psihologice de tip ciclotimic (maniaco-depresiv); 10. se simte incapabil de a continua relaţia din motive materiale sau a definirii statutului social - aspecte mai importante decât dragostea pentru ea. În toate aceste cazuri este vorba de o problemă destul de gravă, cu foarte puţine sanse de reusită, dacă femeia isi doreste un cuplu in care să se poată strecura fericirea. Numai in cazul in care simte că este bărbatul capabil de schimbare si sentimentele sale par mai puternice, poaţe accepta câteva luni de probă. Dacă bărbatul a decis despărţirea Revenirea noastră in cazul in care partenerul a dorit despărţirea este un act extrem de curajos si totodată riscant. Dacă bărbatul este cel care a hotărât ruperea relaţiei, o revenire din partea femeii va fi considerată ca o slăbiciune enormă de către peste 90% din reprezentanţii asa-zisului „sex tare”. Ca urmare, indiferent de cauzele obiective sau subiective ale despărţirii, cei mai mulţi bărbaţi care acceptă refacerea cuplului vor deveni extrem de dominanţi. O femeie reintoarsă in cuplu după ce el a inlăturat-o va deveni, cel mai probabil, o mică sclavă care va trebui să lase permanent de la ea pentru ca el să nu revină asupra deciziei. Un bărbat incurajat in dominanţa asupra femeii poate fi cel mai nefericit caz al unui cuplu, chiar si dacă există o fărâmă de iubire in sufletul său. Dacă femeia a decis despărţirea În cazul in care ea a decis despărţirea si după o vreme doreste revenirea la fostul partener apare o problemă la fel de mare ca si in cazul in care el ar fi părăsit cuplul. De această dată, in 70% din cazuri bărbatul va incerca in mod inconstient sau constient să se răzbune pentru suferinţa care i-a fost provocată prin decizia femeii, care l-a umilit. Ca urmare, dacă aceasta nu este dispusă să facă mari compromisuri si să accepte uneori dominanţa bărbatului, ar fi bine să se mai gândească inainte de a reveni. În cazul in care bărbatul o iubeste foarte mult si ea simte că educaţia il poate ajuta să refacă definitiv cuplul, comportamentul ei, mângâierile si respectul faţă de el pot ajuta la inceperea unei noi vieţi, poate mai fericită ca inainte. Pentru aceasta este insă foarte important ca el să simtă că femeia regretă decizia pe care a luat-o si că sentimentele ei au rămas stabile.

Insomniile,problema de sanatate


Statisticile existente la ora actuala arata ca aceasta boala, a carei frecventa creste odata cu inaintarea in varsta, poate duce la stari depresive si nu numaiOricine a avut macar odata in viata o noapte rea, de nesomn, in care s-a invartit pe toate partile fara sa poata adormi. Acest lucru poate fi cauzat de temperaturile extreme sau de mediul in care dormim. In general, o asemenea insomnie dispare odata ce cauza este eliminata. Adevarata problema apare atunci cand lipsa somnului persista mai mult timp, pentru ca poate fi un simptom al unor probleme grave de sanatate fizica sau mentala. Noile studii realizate de specialistii de la Universitatea Rochester, New York, au aratat ca persoanele ce sufera de insomnii severe prezinta un risc de sase ori mai mare de a deveni depresive. Potrivit unui studio recent, problemele de somn pot antrena depresia si accentua simptome precum tristetea sau anxietatea. "Aceasta descoperire este extrem de importanta, deoarece subliniaza faptul ca tratarea insomniei permite persoanelor depresive sa controleze aceasta afectiunei, a declarat doctorul Alan Leshner de la Universitatea Rochester.Rolul alimentatiei in controlul insomniilorTulburarile de somn pot duce la o stare excesiva de somnolenta in timpul zilei ce poate avea consecinte grave, cum sunt accidente auto sau la locul de munca, performante slabe la scoala sau munca ineficienta. Supraalimentatia, mai ales seara, obiceiul de a manca repede si mestecand putin, precum si mancarurile grase, faina alba, excesul de sare, conservantii chimici si alimentele potential alergene sunt alte cauze ce pot afecta un somn odihnitor. Efect excitant asupra sistemului nervos il au si condimentele si produsele rafinate din zahar, acestea din urma declansand insomnii prin cresterea secundara a concentratiei zaharului in sange. De aceea, consumul alimentelor proaspete in detrimentul celor semipreparate poate fi o masura efficienta si usor de luat.Se estimeaza ca 35 la suta dintre adulti au, din cand in cand, probleme de somn ocazionale. Chiar daca numarul creste de la an la an, specialistii nu recomanda medicamentele drept solutie pentru combaterea insomniei. "Organismul este fortat sa reactioneze si chiar daca vei dormi adanc este foarte probabil sa te trezesti mult mai obositi, sustine profesorul Michael Perlis. Tulburarile de somn pot si tratate, cu maxima eficienta, si cu plante medicinale, cum ar fi musetelul si valeriana, care sunt cele mai indicate in cazul acestei afectiunii atat de raspandite. Musetelul induce o stare de relaxare, iar valerina, planta cu efect sedative, calmeaza sistemul nervos si echilibreaza starile sufletesti. Alte plante cu efect de calmare si prevenire a stresului si agitatiei sunt levantica, hameiul si talpa gastei.Cum evitam insomniile- fa exercitii fizice in timpul zilei- alimente cum sunt mezelurile, conservele, carnea de vanat, mazarea, fasolea, orezul, ouale sau branzeturile fermentate trebuie evitate la masa de seara- deoarece foamea ne trezeste, cina nu poate lipsi din dieta zilnica, insa aceasta nu trebuie sa fie nici prea usoara, nici prea grea - pastreaza dormitorul intunecat, la o temperatura potrivita, nici prea cald, nici prea rece- dupa ce te-ai asezat in pat, fa un efort constient pentru a-ti relaxa muschii si destinde-te- muta lucrurile care ti-ar putea distrage atentia, precum ceasul, telefonul sau radioul in alta camera- este bine ca imbracamintea pentru dormit sa fie cat mai lejera, iar camera bine aerisita inainte de culcare- nu te uita la televizor in dormitor, mergi in alta camera pentru acest gen de activitate- nu consuma bauturi care contin cafeina, mai ales dupa ora 15:00 si evita activitatile care te pot impiedica sa ai un somn bun.ATENTIE!Daca problemele de somn devin neplacute, iar simptomele dureaza mai mult de patru saptamani, este necesar sa apelezi la sfatul unul medic.

Orase bantuite (fantoma Doamnei in Albi)

Saga "Doamnei in albi, o fantoma care cutreiera strazile la miezul noptii, ingrozind localnicii, este prezenta in mai multe tari, multi oameni fiind convinsi ca nu e o simpla legenda Primul oras unde aparitia a fost vazuta a fost Kulmabach, Bavaria. Se spune ca, in timpul unei vizite, un turist s-a apropiat de o doamna si a intrebat-o daca orasul este bantuit, raspunsul acesteia fiind "Domnule, traiesc aici de 500 de ani si nu am vazut nicio fantomai. Conform legendei, "Doamna in albi ar fi fost Kunigunde von Orlamonde, care locuia impreuna cu sotul sau in castelul Plassenburg, construit de stramosii acestuia. Dupa moartea sotului, Kunigunde si-a exprimat dorinta de a se recasatori cu Albrecht von Hohenzollern, dar acesta a spus ca va fi de acord doar atunci cand nu vor mai exista "patru ochi intre eii. Se pare ca aluzia facea referire la parintii sai, dar Kunigunde a crezut ca se refera la cei doi copii ai ei. Hotarata sa-i omoare, a decis sa foloseasca un ac de aur cu care le-a strapuns craniul. Mai tarziu, pedepsita de propria constiinta, a calatorit spre Roma, unde Papa i-a promis iertare daca avea sa-si dedice restul zilelor vietii monahale. Ca urmare, a mers in genunchi de la castelul Plassenburg pana la valea Berneck, pentru a ridica o manastire, insa a murit pe drum inainte de a-si atinge telul. Din acel moment, un spectru macabru, imbracat complet in alb, avea sa bantuie intreaga dinastie Hohenzollern.Alt oras, alta versiuneLegenda "Doamnei in alb sau femeii care plangei este prezenta si in sudul Texasului, dar sub alta forma.O tanara frumoasa, dar saraca, se indragosteste de baiatul unui om foarte bogat. Iubitii se casatoresc in secret si isi intemeiaza o familie. Intr-o zi, la insistentele tatalui, barbatul decide sa-si paraseasca sotia pentru a se casatori cu cineva de rangul sau. Tanara innebuneste de durere si hotaraste sa-si inece copiii pentru a-si face sotul sa sufere. La aflarea vestii, acesta, impreuna cu mai multi oameni din oras, pleca in cautarea ei, dar tanara se sinucide inainte de a fi prinsa. Ajunsa in rai, Dumnezeu o intreaba unde-i sunt copiii, iar ea ii raspunde ca nu stie. Dumnezeu repeta intrebarea de trei ori, dar raspunsul ramane acelasi. Ca urmare, este pedepsita sa cutreiere pamantul in lung si in lat in cautarea lor. Conform legedei, femeia trebuie evitata, deoarece "Doamna in albi are obiceiul de a ineca toti trecatorii, pentru ca nimeni sa nu fie fericit pana cand ea nu-si recapata copiii.Povestea de pe Rio GrandeConform credintei populare din Mexic, "Doamna in albi era o tanara cu doi copii, saraca, indragostita de un om bogat. Intr-o zi, apeleaza la o ghicitoare pentru a afla daca alesul ei ii impartaseste sentimentele. Aceasta o asigura ca este iubita, dar ca, din pacate, copiii ei nu sunt vazuti cu ochi buni de viitorul sot. Drept urmare, intr-o noapte, aceasta si-a dus fii la Rio Grande, i-a injunghiat cu cruzime si i-a aruncat in apa. Inca purtand camasa de noapte alba, dar acum plina de sange, se intoarce la iubitul ei pentru a-i arata de ce este capabila in numele dragostei. Acesta, ingrozit, o respinge. Realizand marele pacat pe care il comisese, se intoarce indurerata la rau si incearca sa-si salveze copiii. Nereusind, hotaraste sa se sinucida in acelasi loc. In noptile cu luna plina, ea poate fi auzita plangand la malul raului si intreband "Unde sunt copiii mei? I-a vazut cineva, unde sunt?i.Adevar sau puterea autosugestieiIn America Centrala este cunoscuta sub numele de "La Ciguanabai sau "La Suciai (Spiritul unei femei/Cea murdara). Martorii spun ca ultima data a fost zarita in orasul San Pedro Sula, unde a inecat mai multi copii de la o scoala publica.Povestile despre "Doamna in albi sunt la fel de populare si in Peru, unde parintii isi ameninta deseori copiii ca daca nu sunt cuminti sau daca stau afara pana tarziu vor fi rapiti de acest spirit. Unii oameni sunt convinsi ca cine aude tipetele fantomei, care si acum plange dupa fiii pierduti, e condamnat la moarte. Si forma aparitiei difera de la declaratie la declaratie, uneori ea fiind descrisa ca o fantoma imbracata complet in alb, alteori - ca o aratare cu corp de femeie, dar cu cap de magar, sau un spectru ingrozitor fara ochi. Deoarece nu exista nimic care sa sustina veridicitatea acestor legende, dar nici ceva care sa le nege, oamenii sunt indreptatiti sa creada ce vor. Folclorul european este plin de astfel de povesti, dar de multe ori ele sunt alimentate de imaginatia prea bogata a oamenilor. Chiar daca sunt interesante si folositoare uneori, acestea tind sa capete viata proprie si sa duca la consecinte regretabile atunci cand oamenii nu stiu sa faca diferenta intre fictiune si adevar.Subiect fascinantFantomele reprezinta un subiect fascinant dintotdeauna, discutat din cele mai vechi timpuri. Istoricii antici spun ca insusi Caligula, dupa ce a fost ucis pentru cruzimea sa, a revenit pe pamant ca fantoma, chinuind garzile palatului. Apoi, Evul Mediu a fost o perioada infloritoare pentru acest subiect, castelele din Franta, Scotia sau Irlanda fiind renumite pentru aparitiile misterioase. Chiar si in zilele noastre apetitul oamenilor pentru astfel de povesti este de nestavilit. Se spune ca fantomele sunt, de fapt, spiritele celor morti, care revin pe pamant pentru a-si manifesta nemultumirea sau pentru a-i avertiza pe cei dragi asupra unui pericol. O alta varianta ar fi aceea ca, dintr-un motiv sau altul, drumul lor catre lumea cealalta nu a fost parcurs pana la capat. Nu au ajuns nici dincolo, dar nici in lumea celor vii nu se mai afla. Misticii cred ca e vorba despre suflete prea legate de cele pamantesti, care nu reusesc sa se impace cu gandul ca au trecut in viata de dincolo si incearca sa revina, bantuind la granita dintre cele doua lumi pana isi inteleg destinul. In sfarsit, o alta varianta ar fi aceea ca fantomele ar fi spirite neimpacate, care vor sa se razbune sau care vor sa repare o greseala facuta in viata. O teorie a aparitiei fantomelor in urma unor situatii traumatizante ar fi aceea ca energia emotionala intensa degajata in imprejurari deosebite se impregneaza in zidurile cladirii. Este vorba despre o energie remanenta, pe care persoanele dotate cu o sensibilitate sporita sunt capabile sa o perceapa sub forma de imagini sau sunete.In spiritul acestei teorii, vanatorii de fantome nu alunga, de fapt, pe nimeni, ci efectueaza doar o operatiune de "curatire energeticai, lucru pe care il fac si preotii care sfintesc casele oamenilor, insa prin puterea credintei..

Muzica ,cel mai placut tratament

Oamenii de stiinta finlandezi sustin ca, in cazul victimelor atacurilor cerebrale, se inregistreaza o mai buna recuperare daca acestea asculta muzica zilnicEfectele benefice ale muzicii asupra unor boli precum depresia, anxietatea, schizofrenia sau autismul nu reprezinta o noutate, numeroase cercetari anterioare identificand ameliorari ale starii unor bolnavi de cancer sau dementa, insa pentru prima data se insista asupra contributiei deosebite pe care aceasta o are la recuperarea unor persoane care au suferit un atac de cerebral. Studiul, realizat pe 54 de pacienti, a scos la iveala informatii noi, extrem de utile. Bolnavii au fost impartiti in doua grupe: unii au ascultat muzica zilnic (diferite genuri, pop, jazz sau clasica), iar ceilalti au ascultat inregistrari audio ale unor carti. Rezultatele au aratat ca starea memoriei auditive s-a ameliorat in proportie de 60% la persoanele care au ascultat muzica, comparativ cu doar 18% la cei care au ascultat inregistrarile cartilor. Diferentele observate in procesul de recuperare s-au pastrat si dupa sase luni."Cel mai important lucru de retinut este ca victimele unui atac cerebral trebuie sa asculte muzica, de preferat cat mai devreme in procesul de recuperare, chiar imediat dupa ce sunt aduse la spital. In primele saptamani dupa un astfel de atac se petrec o serie de modificari la nivelul creierului, motiv pentru care este crucial ca aceasta metoda de terapie sa fie aplicata rapidi, a declarat profesor Teppo Sarkamo, de la Centrul de Cercetari medicale din Helsinki. Specialistii mai spun ca persoanele care apeleaza la meloterapie au un simt al umorului mai dezvoltat si devin mai optimiste.Indicata in special pentru copiiAceasta terapie era folosita inca din Antichitate cu scopul de a-i revigora pe cei deprimati si a-i incuraja pe cei care plecau la razboi. Astazi, muzica face parte din viata fiecaruia, o ascultam la petreceri, o fredonam cand suntem fericiti sau cantam la un instrument. Sub o forma sau alta, cu totii folosim, inconstient poate, aceasta forma de vindecare fara sa-i cunoastem cu adevarat efectele benefice. Sunetele melodioase reprezinta o modalitate de diminuare a diferitelor afectiuni, alunga pesimismul si melancolia, calmeaza si inlatura insomnia, induc o stare de relaxare generala. Specialistii spun ca vibratiile sunetului raman in structura moleculelor organismului uman pentru mai multe zile, continuand sa lucreze la nivelul intregului corp, prin energia transmisa. Deoarece produce un puternic raspuns emotional, este deseori utilizata in cazul copiilor cu dizabilitati fizice, ajutandu-i sa treaca mai usor peste handicap si sa-si exprime sentimentele.Puterea muzicii este confirmata de numeroase studii care atesta influenta acesteia asupra respiratiei, batailor inimii, a presiunii sangelui si a perceptiei durerii. Opere clasice precum "Sonata pentru flauti sau "Clar de lunai de Claude Debussy, Nocturnele lui Chopin, "Concertul nr. 5 pentru pian si orchestrai de Beethoven, "Mica serenadai si "Simfonia nr. 41i de Mozat au efect de calmare si relaxare.Muzica este eficienta si in timpul chimioterapiei, pacientii simtind mai putina durere daca asculta muzica. Aici, cel mai indicat instrument este harfa, deoarece produce sunete linistitoare si blande. De asemenea, oamenii de stiinta britanici au demostrat ca deseori pacientii suferinzi de dementa se trezesc la viata la auzul unor melodii preferate.

Miresme pentru corp si simturi


Gel de dus cu aromă de praline, scrub cu zahăr brun, cremă de mâini cu extract de ciocolată albă - îţi vine să le mănânci. E moda cosmeticalelor pentru gurmande Cum ar fi să te bălăcesti în ciocolată? Să-ţi înmoi mâinile în cremă de zahăr ars, iar minunea aceea delicioasă să-ţi hidrateze pielea în loc să-ţi facă degetele lipicioase? Pentru cele care mai aveau dubii dacă să folosească sau nu un întreg arsenal de creme si poţiuni magice pentru înfrumuseţare, s-a născut acum tentaţia supremă: delicatesele tale preferate sunt închise în borcănase ori în tuburi, gata pentru a fi aplicate pe piele, turnate în cadă, masate cu grijă în păr. Si niciuna nu îngrasă! Loţiuni care miros a vară, a iubire sau a dimineaţă Unele au arome - de ciocolată, de praline, de nuci coapte ori de prăjiturele cu scorţisoară. Altele sunt îmbogăţite cu extracte de fructe delicioase, pârguite si ochioase. Sunt cremoase, bogate, îţi alintă simţurile si îţi bucură sufletul. Au tot felul de vitamine, ca urmare a extractului vegetal, ori principii active eficiente. Altele sunt bune, pur si simplu, pentru alintul olfactiv. Sunt creme de mâini ori de corp ca oricare altele, nici mai bune, nici mai rele, săpunuri care spală ca toate celelalte săpunuri - doar că astea te fac să le inspiri aroma si să zâmbesti fericită. Să închizi ochii si să te lasi purtată de amintirile care ies la suprafaţă. Pentru că de asta ne plac sau nu anumite mirosuri: le asociem unor momente plăcute sau neplăcute din viaţă. De asta pe una parfumul freziei o face să râdă si să gângurească, în timp ce pe vecina ei o lasă indiferentă - si nelămurită cu privire la reacţia suratei. Pentru prima, amorul vieţii ei a început în parfum de frezie reavănă - fiindcă băiatul care o plăcea i-a adus un snop de flăcărui colorate si înmiresmate si a dat-o gata pe viaţă. Cealaltă a primit niste garoafe ciufulite si lipsite de chef, iar dumnealui s-a dus învârtindu-se, nelăsând în urmă nicio impresie, olfactivă ori de altă natură. Asa că nu te bălăcesti în ciocolată, ci în copilăria cu gust de tablete delicioase, căpătate de la mama si savurate cu grijă, să nu se termine. Nu te cremuiesti cu praline, ci cu zile fericite, în care nu aveai altă grijă decât cea a răsfăţului de la cofetăria de vizavi de scoală. Căpsunile îţi miros a vară, iar vanilia, a bunici. Strugurii, a vacanţe. Piersicile - a soarele care îţi inundă bucătăria în dimineţile de vară, când e liniste si încă răcoare, si mintea ţi-e plină de planuri mari. Mă rog, guavele nu îţi miros a nimic cunoscut. Dar or să-ţi placă, te asigur.

O noua energie schimba istoria omenirii?


Intr-o perioada in care pare ca intunericul castiga teren, se vorbeste tot mai des despre o Noua Energie care ar strabate Universul si ar fi capabila sa creeze Raiul visat. Seamana cu un scenariu SF, dar... Se scriu carti si se tin conferinte pe tema iubirii, iertarii si a gandirii pozitive. Ni se vorbeste tot mai des despre un eveniment fara precedent in existenta omenirii, care ar insemna trecerea intr-o dimensiune superioara. Saltul cuantic, inregistrat la 18 septembrie 2007, ar fi intrarea intr-un camp de iubire pe care, deocamdata, il constientizam foarte putin. Scopul ar fi absorbtia omenirii intr-o Centura Fotonica (o nebuloasa cu proprietati neobisnuite, pe care oamenii de stiinta au numit-o Nebuloasa Aurie), identificata de initiatii zilelor noastre cu a doua venire a lui Iisus Hristos. Prin urmare, ei spun ca procesul schimbarii este in plina desfasurare, insa decizia ne apartine. Aceasta Noua Energie vine exact cand egoismul a atins apogeul, cand iubirea a ajuns doar un concept lipsit de vlaga. Ea renaste miraculos si, la fel ca acum 2000 de ani, nu ne forteaza, ci ne deschide o poarta. Scanteia Noii Energii este minunata. Atingerea ei creeaza lucruri noi si marete: o melodie noua, o descoperire epocala, o inspiratie in urma careia ceva frumos va prinde viata, ceva ce trezeste emotie artistica, ceva ce infioara sufletul. Cand o frantura din raza Noii Energii atinge un bolnav, acesta se vindeca instantaneu. Ea sfarama lanturile vinovatiei, care au tinut fiinta umana intemnitata, si lumineaza ungherele intunecate scotand la iveala adevaruri eliberatoare. Sub aceasta invizibila, dar puternica lumina, trupurile si mintile se purifica, iar batranetea, boala si moartea dispar. Se pare ca, atunci cand vom ajunge in interiorul Centurii Fotonice, nu vom mai avea nevoie de obiecte materiale pentru comunicare sau deplasare. Ne vom gasi dintr-o data intr-o lume schimbata si vom constata ca s-a intamplat cu noi ceva minunat. Iubirea neconditionata este regeneratoare Invatatorii Noii Energii reafirma ca iubirea este cea mai mare forta din Univers, care sustine totul si transcende capacitatea de a rationa. Benefiiile acestei energii pot fi culese numai daca gandurile sunt directionate pozitiv. Cele negative ranesc Universul si deci pe noi insine. In Noua Energie, care se revarsa continuu pe pamant, cu cat gandurile sunt mai puternice, cu atat se materializeaza mai repede. Prin urmare, antidotul pentru tot raul din vietile noastre este iubirea regeneratoare, vindecatoare, minunata - "Porunca noua va dau voua: Sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eui (Ioan, cap 13)i. Iubirea nu trebuie sa fie dependenta de interese, rang, imbracaminte, actiuni. Sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti, sa nu cauti sa-l schimbi dupa modelul tau, sa-l ajuti cat poti, fara a astepta rasplata, fara a astepta onoruri. A-ti iubi dusmanii, iata iubirea suprema! Aceasta atitudine il onoreaza pe Creator si dezactiveaza orice fel de ura venita din exterior sau din interior. Initiatii spun ca in Noua Energie spiritul va conduce materia, iar constiinta umanitatii va fi ridicata la un nivel superior, creand omul nou. Acesta va fi altfel, va radia lumina pacii interioare, care se va reflecta si in exterior. O lume fara conflict si lupta, o lume bazata pe iubire este pe cale sa se nasca. In prezent, energia se afla in miscare, patrunzand in cele mai intunecate unghere ale fiintei umane si ale Pamantului. Medicina Noii Energii vindeca doar prin exprimarea dorintei, raza ei determina o schimbare in comportamentul animalelor, iar culturile vor contine un nivel ridicat al energiei fortei de viata... Chemarea Noii Energii Se crede in existenta unei chemari a Noii Energii pe calea constiintei. In aceasta situatie, ratiunii ii scapa ceva, incearca din rasputeri sa opreasca acea energie pe care nu o cunoaste. Doar ca aceasta nu poate fi tinuta pe loc, nu poate fi pusa sub obroc, ea isi doreste bucuria exprimarii, a expansiunii, erupe si iese la suprafata ca lava unui vulcan. Modificarile se produc acum la toate nivelurile, derutand astfel omul, care nu mai intelege ce i se intampla: stirile sunt pline de crime, actiunile teroriste ingrozesc lumea, sinucideri inexplicabile sau care au la baza motive neintemeiate produc suferinta, depresiile fac ravagii in suflete, o manie care degenereaza in acte de violenta, haos si separare generate de indoiala, dezechilibre care duc la pierderea credintei si la refugiul intr-o singuratate apasatoare sau in moarte. Tiparele pe care le cunoaste nu se mai potrivesc, nu stie cum sa proceseze si din aceasta cauza omul se simte frustrat. Energiile par ca se destructureaza. Ca sa inceteze toate acestea, trebuie eliberate obiceiurile si atasamentele, ura, resentimentele. Pe Pamant se desfasoara lupta intre noile si vechile energii. Si cand Noua Energie va castiga teren, negativitatea isi va pierde din forta. Raul se va stinge, permitand energiilor benefice sa regenereze si sa vindece totul. Invatatorii acestei energii spun ca minunea ajunge pana acolo incat o mana sau un picior pierdute candva pot creste la loc, tineretea poate fi recuperata, armonia restabilita. Omul trebuie doar sa accepte si sa permita producerea miracolelor, sa permita acestei energii sa lucreze, sa nu forteze nimic, sa dea sufletului libertatea de care are nevoie. Compromisul este contraindicat, el face ca energia sa devina apasatoare si trimite omul inapoi in vechea energie, aceea a dualitatii si a razboiului. Initiatii spun ca "acea energie isi croieste incet drumul spre voi, si combustibilul pe care il foloseste este creativitatea. Stimulati-va creativitatea si experimentati-o! Propriile creatii ar trebui sa fie libere, sa se extinda, sa aiba propria identitate si semnificatie. Acceptand Noua Energie, puteti spune corpului vostru fizic sa se vindece, sa se armonizeze, sa intinereasca, si el o va face. Noul mod de viata este caracterizat de bucurie, fericire, abundenta, gratie si extazi. Centura Fotonica Conform profetiilor maya, intrarea Terrei in campul radiant al Centurii Fotonice va favoriza aparitia unui cer nou si a unui pamant nou. Absorbirea razelor de lumina de inalta frecventa va avea ca efect ridicarea nivelului constiintei. Evenimentul va insemna o imensa selectie naturala pe baze spirituale. Cu alte cuvinte, ascensiunea spre lumina va fi simtita doar de cei ale caror vibratii fizice si spirituale se vor acorda undelor mesianice ale Centurii Fotonice. Aceasta inseamna intrarea in Era de Aur, guvernata de pace si iubire, in care moartea, bolile, saracia nu exista. Aceasta este marea comuniune cu Christ, nasterea pamantului din crisalida si zborul catre acel acasa de care s-a tot vorbit de-a lungul timpului. Neacceptarea transformarii face ca procesul reintoarcerii acasa sa devina traumatizant. Abia in momentul in care vom fi de acord sa ne debarasam de negativitate vom primi corpurile de lumina, care ne vor absorbi in a 4-a si a 5-a dimensiune. Constiinta christica transforma totul si aceste transformari se pot vedea la nivel planetar sub forma de cutremure, crapaturi in scoarta, schimbari bruste ale vremii. Acestei transformari ii vor rezista doar cei care au trecut de partea binelui, luminii, echilibrului, vietii si iertarii. Odata schimbate, corpurile nu vor mai putea fi ranite sau distruse. In plus, gandurile vor deveni ca un ecran pe care sunt proiectate pentru a fi vazute de toti. Oamenii vor avea comuniune cu divinul ca in Raiul visat de omenire. Suntem oare la granita schimbarii cu adevarat? Se implinesc sub ochii nostri cuvintele Apocalipsei? - "Si am vazut cer nou si pamant nou. Caci cerul cel dintai si pamantul cel dintai au trecut; Si marea nu mai este (...) Insusi Dumnezeu va fi cu ei. Si va sterge orice lacrima din ochii lor si moarte nu va mai fi, nici plangere, nici strigat, nici durere (...) si nu mai au trebuinta de lumina lampii sau de lumina soarelui, pentru ca Domnul Dumnezeu le va fi lor lumina si vor imparati in vecii vecilor". (sursa Revista Felicia)

Misterul mumiei egiptene de la Cluj


Undeva pe o straduta de langa centrul orasului, intr-o vitrina-racla masiva, umpluta cu gaz inert si ocrotita sub un geam gros de cinci milimetri, se afla una dintre enigmele nedezlegate din vechime Adusa aici de intorsaturile vremurilor, o mumie din Valea Regilor a ajuns sa-si doarma somnul invelit in misterul a patru milenii de istorie in inima Transilvaniei. O mumie fara nume, despre care nu se stie nimic si care ar putea fi cea a "Printesei Disparutei, ultima printesa a Egiptului Antic.Inscriptiile n-au putut fi descifrateLocul in care sta sarcofagul de lemn pictat este invaluit in intregime intr-o lumina slaba, galbuie, atenuata de foaia de sticla groasa asezata deasupra. In dreapta si-n stanga, un fel de armata muta ingropata in adancurile nisipului odata cu misterioasa printesa. Animale si simboluri au insotit mumia in drumul catre lumea de dincolo: ibisi mumificati, pasarile sfinte ale mortilor, scarabei sacri, statuete ale servitorilor, amulete de protectie si statui funerare ale zeilor egipteni - intunecatul Horus, Isis, zeita frumoasa si cruda, Anubis si zeul suprem, stralucitorul Amon Ra. Despre silueta ascunsa de veacuri sub bandajele impregnate cu substante necunoscute nu se stie prea mare lucru. Cine a fost femeia din sarcofag, cand a trait exact si unde, cum a murit, de ce are vertebrele gatului dislocate si de ce a fost mumificata la numai 22 de ani? Oare a murit accidental sau a fost ucisa? Ori poate s-a sinucis, asemenea Cleopatrei, de teama razbunarii dusmanilor, in anii aceia tulburi in care, odata cu ea, murea o civilizatie milenara? Mumia a fost radiografiata, datata, fasiile de panza au fost ridicate milimetru cu milimetru, analizate sub microscop si in laborator, au fost identificate vopselele si rasinile de pe straturile pictate si s-a incercat descifrarea hieroglifelor de pe giulgiul mortuar. Zadarnic! Pe sarcofagul sculptat in lemn de cedru nu apare niciun cartus sau sigilu care sa cuprinda numele femeii ascunse inauntru. Nimeni din Romania nu poate citi inscriptiile misterioase. Se stie insa de unde vine: din Valea Regilor, giganticul cimitir al faraonilor Noului Imperiu. Si se mai stie ceva despre istoria descoperirii ei, franturi de amanunte care insa doar adancesc misterul. Comertul cu artefacteMumia a fost adusa in Romania si donata Muzeului National de Istorie a Transilvaniei la sfarsitul secolului XIX, de catre un grof maghiar, care a cumparat-o impreuna cu toate obiectele aflate in jurul sarcofagului, de la consulul Austriei in Egipt, Hannen von Hannenheim. Consulul insusi a mai adus in tara o a doua mumie, pe care a donat-o muzeului "Franz Binderi, din Sibiu. Aceasta apartine unei femei tinere, sotia unui inalt functionar egiptean din perioada dinastiei ptolemeice, dar se pare ca nu exista nicio legatura intre cele doua. In acea perioada, in Valea Regilor se dezgropasera mai mult de 34 de sarcofage din granit masiv si 25 de mumii ale faraonilor din trei dinastii, printre care si cele ale lui Ramses si Amenophis. Parea ca Valea nu mai avea taine, ca se descoperise tot ce era de descoperit. Si totusi... Povestea dezgroparii mumiei misterioase de la Cluj, descrisa, se pare, intr-un jurnal aflat in Arhivele Imperiale austrice de la Viena, e legata de a altor doua morminte celebre: cel al lui Akenaton, faronul schismatic, care a incercat sa demoleze religia Egiptului, si cel al reginei Nefertiti. Se spune ca, desfacand dalele de piatra ale unui perete din mormantul reginei, arheologii ar fi vazut inceputul unei scari care se afunda in pamant. Erau 16 trepte, tot atatea cate avea si scara care l-a dus pe Howard Carter la mormantul faronului-copil Tutankamon. La capatul ei, pe o dala de piatra masiva, se aflau doua sigilii, semnele magice destinate sa protejeze somnul lung al celor inchisi acolo, si o inscriptie hieroglifica. Unul dintre cartuse n-a putut fi descifrat, caci era sters intentionat, ca si cum cineva ar fi vrut sa faca disparuta identitatea celui aflat inauntru, iar celalalt avea deasupra desenul zeului-soim Horus. Lespedea grea a fost sparta cu greu si se zice ca dincolo de ea s-ar fi gasit vase de alabastru, cupe din aur, cufere incrustate cu pietre pretioase, coliere, bijuterii, dar si un cufar din lemn aurit, in care se afla mumia necunoscuta. Sarcofagul, ocrotit de blestemArheologii au fost convinsi ca se afla in fata mormantului "Printesei Disparutei, care ar fi fost sora reginei Nefertiti, pedepsita fiindca era adepta cultului zeului-unic Aton, si despre care nu se mai stie nimic precis. Numele ei a fost sters din arhive si de pe pietrele funerare, nu a avut onoruri regale la inmormantare, iar locul sarcofagului sau a fost ascuns pe veci, ca si cum existenta ei ar fi fost stearsa cu buretele. Ba chiar se poate sa fi fost asasinata, ca si cumnatul ei, sau sa fi fost obligata sa se sinucida. Deasupra mumiei "Printesei Fara Numei se gasea o inscriptie-blestem similara celei de pe sarcofagul lui Tutankamon: "Moartea va atinge cu aripile ei pe cel ce-mi va tulbura paceai. Speriati de blestemul venit de peste milenii, sapatorii ar fi decis sa prabuseasca pasajul de trecere, ca sa nu mai ramana nicio urma a trecerii lor, dar doi dintre ei ar fi reusit sa ascunda cateva piese si sa aduca afara sarcofagul de lemn pictat avand inauntru mumia, lucruri pe care le-au vandut rapid, se pare chiar consulului von Hannenheim. Aici se pierd urmele descoperirii si de altfel nimeni nu mai avea chef atunci de egiptologie, caci incepuse Al Doilea Razboi Mondial. Acum, la multi ani de la aceste intamplari, nimeni nu stie exact daca sarcofagul scos din mormantul pierdut este cel care a ajuns, in cele din urma, tocmai aici, intr-un muzeu din mijlocul Europei. Insa deasupra mumiei de la Cluj plutesc inca multe semne de intrebare... "Mumia apartine, se pare, unei tinere femei, care a suferit o moarte violenta in jurul varstei de 22 de ani. Inaltimea ei este de 1,70 metri si dateaza din Epoca Ptolemaica (305-30 i.H.). Talia si alte cateva indicii pot duce si catre o alta ipoteza, care sustine ca ar fi de fapt vorba de un barbat. Nu am reusit sa-i aflam numele pentru ca pe sarcofag sunt imprimate doar versuri si incantatii din Cartea Egipteana a Mortilori, spune Viorica Rusu, cercetator stiintific si arheolog, unul dintre cei care au incercat sa dezlege tainele inchise in invelisul de lemn si panza. "Radiografiile facute sustin ipoteza conform careia femeia a suferit o moarte violenta. Confirmarea a fost data de faptul ca oasele gatului apar in radiografii ca fiind dislocate la nivelul vertebrelor cervicale, ceea ce a dat nastere la fel de fel de presupuneri. Medicii legisti pe care i-am consultat spun ca este posibil sa fi cazut sau sa fi fost aruncata de la inaltime mare ori sa fi fost ucisa prin spanzurarei, adauga dr. Rusu. "Mumia este asezata in pozitia caracteristica regilor, cu bratele incrucisate pe piept, dar are falangele degetelor de la maini si picioare contractate. Acest fapt ne-a condus la concluzia ca mumificarea a fost facuta dupa rigidizarea cadavrului, lucru rar intalniti. O explicatie ar fi aceea ca evenimente neasteptate au intarziat inceperea imbalsamarii ori ca procedeul s-a aplicat pe ascuns si in conditii grele, care ar fi facut necesara transportarea cadavrului in diverse locuri secrete, si nu in templele destinate imbalsamarii oficiale, ca sa zicem asa. Mumiile vorbescSe pare ca metoda folosita la conservarea cadavrului a fost cea a deshidratarii uscate, urmata de imbalsamare cu o rasina speciala, probabil ulei de cedru de Liban. Corpul nu a fost umplut cu tampoane de in, alt semn al grabei, dar a fost invelit in bandaje inmuiate in rasina si apoi pictate. Alaturi de sarcofagul "printesei pierdutei s-au descoperit mumii de pasari-ibis, amulete si statuete ale servitorilor favoriti, dar care, la fel de neobisnuit, nu au nicio inscriptie descifrabila care sa le indice apartenenta, precum si mumia unui crocodil-pui, unul dintre simbolurile sacre ale regalitatii egiptene. "Pentru vechii egipteni, moartea nu reprezenta decat o continuare a vietii pamantesti in Lumea de Apoi, mortii fiind ingropati alaturi de obiectele familiare, de care sa se serveasca si pe Taramul de Dincolo. Mumiile de ibisi au fost realizate prin impregnarea cu rasini naturale sau bitum, apoi au fost acoperite cu mai multe straturi de panza de in, dar de texturi diferite. Puiul de crocodil este asezat in pozitia caracteristica a mumificarii, cu cele patru membre intinse de-a lungul corpului. Abdomenul i-a fost incizat, iar toate organele interne si viscerele i-au fost scoase. Totusi, corpul si-a modificat forma initiala, pentru ca, la fel ca in cazul la femeii, nu a fost umplut cu calti de in. Mumia puiului, lunga de 50 de centimetri, a fost acoperita cu bandaje, dar acestea au fost scoase, actualmente ramanand doar doua fasii de in cu textura fina, impregnate cu rasini naturalei, mai explica Viorica Rusu.La inceputul descoperirii lor, mumiile au fost privite cu multa teama, mai ales ca se zvoneau fel de fel de lucruri despre blestemele cazute asupra celor ce au indraznit sa trezeasca mortii din morminte. Cu timpul, au devenit un subiect controversat, au nascut mii de intrebari despre modul in care au fost imbalsamate si despre scopul conservarii lor. S-au descoperit mumii in ghetari sau ingropate adanc in mlastini, dar cele mai misterioase vin din Egiptul faraonic si ascund istorii vechi de 4.000 de ani. Sa fie oare mumia fara nume de la Cluj controversata "Printesa Disparutai, enigmatica sora a reginei Nefertiti, cea condamnata de preotii zeului Ra? Si daca este vorba doar de cadavrul unei femei oarecare din inalta clasa egipteana? Dar atunci de ce sa fi fost ascunsa atat de bine identitatea acesteia si de ce sa fie inmormantata dedesubtul mormantului atribuit reginei? Si ce ascund oare semnele de moarte violenta? Sunt numai cateva dintre intrebarile care isi cauta inca raspunsuri... Insa, oricum ar fi, mumiile ne-au vorbit intotdeauna intr-un mod straniu si primitiv. Poate nu le-am inteles noi pe deplin, poate le-am adorat, ne-am temut de ele ori nu le-am putut descifra soarta, dar un lucru este sigur: suntem inca neputinciosi in fata misterului pe care-l emana...